Skocz do zawartości

[Jakie klucze] do zdjecia korby Suntour?

ekiero92

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

tak jak w temacie, chcialbym dowiedziec sie jak zdjac korbe, konkretnie model Suntour XCE (tak podaje producent)

Wiem, ze potrzebuje klucz nasadowy (tylko jaki rozmiar?) oraz sciagacz do korb.

Pytanie zatem jaki ma by to sciagacz i czy mozna kupic cos uniwersalnego tzn. sciagacz obslugujacy kilka typow korb? Slyszalem o mocowaniach na kwadrat, octalink czy isis niestety niezbyt wiem ktory z nich czym sie wyroznia.

Wolalbym kupic cos uniwersalnego, w razie ewentualnej wymiany w przyszlosci.

http://zapodaj.net/3866d69b13d91.jpg.html

http://zapodaj.net/fd84d5a1dd778.jpg.html

Napisano

Różnica między ściągaczem do ISIS/Octalink jest taka, że ten bolec, który odpycha się od osi jest szerszy, bo ISIS/Octa mają drążone osie i ten do kwadratu po prostu by w tę oś wszedł. Rozwiązuje się to w ten sposób (przynajmniej z takim się zawsze spotykałem), że na koniec tego bolca wkładało się taką podkładkę. Jak się ją zdjęło, można było ściągać kwadrat, założyło - Octa/ISIS.

Tę śrubkę najlepiej odkręcać kluczem rurkowym, a nie nasadowym, gdyż potrzebna jest cienka ścianka.

Napisano

Rozumiem ze u mnie jest 100 procentowo mocowanie na kwadrat?

Czy jest jakas roznica w mocowaniu na te srubke ktora posiadam a np. na mocowanie imbusowe?

Widzialem ze ramiona w wiekszosci korb, sa wlasnie przykrecane imbusem. Czy to stanowi integralna czesc nowszego typu mocowania korb niz na kwadrat?

• Mod Team
Napisano

Czy to stanowi integralna czesc nowszego typu mocowania korb niz na kwadrat?
To zależy jakie korby widiząłeś. Te na suport bb30 mają śru be dokręcająca na imbus 8 lub 10mm, i są niejako automatycznie ściągaczem korby. Odkręcając śrubę ramie również z niej zejdzie.

W innych korbach na standard BSA pakietowy kwadrat/isis/octa są tylko śruby i trzeba używać ściągacza. Do każdej z tych korb jest taki sam ściągacza ale końcówki powinny być inne.

Nie jestem pewien ale na 99% masz korbę na kwadrat, mówi o tym śruba i sam model korby :P

Wracając do pytanie jakie klucze ...:

- nasadowy 14mm do tychże śrub jakie masz i to raczej cienkościenny.

- ściągacz do korb a do niego klucz francuski lub klucze oczkowe, dopasowane do jego wielkości (ja np mam 22 i 15mm), chyba ze ściągacz ma własne uchwyty pozwalające go wkręcić i używać.

- klucz do suportu jak byś chciał go wymieniać.

Zakładając korbę ponownie, musisz użyć klucza o dość długiej rękojeści, bo to trzeba konkretną siłą dokręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...