Skocz do zawartości

[pomoc w wyborze roweru] zamawiam rower

Davide

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W najbliższym czasie mam zamiar zamówić rower nim to jednak zrobię chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy. 

Po pierwsze nie jestem zdecydowany jaki rower zamówić. Zastanawiam się między rowerem górskim a rowerem typu cross. Czytałem już coś na ten temat w sieci ale informacje znalezione tam nie do końca tłumaczą mi różnice. Na jednym z blogów poświęconym rowerom autor w jednym artykule rozróżnia rowery na górskie trekkingowe i cross a w następnym łączy rower trekkingowy i crossowy tak jakby był to jeden rodzaj albo różńica między nimi była niewielka. Wprawdzie tłumaczy to pisząc o crossie że:

"– Teoretycznie można by powiedzieć, że jest to rower trekkingowy, tylko bez akcesoriów. U wielu producentów tak właśnie jest. U części z nich rowery crossowe mają ciut bardziej agresywną geometrię, choć nadal jest ona komfortowa."  to jednak widzi jakąś różnicę właśnie w geometrii. Na czym ona polega. Jaka jest różnica w ramach pomiędzy rowerami górskimi , trekkingowymi a crossowymi ? Czy wygląda to tak że rower górski ma najbardziej agresywną geometrię ramy później mniej agresywną ma crossowy a najbardziej łagodną geometrię ma rower trekkingowy ? Rozumiem że bardziej agresywna geometria wiąże się z mniej komfortową (mniej wyprostowaną) pozycję na rowerze. Czy różnica jest mocno odczuwalna?

Napisano

Cross od mtb różni się więcej niż geometrią.

1. Zakresem cenowym dostępnych modeli, z tym związany jest rodzaj użytego osprzętu i waga roweru.

2. Amortyzatorem o większym skoku, coraz częściej ze sztywną osią, bardziej zaawansowany konstrukcyjnie i lepszy w działaniu, zgodnie z przeznaczeniem roweru mtb.

3. Rodzajem zamontowanych opon i możliwością manipulowania pasującymi szerokościami.

4. Rodzajem mufy suportowej, sposobem mocowania tylnego koła

5. Konfiguracją napędu.

6. Możliwoscią montażu akcesoriów drogowych.

Napisano

Rozumiem, ale rower złoży mi sprzedawca i to ile będzie kosztował zależy od tego co będę chciał. Amorytyzatora np. nie chcę bo podobno są to raczej bujaki które słabo tłumią drgania (cierne), zwiększają wagę a te lepsze amortyzatory dużo kosztują. Osprzęt wybiorę sam (mam zamiar wybrać shimano alivio)

3. Rodzajem zamontowanych opon i możliwością manipulowania pasującymi szerokościami.

Tzn. gdzie to manipulowanie jest możliwe ? Mógłbyś rozwinąć ?

4. Rodzajem mufy suportowej, sposobem mocowania tylnego koła

Mógłbyś napisać coś więcej ? Jak jest w crossie a jak w mtb ?

5. Konfiguracją napędu

Jakie są różnice ?

6. Możliwoscią montażu akcesoriów drogowych.

To znaczy że w mtb nie można ?

Nie odpowiedziałeś mi jakie są różnice w geometrii ramy . Czym się różni geometria mtb crossa i roweru trekingowego.? Jak poznać typową ramę do mtb a jak poznać ramę do crossa ?

Napisano

Do mtb możesz założyć węższe opony,  do crossa zależnie od firmy niekoniecznie.

Mtb mają sztywną oś w ramie, wyższe modele, crossy nie. To dodatki dla tych którzy potrzebują większej sztywności w terenie.

Mufy wielu crossów nadal mają zewnętrzne łożyska, wiele rowerów mtb suporty nowszej generacji.

Korby crossów mają większe tarcze niż mtb.

Cross praktycznie zawsze ma możliwość montażu pełnych błotników, nóżki, bagażnika - rower mtb z założenia nie jest rowerem wybitnie "użytkowym". 

Poznanie ramy do crossa dla osoby która nie zna się na markach i modelach nie jest możliwe, natomiast oczywiście można wyguglować i się dowiedzieć. 

Cross jest sportowym rowerem do jazdy w lekkim terenie, trekking rowerem turystycznym.

Napisano

w jakim terenie może poruszać się rower turystyczny (trekkingowy) ? jaka jest różnica w zastosowaniu pomiędzy nim a crossem ?

Napisano

trekking to "uzbrojony" cross, tzn. ma błotniki, bagażnik/sakwy, oświetlenie z dynamem, regulowany mostek (nie zawsze) stopkę itd.

Napisano

w jakim terenie można jeździć rowerem typu cross by roweru nie rozwalić, czy to musi być ekstremalnie trudny teren żeby rozwalić rower typu cross ? czy "crossem" da się jeździć po górach ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...