Ipla Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam, zamierzam zakupić tylną przerzutkę xt i znalazłem 2 typy i nie wiem dokładnie czym się różnią i czy jest sens dopłacenia. 1.http://allegro.pl/shimano-xt-rd-m781-sgs-shadow-wyprzedaz-i5158695848.html 2.http://allegro.pl/shimano-przerzutka-tyl-deore-xt-rd-m771-sgs-9rz-cr-i4947346080.html I drugie pytanie czy muszę kupić nowe manetki czy zwykłę tzn klamkomanetki Shimano ST-EF51 3 x 8 wystarczą? Jeśli ktoś ma jakieś propozycję innych przerzutek xt niech się podzieli albo na sprzedaż w stanie bardzo dobrym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Różnią się tym, że pierwsza jest pod 10sp i nie będzie działać z 8 rzędowym napędem. Druga jest pod 9, ale z 8 da radę spokojnie... Manetki wystarczą, ale są one ważniejsze niż przerzutka, więc możesz w ogóle nie poczuć różnicy po zmianie... Lepiej najpierw zainwestować w manetki, a potem w przerzutkę. No chyba, że obecna już nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 @@seraph, Jestem zmuszony używać teraz niestety przerzutkę Alivio a jak wiadomo nie jest ona zbyt dobra w terenie, chce xt z myślą że nie będzie mi sama zmieniać przełożeń na wybojach. A jakie manetki proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie masz wyboru z nowych poza Alivio z Shimano oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie masz wyboru z nowych poza Alivio z Shimano oczywiście. Czyli xt odpada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 O tyle odpada, że już od kilku lat nie robią nic powyżej Alivio pod 8 sp. Kupowanie używki mija się z celem. Inna opcja to kupić dobrze pracujące Sram'y Trigger Attack o które też łatwo nie jest i są dość drogie. Albo przejść na 9 sp lub zostać przy 8-ce tylko nie koniecznie z Shimano. Sram robi świetne przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 No ale jakbym kupił tą z 2 linku to jednak by działała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Tak działać będzie bez problemu tylko przy zmianie przełożeń nie będzie tak precyzyjna jak z lepszymi manetkami. Ale to wersja "klasyczna" więc i tak będzie całkiem nieżle niż w przypadku wersji XT Shadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 @@beskid, ale chyba będzie lepsza niż dotychczasowa Alivio? i właśnie chodzi mi głównie oto aby tak nie skakała przy byle jakich nierównościach. A manetki dokupię w niedalekiej przyszłości po zakupie przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Lepsza będzie na pewno ale nie zaryzykował bym że jakoś mocno poprawi się sprawa z tym "skakaniem". Niestety jak kogoś bardzo "boli" ta przypadłość to powinien kupić zmieniarkę Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.