Skocz do zawartości

[rower] Składam rower - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym złożyć sobie rower MTB 27,5 albo 29" ze sztywną ramą. Nie mogę znaleźć odpowiedniego roweru dla siebie dlatego postanowiłem sam złożyć. I tu jest teraz prośba do Was o pomoc w doborze części. Rowerem będę jeździł ok 30km dziennie i tylko rekreacyjnie. Najbardziej zależy mi aby rower był lekki i na dobrym osprzęcie.Oczywiście cenowo chciałbym jak każdy wydać niedużo kasy:) Jestem ciekawy czy rower na alu ramie można złożyć, tak aby ważył ok 10kg. Rowerem chciałbym jeździć w połowie maja:)

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na rower od 3 do 5tyś:)

Nie chciałbym zabijać Twoich marzeń, ale:

- do składania roweru potrzebne są dość sprecyzowane i świadome potrzeby, bo nikt tutaj nie jest wróżką i nie wie jakie części będą najlepsze dla Ciebie, a Ty nie wiesz nawet jaki rozmiar kół na start. Jeśli chcesz złożyć rower "od tak" i kupować co się trafi to lepiej kup gotowy - będzie taniej i szybciej.

- do składania roweru potrzebne jest "jakieś" doświadczenie przynajmniej serwisowe i z zakresu kompatybilności podzespołów, bo może się okazać, że regulacja wszystkiego Cie przerośnie, a przecież nie będziesz o wszystko po kolei pytać, bo to katorga

Na alu ramie można złożyć rower lekki, ale tanio nie będzie na pewno. A tak zupełnie na marginesie to do zupełnie rekreacyjnej jazdy na pewno rower MTB?

Więc tak koło 29" i chciałbym cały na xt ew jak się cenowo nie wyrobię to na Slx. Myślę, że ogarnę złożenie roweru ew regulacja może nie będzie moją mocną stroną ale od czego są fora i tutoriale:) Największy problem mam z ramą bo nie wiem jaką wybrać. Mam 184cm i 90kg.

Składanie roweru to fajna rzecz ale jak wspomniał Seraph trzeba się na tym znać. Gdybyś chociaż miał doświadczenie w wymianie osprzętu w swoim poprzednim rowerze to byłoby dobrze. Więc lepiej byłoby żebyś jednak kupił gotowy. Oferta rowerów jest tak bogata, że nie wierzę żebyś nie znalazł czegoś dla siebie.

Do Twojego wzrostu rama 19' będzie odpowiednia. XT w rekreacji to bardzie biżuteria niż potrzeba, ale co kto lubi i na co go tam stać...

Od 3 do 5 tys zł można dostać już naprawdę rasowego ściganta, a wybór jest taki, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. Wybierasz rower dowolnej marki w internecie, szukasz dystrybutora - idziesz i po paru dniach masz rower.

polecam najpierw ustalic budżet a poźniej spróbować się w nim zmieścić:P i zacząć od zestawienia wszystkich elementow potrzebnych do zlozenia kompletnego roweru.

Mozna to zrobic na bazie rozpisek prezentowanych np. w wątkach "mania lekkosci" fajnie maja tam chlopaki rozpisane wszystko.

spójrz na taki https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3640

Amor dobry, osprzęt dobry( no może oprócz hampli), koła dobre, waga niska 11,6 kg, cena też w środku twojego budżetu. Powiedz mi co Ci w nim nie pasuje??

Ewentualnie zostanie Ci trochę kasy to możesz wymienić niektóre rzeczy np. właśnie hamulce a stare sprzedać

Koledzy mają częściowo rację. Gotowy rower wyjdzie sporo taniej, będzie lżejszy i wszystkie podzespoły są kompatybilne.

Ale składanie roweru to nie fizyka jądrowa, aż tak ciężko nie będzie.

Jak masz jakieś minimum 3 miesiące czasu, zapas gotówki (jak już celujesz w XT to 5 tyś może braknąć) wiesz co to główka taperowana, masz dużo samozaparcia i chęci wyczytania wszystkiego na internecie to satysfakcja będzie duża.

Jednak nie wiesz nawet jaką ramę wybrać, znaczy że nie masz tak dużego zaparcia, bo jak byś chociaż tydzień poczytał to forum nie miałbyś z tym problemu, podpowiem trochę: Peak 29.

Do tego dochodzi koszt narzędzi i montażu niektórych rzeczy w serwisie jak np. nabicie sterów.

Jestem ciekawy czy rower na alu ramie można złożyć, tak aby ważył ok 10kg.
Różnica w wagach ram to nie więcej jak 800-700g. Zakładając że rama to 2 kg kloc to pozostałe 8 kg robią komponenty.

jakbyś chciał złożyć coś podobnego to wydasz więcej kasy ponieważ producenci rowerów zamawiają podzespoły hurtowo od producenta po niższej cenie, a nie pojedynczo  ze sklepu który do ceny dolicza marżę.
Wszystko zależy od ceny roweru, chociaż ostatnio pakuje się coraz tańsze komponenty do coraz droższych rowerów więc podobne rower już przy kwocie 4 tys zł można złożyć lepiej bądź taniej.

A ja osobiście czegoś nie kumam ...

Skoro :

Nie mogę znaleźć odpowiedniego roweru dla siebie dlatego postanowiłem sam złożyć.

To zakładam ze wiesz dokładnie czego chcesz ... 

A jak wiesz czego chcesz to nie kumam bo :

I tu jest teraz prośba do Was o pomoc w doborze części.

oraz

Największy problem mam z ramą bo nie wiem jaką wybrać

Podejrzewam że jedyne co w tych wszystkich rowerach nie grało to cena którą sobie liczyli za twoje wymagania ...

I tu cie zmartwię ... na nowych częściach nie poskładasz roweru taniej niż gotowiec ...

Nawet na używanych możesz mieć problem sprostać swoim wymaganiom.

Lepiej będziesz jak pokażesz rowery którymi się interesowałeś i powiesz co z nimi było nie tak to się coś wybierze bardziej dopasowanego do ciebie.

Pozdro 

Odnoszę się do budżetu który tutaj padł ...

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na rower od 3 do 5tyś

Jak przymierzałem się do kupna roweru w tym roku to liczyłem kilkanaście konfiguracji na nowych częściach ... Jak chcesz rower "na dziś" to kiepsko to widzę ... wydałem na rower ponad 8k wiec to nie ta granica :)

Do grupy D2I za 6k zł powinieneś dobrać ramę jej odpowiednią bo nie sądzę że przy ambicjach na D2I będziesz kupował aluminiowego Peak 29 :D ... to oszczędnie kolejne 3 - 4 k zł (frameset Canyon CF SLX to 7kzł) ... koła odpowiednie w klasie tez będą ze 3-4 k zł kosztowały (przy karbonowych za sztukę) bo CrossRide do tego ni z pietruszki nie pasuje ... a jak będzie to "góral" zamiast "kolarki" to za wideł typu RS1 bo taki "nędzny" SID to tam za mało kolejne 6 kzł (?).

Nadal mam wątpliwości.

Jak rozciągniesz to w czasie na 1 - 2 sezony to jest opcja że dasz rade ale to klikanie okazji w całym internecie ... i cierpliwość.

Piszę to z punktu widzenia praktyka ... poprzedni rower składałem sam, wyszedł taniej ... ale było to okupione kompromisem w postaci 75% wyselekcjonowanych części prawie nowych lub używanych w stanie przysłowiowa "igła".

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...