Skocz do zawartości

[korba] alternatywa dla Truvativ 22-32-42

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szykuje się do wymiany wkładu suportu (słychać cykanie...). W związku z tym pomyślałem, że przy okazji zrobię porządek z obecnymi korbami.

Problem jest taki, że:

- przejechały około 5 kkm bez wymiany, a jakieś 1000 km temu  wymieniałem kasetę + łańcuch

- jeden z blatów jest krzywy, przez co łańcuch czasami ociera o wodzik przerzutki przedniej

Napęd stanowią:

- łańcuch: KMC Z 50

- kaseta: Shimano HG31 7 rzędowa

- przerzutka tylna: Shmiano Acera

- korby: Truvativ 22-32-42

Zastanawaim się nad 2 rzeczami:

1) czy zmieniać korbę na 22-32-44

2) ta sama firma (Truvativ) czy coś klasy Shimano Acera/Alivio

Co radzcie?

Napisano

1) jak zamienisz na większą ilość zębów (zmiana tylko w 3 blacie) będziesz miał przełożenie umożliwiające rozwijanie większych prędkości

2) nie widzę sensu zamieniać Truvativ'a na Shimano, chyba ze na jakiegoś Deore... ale akurat w tej sprawie to co człowiek to opinia i każdy ma swoje za i przeciw, wg mnie to jest "zamienił stryjek siekierkę na kijek"

Zanim zabierzesz się do wymiany korby zadam pytanie, czy jest to konieczne? Może wymienić tylko blat, który masz krzywy (jeżeli blaty są skręcane i jest możliwość ich wymiany)? Sprawdź też, czy ta przednia przerzutka jest osadzona na odpowiedniej wysokości nad korbą ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...