Skocz do zawartości

[korba] Mechanizm korbowy SHIMANO kwadrat ośka 122,5

seros

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jeśli ktos mógłby podzielić się doswiadczeniem z korbami zgodnymi z tematem to byłbym wdzięczny.

Wymieniłem właśnie łańcuch i kasetę (HG 53 i HG 71) wcześniej suport. teraz przyszedł czas na korbę.

Szukałem informacji na temat fc-m131 ale żadnych konkretów nie znalazłem. Coś żeby nie spodziewać się za tę cenę czegoś dobrego ale, że shimano to na pewno nie bedzie zła...czyli lanie wody i nie wiem co to znaczy.

Nie wiem dlaczego miał bym na przykład dać 2razy więcej za ACERA FC-m361 ? Czy na jednej łącuch będzie przeskakiwał czy obcierał czy większe tatrcie będzie.

Ktoś ma jakieś doświadczenie i porównywał korby w tej klasie?

Mam nadzieje że start w pełnej edycji zawodów Bike maraton nie obliguje mnie do wydania większej ilości gotówki na napęd. Zakładam, że jak się skończy to znowu wymienie całość czyli korba kaseta i łańcuch...

Reasumując...to szukam info jak wygląda jazda i wytrzymałość korby FC-M131

wszystko fajnie tylko m590  z suportem na allegro 270zeta a fc-m131 55zl :) i dalej nie wiem czemu mam dokladac.

Wiecej niz 120 nie wsadze w korbę do TEGO roweru a i tyle wsadze tylko wtedy jak bedzie to uzasadnione. Teraz po zmianie, łańcuch "klei się" do starej korbyi muszę ją wymienić  . Raczej czekam na opinie co niedobrego mnie czekać może po kupnie  m131. 

Mialem podobny dylemat dotyczacy korb. Zastanawialem sie nad m131, m361 kwadrat oraz alivio oktalink ze wzgledu na sztywnosc.

Od prawie zawsze jezdzilem na m131 i chcialem czegos trwalszego poniewaz srednio co 2kkm korba byla do wymiany (pokrzywiona i wytarte zeby szczegolnie jak wracalem z gor).

W tym samym czasie zmienilem styl jazdy z silowego kadencja 70 rpm na taki gdzie srednia rpm to 90 - 95.

Okazalo sie ze m131 da rade i na 5kkm. W domu mam dwa rowery na tej korbie:

rower "glowny", korba przebieg 4kkm. Warunki ubite szutry, drogi lesne i polne 60%, szosa 40%, gorskie wyprawy rowerowe, sakwy, kadencja ok 90rpm. Stan dobry plus

rower "zimowy", przebieg 3kkm. Warunki nizinne, snieg, bloto, piach, las 80%, szosa 20% kadencja ok 90 rpm. Stan dobry minus. Zmienilem wlasnie kasete hg41, lancuch i korba nadal cicho pracuje. 

Rower zimowy jest chyba najlepszym wykladnikiem tego jak ta korba sie sprawuje. Byl czas ze mocno myslalem o Alivio na octalink ale wtedy zawsze pojawialo sie pytanie czy na pewno jest mi to potrzebne i na ile wytrzyma. W cenie Alivio + suport mam trzy m131 czyli ok 15kkm (srednio na tyle mi starcza ta korba). Suporty poki co dzialaja bez zarzutu. Pytanie nadal otwarte i dopoki m131 bedzie sie dobrze sprawowala nie zamierzam nic zmieniac. Dodatkowo zawsze moge "dokonczyc" dana korbe na innym rowerze.

Mam m361 na kwadrat ale nie widze roznicy w porownaniu do m131 wiec po co przeplacac. Nowy blat do m361 to kolejne 45 PLN...szkoda kasy

Nie wypowiem sie na temat sztywnosci tego rozwiazania bo tylko na kwadracie jezdze i nie mam porownania ale..na podjazdach silowych, przy niskiej kadencji czuc jak naped pracuje. Poza sztywnoscia i waga wiecej wad nie widze.

Na moj styl jazdy jest to wystarczjaca korba.

dzięki Panowie za zainteresowanie, Tobie Obrien za dane...włąśnie ma wytrzymać tyle co kaseta i łańcuch. 5kkm to az nad moje wymagania przy mocnym deptaniu fajnie jak wytrzyma 2-3k i nie wplynie na szybsze zuzycie lancucha HG53 (pewnie tak jak ostatni napęd zjade do zerwania łańcucha i znowu wymienie całość). zastnanawiałem się jeszcze nad m171 ale to chyba będzie to co m131 tylko prawie 2x drozej, więc jutro pewnie zamowie m131.. chyba że temat uzywanej korby DX mi wypali : bo podobnie wychodzi cenowo i chyba w dobrym stanie? http://allegro.pl/korba-mtb-shimano-deore-dx-fc-mt60-suport-175-mm-i5289370452.html 

aha moze zebym jeszcze mial pewnosc to jak sprawdzic linie lancucha i czy bedzie to zamienne z moją starą korbą FC-TS31  ?

dzięki, już zamówiłem w zestawie rozkuwacz, przymiar do lancucha i klucz do korb, oraz prosty licznik do roweru treningowego......a koszta całości jak za sama korbę FC-M361....mam nadzieje, że nie szybciej niż za rok bedę mógł powiedzieć jak się jeździło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...