Pawel_P Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Zmeczony przerzutkami XT planuje wymienic na cos co wg Sh jest przeznaczone do jazdy enduro. Czekam na opinie posiadaczy tego sprzetu. Nie bede ukrywac, ze mi sie spieszy. Planuje najpozniej za 2 tyg. miec juz nowy naped (transcarpatia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Kolega ma we frirajdówce i dziala :] ale nie taki cel mojego posta. Do Hona nie trzeba przypadkiem specjalnej piasty ? z tego co pamietam jest mocowana pod ośke.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Do Hona nie trzeba przypadkiem specjalnej piasty ? z tego co pamietam jest mocowana pod ośke.. ? Na to wygląda:http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1154076334378 DOPISKA: cytat ze strony shimano: ,,Revolutionary mounting system fixes the rear derailleur to the hub axle for unsurpassed durability of the components and shifting performance.'', link: http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1154076334378 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_P Napisano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Szczerze mowiac bardziej chodzilo mi o opinie uzytkownikow niz producenta. Ale wielkie dzieki. Juz sie zdecydowalem. Bede skladac nowe kolo. W zestawie oczywiscie pojawi sie i ta przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Szczerze mowiac bardziej chodzilo mi o opinie uzytkownikow niz producenta. Ale wielkie dzieki. Juz sie zdecydowalem. Bede skladac nowe kolo. W zestawie oczywiscie pojawi sie i ta przerzutka. Osobiście nie spotkałem się z osprzętem z tej grupy. Jeśli chodzi o koło to sprawdź czy na pewno musisz używać piasty hone. Prawdopodobnie oś z hone da się przełożyć do innej piasty shimano. Jestem bardzo ciekaw jak Ci się będzie na hone jeździło... w tym roku nie dam rady pojechać w góry, ale w przyszłym bardzo bym chciał... do tego czasu cześć osprzętu mi się zamortyzuje i być może zainwestuję w hone (ale z gripsziftami). Ciekaw też jestem czy lepiej jeździć na piaście hone, czy może XT/XTR z osią od tejże... (jeśli się da). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_P Napisano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Niestety jest tam inna srednica. W hone podobno 10mm. Jak juz bede mial i kolo zda egzamin na TC to napisze o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Znam osobę która ma z tej grupy korbe i przerzutke przednią i jest bardzo zadowolona z trwałości i jakości więc sądze że przerzutka tył też będzie na wysokim poziomie jakości i trwałości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 28 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Niestety jest tam inna srednica. W hone podobno 10mm. ,,Aktualne'' piasty shimano -- poza saintem oczywiście -- sprawdziłem LX, XT, XTR i hone mają osie 10mm. Różnią się materiałem: LX -- ,,zwykła'' stal, hone -- chormo-molibdenowa, XT/XTR -- tytan. hone: http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1154106840932 XT: http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1154106644447 XTR: http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1154106922994 Widziałem w sklepach internetowych piasty XT z osią 9mm ale to chyba jakieś starocie... Jak juz bede mial i kolo zda egzamin na TC to napisze o tym. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel_P Napisano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Wielkie dzieki! Moze juz jutro bede mogl cos wiecej powiedziec. Postaram sie przelozyc oske do LX i zamontuje przerzutke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Nie wiem czy to na pewno dobry pomysł - montować pancerną przerzutkę a z piasty robić niepewnego składaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
renko Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 ja bym sie nie odwazyl na TC pojechac na nowym, niesprawdzonym w bojowych warunkach sprzecie. rizpekt;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 montować pancerną przerzutkę a z piasty robić niepewnego składaka. Mysle ze tu raczej chodzi o samą wytrzymałośc osi niz o piaste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Nie wiem czy to na pewno dobry pomysł - montować pancerną przerzutkę a z piasty robić niepewnego składaka. oś to oś... słyszałem że hone to ,,mocny LX'' więc nie wiem czy jest sens kombinować akurat z LX-em. To była tylko taka luźna propozycja, w razie gdyby OP nie chciał używać piasty hone (np. dlatego że ma dobre zdanie o innym modelu shimano). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2006 Faktycznie osie (konusy) mają takie same gwinty , w łożyskach są kulki o tym samym rozmiarze i w takiej samej ilości - czyli z przełożeniem nie powinno być żadnych problemów , jednak samej ośki od Hone raczej nie dostanie a kupować piastę aby przełożyć oś ? Bo oś musi być skręcana na nakrętki ( długość osi 186 mm.) a nie na szybkozamykacz - ta ma 146 mm i jest za krótka (szybkozamykacz prawdopodobnie wogóle nie da się zapiąć na przerzutce Hone) , a nawet gdyby dał to oś wogóle nie wejdzie w mocowanie (otwór) przerzutki , i cała idea traci sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.