Skocz do zawartości

[przerzutka tylna Microshift] Szok cena w Decathlonie!

marrik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega ma miesięcznego Tribana 300 z zeszłego roku i w trakcie jazdy w szprychy ot tak wkręciła mu się tylna przerzutka. Nie jechał szybko i na szczęście nic mu się nie stało ale za to ma teraz cyrki z gwarancją.

Oddał rower do decathlonu w Żorach i po dwóch tygodniach powiedzieli mu, że zrobią to na gwarancji a koszt tej przerzutki to ok 80 zł.

Na drugi dzień telefon ze sklepu, że jednak gwarancja odrzucona bo się na tym rowerze wywrócił a koszt przerzutki to uwaga.... 250zł[emoji33] bo to wysokiej klasy przerzutka i muszą ja sprowadzić z Francji.

Poradziłem mu żeby chciał pisemne oświadczenie o odrzuceniu reklamacji i kosztorys naprawy z wyszczególnieniem jaka część ile kosztowała.

Był wczoraj w Decathlonie i jak o tym powiedział to zmienili zdanie, że niby dla dobra klienta zrobią mu to za darmo ale serwisant pokazał mu cenę tej przerzutki na swoim komputerze i wynosiła ona podobno faktycznie 250 zł.

Kolega nie mógł jednak stwierdzić czy była to dokładnie taka sama ale wydaje mi się, że pokazał mu jakąś ultegrę bo nie chce mi się wierzyć, że jakiś Microshift to wysokiej klasy przerzutka, tym bardziej w rowerze za 1500 zł.

Szukałem trochę na necie ale zbytnio nic sensownego nie znalazłem na temat tej przerzutki jak i jej ceny, może ktoś z was coś więcej o niej wie?

• Mod Team
Napisano

Szukałem trochę na necie ale zbytnio nic sensownego nie znalazłem na temat tej przerzutki jak i jej ceny, może ktoś z was coś więcej o niej wie?

W tegorocznym Tribanie 300, o ile się nie mylę, zastosowano grupę szosowa R8.

Koszt takiej tylnej zmieniarki, to ok. 30$ z krótkim wózkiem i podobny z długim wózkiem, więc nie wiem skąd Decathlon wydumał sobie te 250PLNów.

Poza tym, niech kolega poprosi o pisemne uzasadnienie, na jakiej podstawie serwis stwierdził, że on się na tym rowerze przewrócił i bezpośrednio odpowiada za zniszczenie przerzutki.

Napisano

Przerzutka nie wkręca się "ot tak" w szprychy. Jest wynik albo złej regulacji w czasie składania roweru, albo krzywego haka i/lub przerzutki po upadku. W tej sytuacji jest to dosyć łatwe do oceny - otarcia na przerzutce. Jeśli ich nie ma = wina składacza roweru = darmowa naprawa.

Napisano

Przerzutka ani nawet rama z tyłu nie miała żadnych otarć.

Facet z którym rozmawiał kolega uznał, że się przewrócił po... kierownicy, miała z boku lekkie otarcia od opierania o ścianę.

Tak jak pisałem w pierwszym poście, też mu poradziłem, żeby wziął od nich na piśmie oświadczenie o odrzuceniu reklamacji i kosztorys naprawy i gdy o to poprosił to sklep od razu zmienił zdanie i zrobią mu to na gwarancji "dla dobra klienta" jak to nazwali.

Mnie bardziej chodziło o tą przerzutkę a raczej o cenę jaka mu powiedzieli za nią.

@adamos to jest zeszłoroczny Triban 300.

• Mod Team
Napisano

@adamos to jest zeszłoroczny Triban 300.

W ubiegłorocznym było chyba to samo (mogę się mylić, ale może wypowie się jakiś posiadacz). Wcześniej była Sora.
Napisano

Oglądałem te szosy w ubiegłym roku i były na 8-rzędowym Microshifcie. Tzn. klamkomanetki i zmieniarka z tyłu, co dali do przodu to niepamiętam. Shimano Claris pod 8b kosztuje 60-70 PLN. I jeśli sklep będzie robił jakieś większe problemy czy migał się od gwarancji to niech kolega taką kupi i ją zamontują. Nie ma sensu czekać aż Microshift przyjdzie z Azji bo cena z francuskim haraczem jest zaporowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...