xanadu Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam Prawdopodobnie spędzę w tym roku część urlopu w Łebie, gdzie oczywiście zabiorę swój rower (jakżeby inaczej). W związku z tym już zacząłem planować szosowe eskapady w tych okolicach, czyli w promieniu około 100 kilometrów od Łeby. Mogę oczywiście poszukać w przewodnikach miejsc, które warto odwiedzić, ale pomyślałem sobie, że fajnie będzie zdobyć też garść sprawdzonych informacji. Mam więc dwa pytania: - Gdzie warto pojechać w okolicach Łeby? W grę wchodzą wyłącznie trasy dla roweru szosowego. - Jak wygląda jakość dróg w tym rejonie? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andybike Napisano 28 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Polecam do latarni morskiej Stilo: Łeba-Nowęcin-Sczczenurze-Sarbsk-Ulinia-Sasino-Osetnik choć niezbyt długa jak na szosę Jeśli chodzi o jakość dróg to generalnie są wąskie, brak pobocza, fatalna nawierzchnia między Wickiem a Słupskiem. Często asfalt jest gruboziarnisty (tarka). W weekendy bardzo duży ruch (zwłaszcza Łeba-Lębork), lepiej jest w tygodniu. Dobrze się jeździ o wschodzie słońca. Warto także odwiedzić skansen w Klukach i latarnię Czołpino. Można się przejechać do Władysławowa albo na Hel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Najwięcej tras znajdziesz --->>>> TUTAJ Co do dróg to tak jak praktycznie wszędzie na dojazdówkach do miejscowości nadmorskich, wąsko i bez pobocza (z dużym ruchem) ale stan nawierzchni ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Extraks Napisano 18 Maja 2015 Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 A czy są tam jakieś fajne trasy wzdłuż bałtyku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagdaM Napisano 6 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 sprawdź na stronie gr3miasto - tam mają mnóstwo fajnych tras, chociaż są z Trójmiasta zapuszczają się też dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymooteusz Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Leć za Lębork na Kaszuby środkowe, tam są fajne pagórki i widoki .. Od Łeby przez Nowęcin, Ulinię i dalej na południe na Lębork. Są to drogi o mniejszym natężeniu ruchu niż ta główna Lębork - Łeba. Poszperaj w necie na blogach Lęborczan. http://kifor.bikestats.pl http://www.gpsies.com/userList.do?username=kifor /http://adammatuszek.bikestats.pl/ http://www.gpsies.com/userList.do?username=Franek__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagdaM Napisano 19 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 a jeszcze możesz w Traseo: http://www.traseo.pl/trasy?query=%C5%82eba&s=Szukaj+tras - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanadu Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 No cóż... Muszę przyznać, że jestem raczej rozczarowany tym, co okolice Łeby oferują amatorom kolarstwa szosowego. I bynajmniej nie chodzi o krajobrazy, bo te są wspaniałe, ale o fatalną jakość nawierzchni. Większość dróg, którymi się poruszałem, zdaje się być dedykowana rowerom górskim, a w najlepszym razie przełajowym. Szosowcom będą wypadać przysłowiowe plomby z zębów. Odniosłem smutne wrażenie, że w tym regionie króluje marazm i zastój, a jego włodarze nie mają żadnego pomysłu na rozwój i tchnięcie nowego ducha w te okolice. Przecież ziemie tutaj żyzne, a latem setki tysięcy turystów wydaje swoje pieniądze. Na co dzień jeżdżę po Małopolsce, mijam wsie, o których nikt nie słyszał, gdzie nie zawitał nigdy żaden turysta, a jednak są czyste, zadbane, a drogi gładkie jak stół. Marzy mi się, abym kiedyś wrócił w to miejsce i mógł bezpiecznie jechać szosówką po idealnym asfalcie, patrząc z jednej strony na morze, a z drugiej na bujne, zielone lasy. A póki co, pozwalam sobie na zamieszczenie opisu moich nadmorskich tras, który opublikowałem w serwisie Bikestats. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagdaM Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 polityka nawierzchniowo-rowerowa rozwija się coraz bardziej, ale niestety nie w każdym regionie. Miałam też "przyjemność" jeździć po lubelszczyźnie, ale nie było to godne polecenia. Małopolska faktycznie ma bardzo dobre nawierzchnie, dobrze, że akurat tu jestem na co dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomilondyn Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 od Lęborka do wicka droga nówka(plus masz obok śliczną droge rowerą), dalej już kłopot , zdecydowanie nie polecam , co do zwiedzania to raczej na wschód od Łeby- czyli Lubiatowo- Biało góra- Karwia, co do widoków , czyli Morze/ Las to chyba tylko na Hel , nie ma tras typowo nadmorskich dla szos. aczkolwiek twoja relacja foto to lekka przesada, okolice Lęborka oferuja lepsze drogi, a wjazd do centrum rowerem został przegłosowany przez nas , jest to miejsce do spacerów a nie na wyscigi (plus 80% to tak zwane (kocie łby) pozdr. ( urodzony w Lęborku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.