ElDiablo Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Poczytałem forumowe wpisy. Ba, sam mam świadomość różnorodności zadków....jednak są lepsze i gorsze siodła. Dotąd o dziwo wymagania nie były okrutne - San Marco dawany w fabrycznym Levelu a4 (teraz zimówka) naprawdę dawał radę. Jednak do 29 era kupiłem selle italia c2 gel flow w decathlonie. I dziękuję za to kumplowi i najwyższemu... Dlaczego? Otóż wymieniłem już 3 sztuki tego siodła na nowe (jak wiadomo w Decu wymiana niesprawnego/uszkodzonego jest bezproblemowa). Zgadnijcie co miało miejsce wczoraj - podczas treningu (105 km łącznie) na 85 km... na skrajnym zadoopiiu piżgnęło mi 3 siodło - ponownie w ten sam sposób - pęknięty pręt. No wqrw maksymalny. Ludzie!!! - 20 km na i tak ztyranych nogach (jazda pod wiatr) częściowo tylko podpartych na jednym półdupku....spaliłem nogi jak 150! Uszkodzone siodło oddane do sklepu, kasa ( o alleluja!) zwrócona (nie było czarnego koloru)......Nie chcę patrzyć na włoszczyznę o nazwie selle italia, nawet slr!!!! I teraz co? Teoretycznie rozmiar kości mego wielce wygodnego zada to - 143 mm... Zastanawiam się czy nie podjechać do Airbike i nie wypożyczyć na test Phenoma (może ekspert chwalony przez Ryśka z team29er http://www.team29er.pl/testy/1366-test-siodeka-phenom-expert-specialized , chociaż cena hmm....powoduje że na ów wspomniany zad chce się usiąść z automatu bez większej kontroli.. A może wtb, fizik? - co myślicie psia mać, bo głupi jestem..... Co obrać jako wstęp porównawczy - w sumie doopa ważna rzecz.
Qaroll Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Jesteś z Wawy, za 150zł możesz mieć Fizika Gobi w podstawowej wersji. Po przetestowaniu kilku modeli WTB, żelowym Selle Royal i twardym Selle Italia, Fizik okazał się strzałem w 10. Dźwiga trzycyfrową wagę i po ~5k km nie ma z nim problemów.
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Miałem okazję porównać obydwa siodełka, i Gobi XM wydaje mi się zdecydowanie wygodniejsze, poza tym mój kolego jeździł na tym siodełku (Phenom) i pękło ... podczas gdy mój Fizik Gobi K:Ium choć starszy trzyma się dobrze ...
Qaroll Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Oczywiście Gobi też nie jest niezniszczalne. Kojarzę wpis z forum, że komuś pękło na pręcie po najechaniu na sporą dziurę i niepodniesieniu tyłka. Po mailu do producenta podobno dostał nowe. No i po jakimś czasie lubi skrzypieć (smar załatwia sprawę na kilkaset km).
ElDiablo Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Napisano 26 Kwietnia 2015 Rulez a jaki masz rozmiar tego fizika? hmm.... no i jak jest z klejnotami? wycięcie w c2 mi pasowało nie ukrywam....ucisk był mniejszy. Nie marudzę, tylko pytam...w sumie w san marco też nie ma, a żyję....
MokryxD Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Ja mam Speca Phenom Comp 143mm. Jak dla mnie jest świetne, ale przesiadłem się z taniego Accenta więc mogę nie być do końca obiektywny. Z moim tyłkiem dogadał się wzorowo, żadnego ucisku nie odczuwam. Nt. trwałości się nie wypowiem, bo przejechało może z 400km, bo jest w rowerze głównie startowym.
Qaroll Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Rulez a jaki masz rozmiar tego fizika? hmm.... no i jak jest z klejnotami? wycięcie w c2 mi pasowało nie ukrywam....ucisk był mniejszy. Nie marudzę, tylko pytam...w sumie w san marco też nie ma, a żyję.... Wersja Rulez'a od mojej różni się tylko lepszymi prętami, oba modele mają około 130mm szerokości. Wiem, wydaje się wąsko, sam nie wierzyłem, że może być tak wygodnie. Jako facet raczej nie masz kości kulszowych rozstawionych szerzej. Mocno problematyczną kwestią przy Gobi jest jego odpowiednie ustawienie. Ma opadający tył, potem "płaski" fragment i opadający czub. Dla mnie optymalnym ustawieniem okazało się takie, gdzie tył jest około 1,2cm wyżej niż przód siodełka. W środkowej części powstaje wtedy takie mini-zagłębienie. W ten sposób nie zjeżdżasz z siodełka do przodu i nie odczuwasz bólu genitaliów jednocześnie. Niestety, dojście do tego optimum wymagało trochę czasu (i bólu). Przy tym siodle trzeba zapomnieć o używaniu poziomicy przy ustawianiu. Pisałem maila do Fizik'a prosząc o poradę, odpowiedź była w skrócie taka "ustaw tak, żeby było wygodnie"
ElDiablo Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Napisano 26 Kwietnia 2015 no właśnie widzę że te fiziki wąskie są jak 150.... Jest sens dopłacać do pręta ponad stówę? Chociaż po ostatnich przygodach z C2 właśnie w pręt powinienem zainwestować PS> Test speca w airbiku na KEN (kaucja - równowartość siodła+ wypożyczenie 25 zł/dobę [wliczone w cenę jak się zakupi]) Test WTB w sportset - nie mam jeszcze info ze szczegółami A jest gdzieś możliwość testu Fizika?
Qaroll Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie wiem czy pręt z Kium jest mocniejszy od Manganese. Jest na pewno lżejszy. W tamtym roku nie znalazłem Fizik'a na testy w stolicy (chciałem, w ramach ciekawostki sprawdzić Aliante i Arione), a szukałem intensywnie. W tym roku też pytałem w kilku sklepach i nie było. Gobi XM to dość popularny model, nikt z Twoich znajomych rowerzystów go nie ma? Wydawało mi się, że Spece są droższe. W Sportset mają spory wybór WTB, a nawet jeśli nie mają jakiegoś na stanie, z tego co pamiętam mogą je sprowadzić do testów. Mi niestety żadne nie podpasowało niestety.
ElDiablo Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Napisano 26 Kwietnia 2015 No właśnie fizika nikt nie ma...cholera! (zresztą Phenoma też nie, ale tego można stestować). A chciałbym się przymierzyć na parę km.... Trochę ryzyk fizyk tak strzelać w niebo na parę setek złotówek ..... C2 wypróbowałem, teoretycznie było ok, ale na dłuższych trasach trochę minusów znalazłem (poza moim zdaniem wadą fabryczną prętów) - ale tam to było 200 zł a nie blisko 400.....
Qaroll Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Jak Ci nie zależy na tych kilkudziesięciu gramach mniej, to zwykłe nowe Gobi XM masz w Wawie za 150zł. http://allegro.pl/fizik-gobi-xm-wing-flex-wielka-wyprzedaz-50-i5280917036.html Mógłbym pożyczyć swoje na kilka dni, ale chwilowo nie mam żadnego zapasowego siodełka, a potrzebuję roweru codziennie.
ElDiablo Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Napisano 26 Kwietnia 2015 Dzięki wielkie - widziałem to ogłoszenie. C2 ważyło ok 240 gram, to zaledwie 20 g więcej.... do przełknięcia. Tylko dalej nie jestem pewien czy mi podpasi...
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Jakoś nie przeszkadza mi brak otworu w siodełku, miałem nawet siodełko Selle SMP : http://www.sellesmp.com/smp4bike/en/evolution z wielką dziurą i nie było wygodniejsze ... Modelu Fizika obszytego cordurą nie polecam, wycierają się od niej spodenki, lepiej brać modele wykończone na gładko, co do prętów - faktycznie po pewenym czasie skrzypią, ale kropla oleju załatwia sprawę.
ElDiablo Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Napisano 26 Kwietnia 2015 # Rulez we wskazanej aukcji przez kolegę #Qaroll jest mikrotex - różnica z Twoim siodłem zatem to tylko pręt.... Innymi słowy?
Rulez Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie wiem co warte są pręty w tańszym modelu, gdyby tak się "wygły" to nie biorę odpowiedzialności I żeby było jasne, Fizik to bardzo dobre siodełko, ale nie ma pewności, że polubi się z Twoim tyłkiem, tak to już jest z siodełkami ...
ElDiablo Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Napisano 27 Kwietnia 2015 Spoko Rulez, przeca nie będę Cię ścigał po kraju za radę ... dzięki uprzejmości Qarolla uda mi się tą kwestię przeskoczyć..... Próby będą - dam znać o wyniku testów.
ElDiablo Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Napisano 30 Kwietnia 2015 Jestem po teście Fizika (Tym samym BARDZO DZIĘKUJĘ koledze Qaroll, który udostępnił mi swoje na próbę).... Co prawda kolos przelotu nie było, ale wiem na czym siedzę Nie mogę powiedzieć żeby samo siodło było przełomowe (mimo zmian ustawień). W sumie niczego takiego się nie spodziewałem. Ucisk na niektóre wrażliwe części ciała zbyt duży (przynajmniej dla mnie). Teraz test Phenoma i zobaczymy co się wybierze.....
kenzo Napisano 2 Maja 2015 Napisano 2 Maja 2015 Jeżeli Phenom nie podpasuje, spróbuj Avatar'a (comp gel). Niby podobne ale to drugie (dla mojego tyłka przynajmniej) o niebo wygodniejsze ;-).
ElDiablo Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 No chciałem wczoraj wypożyczyć w Airbike, ale niestety zamknięte ustrojstwo.....ale dzieki looknę i na ten model
Qaroll Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Byłem w czwartek i właśnie mówili, że w sobotę odpoczywają. Chyba sam sobie wezmę na test tego Phenom'a. Może akurat okaże się wygodniejszy. Szkoda, że nie można później wydać tego zapłaconego 25zł na produkt inny niż siodło. Odnośnie siodeł żelowych, to stanowczo nie polecam dla osób ciężkich. Cała warstwa żelu od razu się ugina i walisz tyłkiem o plastikową podstawę.
ElDiablo Napisano 13 Maja 2015 Autor Napisano 13 Maja 2015 Ano szczerze mówiąc z lekka zaryzykowałem...i kupiłem to oto - http://allegro.pl/siodlo-body-geometry-tytan-prety-tytanowe-siodelko-i5299868081.html Bylem w air i stwierdziłem że 500 zeta za siodło nie dam....a co mi szkodzi przetestować. Samo siodło wygląda okrutnie znajomo.... .... Jak na razie - doopa się cieszy z mega wygody, co będzie dalej się obaczy!
empe Napisano 20 Sierpnia 2015 Napisano 20 Sierpnia 2015 Panowie, kupiłem FIZIK GOBI XM nowe na allegro, patrzę a tam rok produkcji 2009. Jak to możliwe że te siodełka tak długo są w obiegu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.