Doriss Napisano 28 Kwietnia 2015 Napisano 28 Kwietnia 2015 To mój pierwszy post na tym forum, dlatego witam wszystkich bardzo serdecznie Wiosna za oknem, czas rozprostować kości i ruszyć się z domu. Naszło mnie ostatnio za zakup taniego, używanego roweru do spokojnej, rekreacyjnej jazdy po mieście, parku, na targ, być może także do pracy. Mam już crossowego Authora, z którego jestem zadowolona, jednak stacjonuje w innym mieście i kiedy mam ochotę na spontaniczny, szybki wypad na rowerze, to nie mam na co wsiąść Wybór padł na starszego holendra, najpewniej marki Batavus (mam już na oku kilka sztuk typu Old Dutch - ten naprawdę old ). Nie chcę za bardzo inwestować, mój budżet to do 400zł. Nigdy nie miałam roweru tego typu, nie znam się na takim sprzęcie jak hamulce bębnowe czy przerzutki planetarne, dlatego chciałabym zadać kilka pytań przed zakupem. 1. Rowery będę oglądać osobiście, na co powinnam zwrócić uwagę jeśli chodzi o stan roweru? Rama, osprzęt? Niestety nie mam nikogo znajomego, kto siedzi w tym temacie i mółby jechać ze mną, będę więc wdzięczna za wszelkie rady. 2. Jak wygląda serwisowanie takiego roweru - dostepność części (nastawiam się, że coś będzie do wymiany lub naprawy), koszt przeglądu? Czy naprawy/wymiany/przeglądu można dokonać w normalnym serwisie rowerowym, czy muszę szukać jakiegoś "speca od antyków"? Czy eksploatacja jest droga? Czytałam, że stare holendry to modele bardzo wytrzymałe i prawie bezobsługowe, ale nie wiem, ile w tym prawdy. Będę wdzieczna za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.