ummagumma Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, zazwyczaj więcej czasu spędzam na zagłębienie się w interesujący mnie temat ale tym razem jestem pod presją czasu (jeszcze nie wysłali roweru bo weekend jest więc może uda mi się coś zmienić w zamówniu). Zamówiłem dziś Canyon Yellowstone AL 3.9 na stronie producenta (impuls, rano nawet o kupnie roweru nie myślałem:). Wszystko pięknie i kolorowo tylko... zacząłem czytać. I jak to w większości przypadków bywa okazało się, że można kupić lepiej, dopłacając oczywiście. Zanim zadam właściwe pytanie chciałbym dodać, że na rowerze będę jeździł do pracy i kilka razy w tyg wybiorę się ze znajomymi do lasu, ale bez jakiś ogromnych szaleństw. Do tej pory miałem Univega Alpina i jakoś się jeździło (nigdy nie miałem roweru z amorem, więc każdy "zrobi różnicę". Reasumując, czy warto żebym dokładał do Yellowstone 4.9 czy nawet do Grand Canyon 5.9 jeśli jestem laikiem w temacie rowerów i raczej w pełni nie wykorzystam "mocy" żadnego z nich? Oczywiście zawsze istnieje możliwość, że złapię bakcyla i wtedy będę żałował że nie dołożyłem ale... tak na zdrowy rozsądek - różnica jest znacząco warta swojej ceny? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam ! Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez ummagumma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Do typowo rekreacyjnej jazdy na pewno wystarczy. Jeśli wydanie dla Ciebie dodatkowej gotówki to nie jest jakiś większy problem to możesz dołożyć ale tak jak mówię na początek będzie w 100% wystarczający. W porównaniu do poprzednika to niebo a ziemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej83 Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 przyzwoicie poskładany rower, moim zdaniem nie ma sensu dokładac w twoim przypadku i sposobie uzytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) @@ummagumma, Bardzo wiele osób na tym forum ma syndrom prepersa. Model 3.9 jest w zupełności wystarczający do bardziej agresywnej jazdy. Lepsze przerzutki nie wniosą nic ciekawego do tematu, bo jazda w terenie to przede wszystkim technika jazdy a nie sprzęt. Jedyne co kusi, aby dołożyć to powietrzny amor. Podstawową bolączką obu modeli zarówno 3.9 jak i 4.9 są hamulce z najniższej półki. Podsumowując - na razie nie ma sensu dokładać. Przykład z mojego podwórka. W zeszłym roku zmieniłem przerzutkę z Deore na LX. Gdyby nie fakt, że zmieniłem także manetki (a Alivio na LX), ogólna jakość pracy napędu pozostałaby bez zmian. Jeżeli chce się odczuć zmianę, uważam, że musi być to zmiana o dwie grupy wyżej. Inaczej to nie ma większego sensu. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez mklos1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisz jeszcze tylko ile ważysz. Bo jak sporo to dopłata 400zl do powietrznego amora z grubszymi goleniami zrobi moim zdaniem różnice. W tym dostajesz też. Pompkę i lepszy napęd. Moim zdaniem do przemyślenia, a rower pewnie kupujesz na jakies 10 lat:-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Sqr - ważę 78 ale moja optymalna waga to jakieś 73,74 i przy takiej raczej będę jeździł Na razie zostanę przy Yellowstone 3.9. Jeśli jazda na rowerze bardziej mnie wciągnie mogę kupić lepszy sprzęt. Tak więc sytuacja jest dla mnie komfortowa, nie spodoba mi się - ciągle mam dobry rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Sorry, że wznawiam temat ale... się skończyły w kolorze blue sea Yellowstony 3.9. Dopiero koniec czerwca będą... Mają czerwony od ręki... Tyklo się zastanawiam czy za bardzo damski nie będzie Wiem, że to głupie ale już sam nie wiem czy brać red czy szukać czegoś innego... HELP ! https://www.google.pl/search?q=yellowstone+al+3.9+red&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UWVCVbH1HsH4UpbYgagF&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=1128#imgrc=n2aznnTbbo43rM%253A%3BPagNgsANYG6RSM%3Bhttp%253A%252F%252Fkatalog.bikeboard.pl%252Fkatalog2015%252Fg7olwp_canyon_yellowstone_al_29_3.9_red.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkatalog.bikeboard.pl%252Fprodukt%252C2015%252Crowery%252C19992%3B2000%3B1463 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B_art Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 No przeciez czerwone sa szybsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Ty się tu śmiejesz a ja mam poważny problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) mamy doradzić czy podoba Ci się czerwony czy nie? to chyba sam powinieneś wiedzieć najlepiej Tak jak kolega wyżej napisał czerwone zapierda... są szybkie jak błyskawice Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez mmisiek9612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baikal Napisano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) tu masz to co dostaniesz czerwony wygląda spoko http://youtu.be/mGkxMoy9M3I Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Baikal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 hehe no wyszło tak trochę jakbyście mieli doradzić czy czerwony będzie mi pasił dobra biore bo nigdy nie wsiądę na rower w tym tempie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muad5 Napisano 9 Maja 2015 Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 ummagumma jakiego jesteś wzrostu i jaki rozmiar zamówiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 ummagumma jakiego jesteś wzrostu i jaki rozmiar zamówiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) sorki coś mi net poszedł... mam 184cm wzrostu, zamówiłem L. Red już przyszedł - jestem meeeega zadowlony Edytowane 10 Maja 2015 przez ummagumma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniu Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Wrzuć jakies fotki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ummagumma Napisano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Wrzucę jak przyjdę z roboty Znaczy przed 22 to tak na szybko - sorry za bałagan. Red IMHO wygląda byczo Edytowane 10 Maja 2015 przez ummagumma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi