Skocz do zawartości

[Rama] Mocowanie pancerza hamulcowego do ramy

kazujama

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam Ramę Kellys Wandal i mam zagadkę. Otóż w ramię mam miejsca w których mogę pancerz przymocować za pomocą opasek zaciskowych. I teraz pytanie opaskę zacisnąć mocno tak aby pancerz się nie ruszał czy tylko lekko tak aby ruch pancerza był w tej opasce ? Dodam że rama jest amortyzowana i zauważyłem dziś w czasie jazdy, że pancerz ma luz i zaczyna się wycierać w okolicach dampera. Rama pracuje i pancerz się rusza.

Napisano

To jest trudne pytanie, gdyż nigdy nie wiadomo, jakie są intencje producenta (nie zawsze takie jak w fabrycznym rowerze na danej ramie). Na pewno jeśli to hamulec mechaniczny (linkowy), to zaciskać zbyt mocno nie można. Czasami zamiast przesuwania pancerzyków przez mocowania można tak zrobić, żeby przy ugięciu tworzyło się lekkie zgięcie pancerzyka (albo raczej - aby pancerzyk poprowadzony w powietrzu po łuku zacieśniał/rozluźniał dany łuk), tyle że z tym też trzeba uważać, żeby owy łuk pancerzyka nie zahaczył o coś. Trudno odpowiedzieć, można zakombinować. Jeśli pancerzyk przesuwa się tylko w tym jednym mocowaniu, a inaczej poprowadzić się nie da, to ostatecznie można zostawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...