Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem Lazaro Integral z amortyzatorem SR Suntour są tam dwa pokrętła. W krótkiej instrukcji niewiele pisze jak uregulować pokrętło prawidłowo pod moją wagę, ile powinno się schować itp. może wy mi łopatologicznie wytłumaczycie? Czy drugie pokrętło służy do całkowitego zablokowania?

http://allegro.pl/show_item.php?item=5247341443 - na zdjęciach widać te pokrętła.

Mam też sprawę z innej kategorii, ale nie wiem w którym dziale ulokować temat więc napiszę tutaj.

Otóż kupiłem 17" ramę na 28" kołach tego Integrala. Pytanie czy aby prwidłowo jechać bez zbytniego zmęczenia nogi powinny być w miarę najbardziej wyprostowane gdy pedał jest w dolnym położeniu? Bo jeśli tak to problem mam taki, że gdy mam siodełko na tyle wysoko by noga była prosto to znów do ziemi sięgam praktycznie koniuszkami palców, a tak obawiam się, że z dzieckiem w foteliku się wywalę. Coś można w tej sytuacji zrobić poza wydłużeniem nóg :) ?

Napisano

Na jednej goleni powinieneś mieć blokadę, na drugiej regulację naprężenia wstępnego, która w tej klasie widelców po prostu nie działa ;)

W kwestii wysokości siodełka to tak po prostu jest. Albo efektywne pedałowanie i brak ewentualnych dolegliwości albo dosięganie całą stopą do ziemii. Może trzeba było wybrać rower o jeszcze spokojniejszej geometrii z bardziej wyprostowaną sylwetką, np. miejski.

Napisano

Miejski z tego co się orientuję służy głównie do miasta, ja natomiast z dzieckiem owszem głównie miasta i ubite ścieżki, ale samemu to bardziej natura i nie zawsze równe ścieżki więc chyba wybór był dla mnie oczywisty Cross.

Napisano

Prawe pokrętło (niebieskie) blokuje amortyzator. Lewe pewnie służy do regulacji ale jest to amortyzator sprężynowy niskiej klasy więc raczej jest ono tylko ozdobą.

Co do pozycji na rowerze to noga powinna być lekko ugięta w kolanie w najniższym położeniu

4hbc46.png

Napisano (edytowane)

Aby ustawić wysokość siodełka, ustaw korbę w jednej linii z rurą podsiodłową i na dolnym pedale postaw piętę W takiej pozycji noga powinna być wyprostowana. Żeby nie męczyć za bardzo kolan istotne jest też położenie siodła. Usiądź wygodnie na siodełku, korby ustaw tak aby były równolegle do podłoża i w takiej pozycji oś pedała powinna być idealnie pod kolanem (rzepką kolana), jeżeli tak nie jest skoryguj to przesuwając siodło do przodu lub w tył.

Edytowane przez Negator