Galad Napisano 27 Kwietnia 2015 Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam, borykam się z problemem juz jakiś czas, ale zaczyna mnie on już coraz bardzie irytować. Mam w rowerze w tylnym kole zamontowaną piastę marki Assess modelu nie znam. Jest to piasta stalowa na wolnobieg, z możliwością montażu tarczy, która zresztą jest na niej zamontowana. Piasta nie posiada łożysk maszynowych tylko zwykłe kulki które sa dociskane za pomocą konusów do bieżni w piaście. Problemem jest ciągły luz w piaście, nie jakiś tam mały tylko koło wychyla sie poruszając oponą nawet na ponad 1 cm. Luz co dziwne zawsze pojawia się po stronie gdzie zamontowana jest tarcza hamulcowa. Do kasowania luzów zawsze zabieram się tak jak to powinno być robione, czyli zdejmuje wolnobieg (mam odpowiedni klucz) i zawsze kasuje luz z obu stron, kontruję i to wszystko żadna filozofia. Jednak po przejechaniu kilku km luz powraca, najpierw mały, by po chwili znów zrobić się duży, bieżnie w piaście siedzą sztywno, oś jest prosta, juz nie wiem co jest przyczyną ciągłego łapania luzu.
zadra1965 Napisano 27 Kwietnia 2015 Napisano 27 Kwietnia 2015 To słaba jakośc śrub kontrujących - luzują sie na gwincie lub słaby gwint na osi koła w miejscu kontrowania.
Galad Napisano 28 Kwietnia 2015 Autor Napisano 28 Kwietnia 2015 No cóż spróbuję podmienić oś na inną, mam gdzieś w swoich zasobach stare osie, może faktycznie w tym tkwi problem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.