Skocz do zawartości

[rama] Jaka rama przy wzroście 182 cm ? Rower typu Cross

Szy3ki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie , domyślam się że tego typu tematów było już sporo ( za co z góry przepraszam )

Mam okazje kupić GIANT'a Roam 0 od znajomego w idealnym stanie za grosze jednak są dwa problemy :

1.Rozmiar ramy to "21"

2.Kolega mieszka w Holndi więc nie moge się przymierzyć ...

http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy

Mam 182 cm wzrostu i z tego co czytałem w internecie to , według wszystkich schematów dla mnie ma być rama "19" a rama "21" to już do wzrostu ponad 195 cm więc teoretycznie sporo za duża , albo ja jestem sporo za mały :icon_redface:

Jutro wezme poziomice i centymetr i zmierze odległośc od pachwiny do ziemi ...

Czytałem też gdzieś że rama cross'owa może być większa niż rama MTB gdyż rower MTB musi być zwinniejszy itp.Nie wiem ile w tym prawdy bo to będzie mój pierwszy rower od czasu "komuni" tak to tylko moto/auto więc nie jestem w stanie powiedzieć czy to prawda czy nie lecz jedno jest pewne nawet jak rama cross'owa może być wiekszą to na pewno nie może być za duża ...

Jak myślicie ? A może posiada ktoś z Was rame większą niż zalecana dla danego wzrostu / pomiarów i mógł by się wypowiedzieć co i jak ? - Było by super ...

Z góry dziękuje za odpowiedzi / pomoc no i jeszcze raz przepraszam za temat jesli juz taki był , pozdrawiam :thumbsup:

Napisano

Mam okazje kupić GIANT'a Roam 0
Przydałoby się, jakbyś podał link do specyfikacji, albo choć rocznik. Mając podaną geometrię i długość nogi dałoby się coś podpowiedzieć.
Napisano

Jestem dokładnie tego samego wzrostu, ale mam 6 cm dłuższe nogi...

Po mieście jeżdzę mieszczuchem z podsiodłówką 61 cm i bardzo sobie to chwalę, choć zapas krocze - górna rura jest zerowy. Po prostu IMO do turlania się po mieście rower o "miejskiej" geometrii na granicy zbyt dużego jest bardzo wygodny. Mało wysunięta sztyca, a więc bardziej wyprostowana pozycja, a więc lepsze pole widzenia itd. itp.

W Twoim przypadku - zakładając, że ten rower to prawdopodobnie rzeczywiście L - w butach (pomiar robiłeś boso?) będziesz miał z górną rurą podobnie jak ja w mieszczuchu - zero zapasu (ale do spokojnej jazdy to nie problem). Natomiast jest jeszcze kwestia długości ramy. Nogi masz stosunkowo krótkie, więc... uwaga... tułów masz długi

Napisano

Ja mam 189 cm wzrostu i na crossie jeździłem rozmiarem 21" i było super. ale to wszystko zależy od geometrii ramy. Faktem jest, że mtb kupuje się mniejsze. Ja swojego 29era kupiłem w rozmiarze 19" i jest idealny ale pod tą górną granicę.

Napisano

fantastyczny tapatalk nie wysłał całego mojego poprzedniego tekstu i nie zapisuje edycji, ale do rzeczy:

tułów masz długi, więc powinieneś szukać raczej większej (dłuższej) niż mniejszej ramy, co w tym przypadku jest dobrą informacją.

IMO jeśli chcesz używać go jako roweru miejskiego lub w podobny sposób to zmierz odległość krocze - podłoga (kilka razy), ale już w butach. Jeśli wynik nie będzie mniejszy niż przekrok tego roweru to można go rozważyć.

Większa rama daje wygodniejszą pozycję, mniejszą lepiej manewrować. W rowerze rekreacyjnym moim zdaniem bardziej się liczy to pierwsze.

Swoją drogą do niedawna miałem przełajówkę (za małą) z podsiodłówką 52 cm. Miałem kilometr luzu między kroczem a górną rurą. A już na pewno luz był większy, niż te 6 cm, które nas różni ;).

Nie masz w okolicy żadnego sklepu z giantami?

Napisano

Witam dziękuję bardzo za odpowiedzi ;-) dokonałem jeszcze raz pomiarów wychodzi na to że mam od krocza do ziemi 83 cm bo kij który do krocza przystaeialrm miał 3 cm grubości a ja od dołu przykladalrm Hehe więc mam 83 cm bez butów ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...