ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam. Posiadam rower BTWIN/ ROCKRIDER 5.2 http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/2333/bTwin.Rockrider.52/ Niestety amortyzator przód nie dość że działa jak by chciał a nie mógł to jeszcze waży od groma i ciut ciut.Rower wykorzystuje głównie do jazdy szosowej z możliwością zjazdu na szuter / w delikatny teren. W związku z tym chciałbym go wymienić na sztywny widelec. I tu nasuwa się moje pytanie jaki widelec byłby najlepszy. Zastanawiałem się nad czymś stalowym/aluminiowym. Tylko mam problem jak dobrać odpowiedni widelec aby nie popsuć geometrii ramy i roweru. Proszę o podpowiedź na co zwrócić uwagę w odpowiednim doborze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Ja jestem za stalą. Można dostać Surly Karate Monkey za około 300 zł - drożej niż alu, ale zachowuje się lepiej. Zmierz wysokość obecnego widelca od osi koła do mocowania bieżni sterów - to jest wysokość widelca a2c i najlepszy sztywny powinien mieć 2-3 cm mniej, żeby w geo nic się nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 To się może jeszcze przydać. Wymiary: Od od osi do bieżni około 44-46 cm od bieżni do końca około 26 cm Rura bez gwintu 1 1/8" z wbitą gwiazdką Hamulce typu V-brek więc coś z piwotami by się przydało. Szukam czegoś w rozsądnych pieniądzach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 a jakie to są rozsądne pieniądze? http://onemorebike.pl/widelce-/2096-widelec-surly-1x1.html#.VT5A_NLtlHw http://onemorebike.pl/widelce-/2101-widelec-surly-troll-26.html#.VT5BCdLtlHw Jeśli chcesz taniej to może gdzieś trafisz używkę lub szukaj alu i pomyśl na szerszą oponą na przód lub/i niższym ciśnieniem - z przodu opór toczenia i tak jest znacznie zredukowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Miałem nadzieje znaleźć coś do 200zł 1. http://ctbike.pl/force-mtb-widelec-rowerowy-sztywny-mtb-czarny.html 2. http://ctbike.pl/accent-widelec-rowerowy-sztywny-mtb-czarny.html Przy drugim nie wiem jaką ma długość widelca Bardziej coś takiego szukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Widelec aluminiowy Force wysokoć 44 cm , wersja z piwotami i bez , sklep Ultimabike , cena 235 zł. Mam taki i jest OK . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Drugi, który podałeś będzie raczej za niski. Pierwszy będzie pasować jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Widelec aluminiowy Force wysokoć 44 cm , wersja z piwotami i bez , sklep Ultimabike , cena 235 zł. Mam taki i jest OK . Chyba to samo jest w pierwszym linku tylko za 200 zł. I szczerze kopie po tych internetach i ciężko coś takiego znaleźć zadra1965 Też robiłeś przesiadkę z amorka? Duża różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Accent ma 40cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Dzięki Sandacz za info. Trochę przymało jak dla mnie. Ktoś może jeszcze polecić jaki sztywny widelec? Podobny do tego http://ctbike.pl/force-mtb-widelec-rowerowy-sztywny-mtb-czarny.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 W citbike nie mieli tych widelców i kupiłem w innmym sklepie/Ultimabike/, nowa dostawa - cena wyższa. Geometria roweru taka sama jak z amortyzatorem, duży spadek wagi - to sie odczuwa w jeździe , Zastosowałem grubsze opony i rower z przeznaczeniem głównie na asfalt mi jak najbardziej pasuje . W innych rowerze mam też widelec stalowy i osobiście nie odczywam różnicy miedzy stalą a aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Dobrze wiedzieć. Chyba się skuszę na ten widelec. Dobra cena waga itd. Krok po korku chce go przystosować do pokonywania dużych odległości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrewwojownik Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Zawsze można rower przełajowy kupić Ale w lekkim terenie na sztywnym widelcu to 2kg wagi w dół potrafi zrobić dużą różnicę, większą niż amortyzacja na nierównościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZielonyZeZlosci Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Zawsze można rower przełajowy kupić Ale w lekkim terenie na sztywnym widelcu to 2kg wagi w dół potrafi zrobić dużą różnicę, większą niż amortyzacja na nierównościach. W posiadaniu mam dwa rowery tego ROCKRIDERA i carrera Vulcan XC. Rockridera chce przeznaczyć sobie na wyprawy sztywny widelec, sakwa tył. Natomiast tego carrera mam do szargania trochę rama mi nie pasuje jest za duża jak dla mnie hamulce tarczowe też nie jestem ich zwolennikiem. Więc te 2kg pojawi się w sakwach i w stelażu do nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drivmaniack Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Witam To i ja się podczepię pod temat. Mam rower Romet Orkan 4.0 2014 z amorem Suntour SF11-NVX MLO 700C. Niestety waży on ponad 2,5kg i przy moim jeżdżeniu nie mam z niego wiele pożytku. Jaki sztywny wideł mogę dać zamiast tego, najchętniej z postmount? Myślałem o Mosso M3 ale chyba zepsuje mi geometrię za bardzo. Od bieżni sterów do środka osi mam obecnie ok. 49cm. Mosso ma 43,5 więc chyba odpada ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yotomeczek Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Mam pytanko - mam rower na ramie gravity 29er ze sztywnym widelcem o wys 47cm. Rower jest dosyć ... Hmm ... nerwowy? Po puszczeniu kiery nie mam komfortu tylko raczej obawe ze zaraz mi gdzies bedzie myszkowal. Czy wymiana widla na krótszy/dłuzszy pomoze go ustabilizowac? Przymierzm się do wymiany na karbonowy i przy okazji chciałbym nieco uspokoić rower:) Obecnie zamontowany jest widelec Force - Długość widelca od osi piasty do dolnej miski sterów: 470 mm. Nie wiem jakie ma wyprzedzenie http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/widelce_sztywne/force/37296/mtb_29_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Kolego drivmaniack jest jeszcze mosso m5, na pewno na aliexpress od chinoli mozna go kupic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drivmaniack Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 A jakie wymiary ma m5? Na stronie Mosso nie ma żadnych danych dotyczących wymiarów (albo ja nie umiem szukać?), w Aliexpres Skośnoocy też nie podają jaka jest długość od bieżni sterów do ośki ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 1 Maja 2015 Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 420 mm czyli za Malo. Ale jest taki jeszcze http://www.force-components.pl/index.php?p2696,kod-14615-force-mtb-29-widelec-1-1-8-ahead-alu Chociaż chciałbym zobaczyć jego zdjęcia bo mosso masywniejszy sie zdaje byc, jest szeroki a to wizualnie robi robotę fajna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drivmaniack Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 M5 ma 445mm a nie 420. Ale nadal mało. Ten force byłby dobry gdyby był biały - bo taki mam rower. Jak nic sensownego nie znajdę to zaczynam mysleć nad lżejszym amorem - ale przy mojej wadze 50kg i jeżdzeniu 80% po mieście mały mam z tego pożytek. Kumpel mnie namawia na RST Neon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaglab Napisano 2 Maja 2015 Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Ja bym bral tego Force. Tak tez zrobie niedlugo bo mam ten sam amor co Ty. Zawsze mozesz sprejem sobie go pomalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drivmaniack Napisano 4 Maja 2015 Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Znalazłem ładny karbon 48cm. JAVA. Mam tylko takie pytanie - rura sterowa w wersji 29er jest na dole nieco pogrubiona, czy da się ten widelec założyć bez większych kombinacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder1041 Napisano 13 Maja 2015 Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam szukam do swojego focus-a crater lake widelca sztywnego ALU pod V-brake wysokość 480 mm rura 1 1/8'' Ahead ... szukam i szukam i nigdzie nie mogę takowego namierzyć ... może ktoś z Was ma namiary na takowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder1041 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 To nie ma takich widelców aluminiowych o wysokości 480? Ostatecznie może być 470 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drivmaniack Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Kolego Kinder, zobacz posty od Diaglab w tym wątku. Jest wręcz link do wideł 47cm. Natomiast ostrzegam co do tej JAVY z carbonu - wersja 29er jest tylko taper o czym Chińczyk poinformował mnie po dokonaniu wpłaty. I tak dobrze że przed wysłaniem. Czekam na zwrot kasy... I zaczynam myśleć powoli nad jakimś lżejszym amorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.