Skocz do zawartości

[kaseta] Jak to wszystko odróżnić?

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Dzisiaj siedząc na forum i czytając testy sprzętu zatrzymałem się na teście kasety Alivio dokładniej na tym tutaj. Popatrzyłem na zdjęcia jej i się lekko zdziwiłem bo zawsze myślałem, że to jest grupa niżej np. AAcera/Altus a nie Alivio. Zacząłem więc drążyć ten temat i zawędrowałem sobie na strone Shimano Tam pooglądałem sobie dokładnie te kasety i stwierdziłem, że każda tzn. od Altusa po Alivio jest oznaczona tym samym symbolem. Zacznijmy od najniższego osprzętu:

Altus

CS-HG50-8 CS-HG50-8R_popup_v1_m56577569830550109.jpg

CS-HG40-8I cs-hg40-8i-large_v1_m56577569830550093.jpg

CS-HG30-8I niestety brak obrazka

Acera

CS-HG40-8I cs-hg40-8i-large_v1_m56577569830550093.jpg

Alivio

CS-HG50-8 CS-HG50-8R_popup_v1_m56577569830550109.jpg

No i teraz moje pytanie jak odróżnić te kasety od siebie. Np. kupując na allegro kasete Alivio to ona jest bardzo podobna do kasety Altusa. Czy są jeszcze jakieś dodatkowe symbole pozwalające na identyfikacje kasety. Nurtuje mnie ten temat ponieważ w najbliższym czasie będę zmieniać napęd i chciałbym kupić Alivio i zapłacić za Alivio, a nie zapłacić za Alivio a dostać Altusa.

Hmmm - odróżnić chyba akurat te kasety idzie, gdyż HG-30-8I (Altus) jest w barwie czarno-miedzianej, natomiast HG-50-8I jest srebrne.

Poza tym na tej nakrętce którą się dokręca kasetę powinien być wyryty model kasety - ale z drugiej strony tą nakrętkę można podmienić gdyż pasuje do każdej grupy.

W kwestii technicznej to oba linki do kaset Alivio i Altus odwołują sie do tego samego zdjęcia, podobna sytuacja Altus-Acera. Błąd na stronie Shimano?

Poza tym nie sadze, aby dana grupa miala oznaczenia innej :glare:

Edit

Sprawdzilem - faktycznie oznaczenia takie same. Obstawiam blad na stronie :(

• Mod Team

Hmmm - odróżnić chyba akurat te kasety idzie, gdyż HG-30-8I (Altus) jest w barwie czarno-miedzianej

Też mi się tak wydawało, że te kasety barwy czarno-miedzianej to jest albo grupa Altus, albo Acera. Ale to by się nie zgadzało nawet i w tym teście który podałem i go jeszcze raz podam TU

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...