Charle Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Zdejmowałem dzisiaj hamulce shimano m506, skręciłem wszystko, cacy i pojechałem się przejechać. Przy hamowaniu słychać taki dość głośny stuk, zwłaszcza przy dość dużej prędkości. Ktoś ma jakiś pomysł jaki może być powód? Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Charle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Wszystko jest dobrze dokręcone? Czasem to może być powodem stukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Tak, hamulce są bardzo mocno dokręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 stery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie masz luzu na sterach? Mogą być klocki pracujące w zacisku, niedokręcone koło. itd. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Duratec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Ze sterami nic nie ruszałem więc wątpie by to było to. Co masz na myśli że klocki pracują w zacisku? W sensie ruszają się? Sorry, ale nie znam się szczególnie na mechanice. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Charle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Ten dźwięk na filmiku to raczej normalna sprawa. Tak niektóre hamulce działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Jest to zupełnie normalne. Klocki łapiąc tarcz e przy zablokowaniu koła przesuwają się do przodu stukając o przód gniazda w którym są osadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charle Napisano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 No niby wszystko ok, ale dlaczego wcześniej (przed odkręceniem hamulców) takiego dźwięku nie miałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 To właśnie jest podejrzane Odpowiedź brzmi - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekleczkowski Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 W moich xt 785 jest identycznie. Przy naciśnięciu klamki słychać lekkie stuknięcie. Też się nad tym zastanawiałem i doszedłem do tego wniosku co @tobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Klocki łapiąc tarcz e przy zablokowaniu koła przesuwają się do przodu stukając o przód gniazda w którym są osadzone. A mi się wydaję, że przyczyna nie leży w gnieździe tylko w tej zawleczce, która trzyma klocki w zacisku i to ona się odzywa podczas hamowania. Podczas postoju ta zawleczka jest luźna i da się nią swobodnie ruszać na wszystkie strony. Ja od jakiegoś miesiąca mam hample SLX M675 i takie stuki to normalka, trochę mnie to denerwuje, ale da się z tym żyć. Wcześniej miałem hamulce od Formuli, a tam klocki są skręcone śrubą i nic nie lata oraz żadnych stuków przez 3 lata nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekleczkowski Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 W 785 zawleczka jest wkręcana i siedzi sztywno. Mam rower pod ręką i własnie tam zajrzałem. Klocki mają luz i to muszą być one a czy stukają o gniazdo czy o zawleczkę tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmmm, tak czy siak klocki są luźne i to pewnie od nich pochodzi ten dźwięk. Ja też mam rower pod ręką, śpi ze mną w pokoju Jest jeszcze radiator, który też lata przód - tył. Nie wiem sam co o tym myśleć, niby taki dźwięk w hamulcach Shimano to normalka a jednak np. u Formuli takiego zjawiska nie ma. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez SovaLTD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 To radiator puka o zacisk. Przerobilem temat. Wymiana klocków ne te bez radiatora i problem znika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 To radiator puka o zacisk. Przerobilem temat. Wymiana klocków ne te bez radiatora i problem znika O ile jest taki radiator to faktycznie on może stukać, ale u autora takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negator Napisano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Tylko teraz pytanie, czy lepiej mięć z radiatorem, który pełni funkcje odprowadzania ciepła czy bez. Wracając do kwestii stukania po ponownym zamontowaniu hamulca. Być może wcześniej nie zwracałeś na to uwagi, a po majsterkowaniu już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gad Napisano 5 Maja 2015 Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Mam model 615 i stukanie ustały gdy wyczyściłem,przetarłem klocki i zagiąłem mocniej zawleczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi