Tomeksup Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Kilka fotek: Ten krótszy klocek, to jest stary wyciągnięty z roweru. Ten dłuższy to nowy. Czy oba są tego samego typu ? Ten dłuższy jakoś słabo mi pasuje do felgi i zastanawiam się czy jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Może drugą stroną go zamontowałeś. Chyba że chodzi Ci o to że nie równo są zjechane. Jest dłuższy to może tak wychodzić najwyżej trochę niżej go opuść. Co dokładnie chcesz z nimi zrobić/ co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Ten dłuższy to nowy. Chcę stary wymienić na nowy, ale jakoś zamiast dolegać całą płaszczyzną do felgi to dotyka jednym końcem. Ma zwyczajne hamulce (nie v brake). Obejrzałem filmik o regulacji. Zabieram się do działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Czyli że masz cantilever ta? Radził bym zmienić je na v-ki prościej je ustawić chyba że jakoś dasz radę z tymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 O właśnie. Taką nazwę mówili w sklepie. Rower jest stary. Nie opłaca się. Zmieniłem klocki stronami. Chyba pasują. Zmieniam. klamki hamulcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Rower jest stary. Nie opłaca się Co to za rower? Zmieniłem klocki stronami. Chyba pasują Możliwe , bo niektóre są kierunkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Co to za rower? Best City. Z przodu ma naklejkę: Bicycle Kross Company. Chyba, że podróba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Faktycznie stary nic o nim nie znalazłem. Jednak nie ważne co to za jeden. Ustawiłeś te hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Niby ustawiłem, zmieniłem klamkę, ale mam problem z linką. Przestała swobodnie chodzić w pancerzu. Ps. Linka chodzi w pancerzy, ale naciskając klamkę bardzo ciężko ciągnie linkę. O co chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 W sensie że linka nie chętnie wraca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Jakby nie odbijał hamulec. Założyłem starą klamkę i jest to samo. Nie mogę wyregulować linki, bo śruba ma przekręcony gwint. Muszę kupić. Masakra. Zminiłem klamkę w przednim hamulcu i wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Czyli że po puszczeniu klamki hamulec jeszcze jakiś czas hamuje ta? Jeśli o to chodzi to do wymiany linka i pancerz. Jeśli źle zrozumiałem to sorki i proszę o dokładniejszy opis lub jakiś film jeśli jest taka możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Linka wymieniona. Został stary pancerz. Stara się chyba klinowała. Jest kolejny problem. śruba łącząca (trójnik) linkę główną z hamulcową linką ma gwint przekręcony. Gdzie to kupić ? Dziś jeździłem po sklepach i nie ma. Odkręciłem. Haczyk został. Ta śruba z dziurką ma zjechany gwint. Spróbuję zastąpić śrubą bez dziurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ciężko to dostać gdzieś w sklepie stacjonarnym z racji tego że to już wychodzi z użytku. Możesz spróbować rozwiercić tą śrubkę i dać inną albo zamówić na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Zatem spróbuję przewiercić teraz. Zamówiłem śrubki. Masakra te hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Zamówiłem śrubki. W sensie ten wieszak? Masakra te hamulce. Mówiłem od początku że to syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Wieszak jest ok. Zamówiłem śrubki z dziurką. 3 szt, Będzie zapas. Hamulce działały wcześniej. To kwestia regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Hamulce działały wcześniej. To kwestia regulacji. Nie mówię że nie będą działać , ale są po prostu trudniejsze do ustawienie i bardziej awaryjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ktoś mi powie co się stało z przerzutką lub łańcuchem ? https://youtu.be/NDQL49DEhxU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Trochę odchodzimy od tematu hamulców , ale jak to się stało? Samo z siebie czy jak? Może wystarczy regulacja. Miałem kiedyś tą samą przerzutkę i nie miałem takiego problemu , zacznij od regulacji i jak nie pomoże będziemy myśleć dalej. Możliwe że poszła sprężyna lub coś w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Parę dni temu ustawiłem i było wszystko ok. Później tylko założyłem spinkę na łańcuch. Nic nie grzebałem w ustawieniu przerzutki. Nie jeździłem na rowerze. Dzieje się tak kiedy z przodu mam na małej zębatce i z tyłu na najmniejszej. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Bo tak się nie jeździ. Zębatki na korbie i kasecie/ wolnobiegu: 1 do 4 biegu z tyłu 2 do 7-8 z tyłu 3 do końca Dzieje się tak bo najmniejsza zębatka z tyłu ma tam 13 albo 11 T a ta z przodu pewnie koło 20 i to przerzutka odpowiada za napięcie łańcucha i po prostu jak na takie ustawienie to ona już nie da rady się bardziej napiąć. Po za tym jeżdżąc tak krzyżujesz łańcuch i przez to też napęd zużywa się znacznie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Parę dni temu wszystko było ok. Co nagle stało się kiedy rower stał w domu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie wiem co się stało ale mimo wszystko tak się nie jeździ więc jak nie skrzyżujesz to będzie dobrze. Może łańcuch za długi albo coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomeksup Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Długości łańcucha nie zmieniałem. Jedynie spinka doszła. Jedno oczko wywaliłem i w to miejsce wstawiłem spinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.