Skocz do zawartości

[pierwszy] Pomoc w doborze przy ograniczonym budżecie

Kahero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Forumowicze!

Nadszedł dzień zakupu można by rzec "poważniejszego" sprzętu choć na pewno znajdą się tacy którzy za 2,000 zł nie kupiliby połowy roweru :P

Nic na to nie poradzę ale budżet mam ograniczony, a do tego jeszcze dochodzi moja znikoma wiedza na temat całego rowerowego osprzętu. Więc, potrzebuję rower do miasta ale który poradziłby sobie z leśnymi ścieżkami. Mój wzrost to 173 cm ah i roweru myślę nie będę katował dzień w dzień kilkadziesiąt kilometrów, może na razie :)

Pochodziłem po sklepach i prosiłem o opinie sprzedających ale chciałbym jeszcze się zorientować co sądzą o tym neutralne źródła :P

O to zestawienie z ów sklepów:

Scott Aspect 950

Unibike Fusion 29

Kellys TNT 10 i 50

Kross Level B3

Scott Ascpect 940

Giant Tempt 3

Talon 3 ltd

Talon 4 27,5

Atx 27,5 1

I jeszcze tu moje pytanie. Jaki rozmiar koła byłby odpowiedni? Wszyscy sprzedawcy twierdzą że 26 wychodzi już z łask.

Pozdrawiam!

Napisano

26 odchodzą do lamusa powoli. W ich miejsce wchodzą 27,5 oraz 29.  Rower na 27,5 będzie łatwiej rozpędzić i jest bardziej zwrotny. Natomiast na kołach 29 łatwiej jest utrzymywać wysoką prędkość ( jak już się rozpędzisz ) oraz lepiej pokonują małe przeszkody typu kamienie, korzenie (mniej trzęsie).

Na miasto moim zdaniem lepsze będzie 27,5.

Co do rowerów to jak podasz linki to zerknę bo nie chce mi się szukać ale pewnie będą dość podobne.

Napisano

Hey mam jeszcze jedno i ostatnie pytanie. Zdecydowałem sie na scott aspect 740 ktory kosztuje 2,000 zl ale jsszcze chodzi mi po glowie model aspect 750 ktory jest za 2400. Oplaca sie zaiwestywac ta roznice?

Napisano

To wiadomo brać model 740 - jest wyżej w hierarchii scott'a niż model 750 a jak piszesz, że jeszcze taniej 400zł....

Napisano

Jasny gwint ceny na odwrót !! :)

Dlatego też jest sens dopłacać te 400 zł do modelu 740 ? Może inaczej, czy ta różnica ma naprawdę przełożenie na komfort i jakość w stosunku do modelu 750. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...