Skocz do zawartości

[rower] GIANT ROAM 0 - Dobry jako pierwszy rower ?

Szy3ki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie , z racji tego że ostatni raz na rowerku smigałem jakieś 10 lat temu nie mam zielonego pojęcia jakie są teraz rowery , na co zwrócić uwage itp. Dlatego prosił bym Was o rade :laugh:

Chce kupić rower , najlepiej CROSS - Dlaczego ? Ponieważ mieszkam w mieście w centrum gdzie do okoła są tylko chodniki i ulice dlatego typowy MTB odpada z racji tego że ciężkich terenów w okolicy nie ma a typowa SZOSÓWKA to zły pomysł patrząc na stan ulic i chodników a no i po jakimś piachu czy szutrowym terenie też zapewne raz na jakiś czas się przejedzie ...

Cena roweru myśle że max 3000 , 3200 zł myśle że na pierwszy rower w zupełności wystarczy ...

Jaki byście rower doradzili ? Pytam bo jest masa firm od typowych które każdy zna np. GIANT po CUBE czy BOCAS , BERGAMONT itp.itd.

Powiedzcie mi czy warty swojej ceny jest GIANT ROAM 0

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.0.disc/17684/73829/

Dużo osób sobie go chwali a ja dodatkowo miał bym możliwość kupienia go może nawet i za połowe ceny ...

Albo może jakieś inne propozycje , było by super ... Z góry dziekuje i życze miłego dnia , pozdrawiam :thumbsup:

Napisano

Dziekuje za szybką odpowiedz.

Co do pytania czy zależy mi na amorku to cięzkie pytanie dla mnie z tego względu że tak jak mówie ostatni raz śmigałem na rowerze z 10 lat temu , do tej pory caly czas na przemian motor i auto.Więc sam nie wiem czy amorek się przyda czy nie , ale chyba patrząc z tego punktu że będe jezdził po mieście gdzie drogi są jakie są , chodniki mamy jakie mamy , krawężniki itp.itd. To chyba lepiej zaopatrzyć się w rower z amorkiem który będzie nierówności amortyzował w jakiś sposób ?

Tego Gianta ma mój kolega który mieszka za granicą , ma Go w idealnym stanie i może za 2 tysiące by mi sprzedał więc cena super bo w sklepie trzeba dać za taki sam 1200 zł więcej ...

Napisano

Jeśli chodzi o amor to moim zdaniem na mieście to tylko przeszkadza ponieważ pochłania energię przy rozpędzaniu roweru(chyba że go zablokujesz no ale w tedy to nie amor tylko zwyczajny widelec tyle że ciężki).  A z tymi dziurami to bez przesady aż tak nie trzęsie. Wystarczy podnosić lekko kierownice przed przeszkodą np. krawężnikiem i nie pompować opon na kamień.

Ale tak jak mówiłem wcześniej Giant też będzie bardzo dobrym wyborem.

Napisano

Jeśli chodzi o amor to moim zdaniem na mieście to tylko przeszkadza ponieważ pochłania energię przy rozpędzaniu roweru(chyba że go zablokujesz no ale w tedy to nie amor tylko zwyczajny widelec tyle że ciężki). A z tymi dziurami to bez przesady aż tak nie trzęsie. Wystarczy podnosić lekko kierownice przed przeszkodą np. krawężnikiem i nie pompować opon na kamień.

No tak , masz racje przy rozpędzaniu jak dobija to więcej energi trzeba wkładać o tym nie pomyślałem - Cenna rada :icon_lol:

Kurde powiem Ci że sam nie wiem , natmet Scott to już praktycznie kolarka hehehe :002:  Masz też racje że drogi nie są nie wiadomo jakie itp. itd. Ale pewnie będą też wypady w cięższy teren jakiś lasek , czy ścieżki rowerowe więc amorek się przyda ...

Ale tak jak mówiłem wcześniej Giant też będzie bardzo dobrym wyborem.

Kusi mnie właśnie bo czytałem o nim opinie i każdy chwali a dodatkowo tak jak już wspominałem moge mieć naprawde dużo taniej a to też istotna rzecz ...

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz tylko , mam 182 cm wzrostu i od pachwiny do ziemi bez butów mam 83 cm a ten Giant kolegi ma rame "21" i pytanie czy będzie dobra ? Nie będzie za duża ? Niby czytałem że ramy CROSSowe mogą być większe , w rowerach MTB lepiej mniejsza ze względu na manewrowanie itp.

Napisano

Może być trochę duża. Dobrze jakbyś przymierzył się gdzieś w sklepie do podobnego roweru na takiej ramie i sprawdził.

znalazłem jeszcze taki http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstrail-elite-disc

Jeśli nie zależy Ci na marce na ramie to ten też jest spoko i tańszy http://allegro.pl/rower-cross-gepida-alboin-700crs-19-2014-lx-i5278821402.html

lub taki lepszy ale ten kolor to pod różowy podchodzi trochę http://allegro.pl/rower-cross-gepida-alboin900-crs-19-graph-xt-2014-i5275759597.html

Napisano

Dużo osób sobie go chwali a ja dodatkowo miał bym możliwość kupienia go może nawet i za połowe ceny ...

Ten Giant to bardzo dobry wybór jeśli możesz tak tanio go kupić, no chyba, że jest kradziony np w Holandii ... teoretycznie rama 21" to dobry wybór, jednak ten Giant jest stosunkowo długi jak na crossa, konieczna by była przymiarka do rozm. M oraz L. Coć jeśli masz krótsze nogi to masz dłuższy tułów więc dłuższa rama z rozm 21" powinna być akurat, przekrokiem w crossie nie ma co się zbytnio przejmować

Napisano

Może być trochę duża. Dobrze jakbyś przymierzył się gdzieś w sklepie do podobnego roweru na takiej ramie i sprawdził.

No właśnie i tu jest problem , bo koledze kasa potrzebna a chętnych na ten rower ma sporo , dzisiaj sklepy pozamykane , jutro nie mam czasu bo jade do klienta wiec nie mam nawet minuty żeby podjechać do sklepu jakiegoś ;( A cena kusi jak nie wiem co bo 2000 tysie a 3200 to jest duuza roznica ...tylko ta rama ...

Napisano

Ten Giant to bardzo dobry wybór jeśli możesz tak tanio go kupić, no chyba, że jest kradziony np w Holandii ...

Rower ma jakieś 3,4 miesiące kupiony w sklepie z tego co mi mówił , niby rachunek wszystko ma :woot:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...