gazon Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisano 25 Kwietnia 2015 Od jakiegoś czasu rozważam zakup roweru. Problem w tym, że nie potrafię określić gdzie będę chciała tym rowerem jeździć, jaki styl jazdy będzie przeze mnie preferowany. Początkowo myślałam o crossie, ale coraz bardziej skłaniam się ku przełajówce. I w tym miejscu pojawia się moje pytanie dotyczące pozycji przyjmowanej na poszczególnych rowerach. Nigdy nie przymierzałam się do roweru szosowego/przełajowego, kierownica "baranek" budzi we mnie strach i przede wszystkim dużo naczytałam się o bólach pleców w przypadku jazdy na rowerach szosowych. Czas na pytanie - to są bóle początkującego, które znikają po setkach/tysiącach przejechanych kilometrów czy też trzeba się liczyć z tym, że każdy wypad na rower szosowy/przełajowy będzie się wiązał z bólem pleców i jest to nieodłączna część tego sportu?
mklos1 Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisano 25 Kwietnia 2015 Pytanie czy mówisz o "sporcie" czy o sporcie. Jeżeli mówisz o "sporcie" to nie ma problemu. Jak w 2011 wróciłem na rower i wsiałem na MTB XC to nie byłem w stanie przejechać 20 km bez bólu pleców. W zeszły roku zrobiłem 120 km jednego dnia z plecakiem.
gazon Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Napisano 25 Kwietnia 2015 Pytanie czy mówisz o "sporcie" czy o sporcie. Jeżeli mówisz o "sporcie" to nie ma problemu. Jak w 2011 wróciłem na rower i wsiałem na MTB XC to nie byłem w stanie przejechać 20 km bez bólu pleców. W zeszły roku zrobiłem 120 km jednego dnia z plecakiem. Mówiąc sport miałam na myśli oczwiście alternatywę dla spędzania czasu przed telewizorem, a nie profesjonalną jazdę. Przy czym ta nazwijmy to rekreacyjna jazda nie ma trwać 20 minut a kilka godzin. Dzięki za odpowiedź @mklos1.
mklos1 Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisano 25 Kwietnia 2015 Początki są zawsze trudne. Ja postępowałem metodą małych kroków aby przyzwyczaić się do geometrii XC. Sflaczałe mięśnie przed telewizorem nabiorą z czasem siły i ból pleców zniknie.
copone Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisano 25 Kwietnia 2015 Wiadomo, że oprócz pozycji także technika jazdy ma wpływ na komfort. Przełaj to na pewno fajny rower, ale wymaga czasu techniki i wytrenowania. Mimo wszystko to i tak lepsze niż TV . #...#
gazon Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Napisano 25 Kwietnia 2015 Z tym TV to rzuciłam raczej dla przeciwwagi w stosunku do jazdy profesjonalnej. Zakładam że plecy nie są w tragicznym stanie - jazda na rolkach czy joga pewnie poniekąd o to zadbały. Mimo to trudno to porównać do pozycji przyjmowanej na rowerze.
copone Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisano 25 Kwietnia 2015 Jak joga to znaczy, że mięśnie pleców są . Z karkiem czy mięśniami grzbietu też nie powinno być tragedii - czyli nie ma się co martwić - wiadomo nogę trzeba wyrobić na rowerze a to już raczej przyjemność. #...#
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.