Skocz do zawartości

[wiatrówka] Montane featherlite marathon

ol3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje zakup wiatrówki, a po przejrzeniu kilku tematów i opini w oko wpadły mi produkty Montane Featherlite i Maraton.

Raczej kupię tę drugą ponieważ jest trochę tańsza i można ja jeszcze znaleźć w kolorze electric blue, który mi najbardziej pasuje. Ktoś możę się orientuje jak ta kurteczka sprawdza sie na rowerze? Nie jest za krótka?

Jeśli ktoś takową posiada byłbym wdzięczny za podanie jej wymiarów, chodzi głównie o szerokość w klatce i dlugość (rozmiar m lub l). Podobno wypadają trochę mniejsze więc myślę, że na 184 wzrostu, 98 w klacie i 83 w pasie L będzie odpowiednia?

Pozdrawiam,

Tomek

Mam maratona. Przy swoich 173cm i dość szczupłej budowie mam  Mke i jest w porządku. Od sześciu lat jej używam i całkiem dobrze się jeszcze trzyma. 

No nie jest to może krój typowo kolarski, nie ma przedłużonego tyłu, ale mi akurat to nie przeszkadza. 

Ja używam Montane Lite-Speed Running Jacket. To trochę inny krój tak, że niew wiem czy wymiary będą podobne do maratona. Wiatrówka powinna być trochę luźniejsza - przy moich 175 cm i 110 w klatce rozmiar L jest OK. Większy rozmiar (XL) przy twoich wymiarach będzie zbyt "łopoczący" na wietrze.

Ogólnie kurtka spisuje się znakomicie. Można jeździć w całkiem zimne dni jeżeli pod spód włożysz np. polara 100. Kurtki te wykonane są z Pertexu który jest bardzo cienki i dość dobrze oddychający. Wytrzyma lekki deszczyk ale z ulewą sobie już nie poradzi :) Po złożeniu mieści się w kieszeni. 

No o lite speed też myślałem, tylko, że ona nie ma wywietrzników i nie wiem czy przez to nie bedzie gorzej oddychała, ale kurteczka bardzo fajna. Mógłbyś też ja pomierzyć? Chodzi mi głównie o szerokość od pachy do pachy i dlugość przodu i tyłu.

O xl to nawet nie myślałem, waham sięmiędzy L a M :)

Montane Lite Speed rozmiar L :

szerokość pod pachami ok 59cm

długość rękawa od wewnętrznej strony ok 62cm z sciągaczem

długość rękawa od kołnierza ok 83-84cm

długość zamka ok 68cm

długość tyłu bez kołnierza ok 76-77cm

Dzięki :)

Wygląda na to, że lite speed ma trochę luźniejszy krój, więc ta L będzie na mnie raczej za szeroka. Szkoda bo zostalo kilka L w niezłej cenie 44 funty.

Optymalne byloby 55 cm od pachy do pachy, dlatego nie wiem czy M marathona nie będzie przyciasna.

@AmAdeuz

mógłbyś jeszcze napisać ile masz cm w klatce?

Pamiętaj, że lite speed jest z kapturem , nie każdemu to pasuje. Jest raczej wiatrówką do biegania czy chodzenia po górach. Ja ją kupiłem ze względu na uniwersalność. Może mniej pasuje na rower ale ostatecznie sprawdza się. Kaptur zawsze można założyć pod kask :)

@AmAdeuz

mógłbyś jeszcze napisać ile masz cm w klatce?

ok 94cm no i jest luźnawa... w sumie do takich zastosowan mam jeszcze inną,  http://cult-bikes.com/TuneKurtka.htm  To jest podobny krój. Jak są zapięte, lub masz jakiś plecak to jest ok. Jak sie rozepniesz i nie masz plecaka to jesteś trochę nadmuchany ;-)  

@hydra

W lite speed ten kaptur podobno można schować w kołnierzu, chociaż już nie wiem bo chyba są 2 wersje tej kurtki:

http://www.montane.co.uk/range/men/windproof/litespeed-jacket,

http://www.ebay.co.uk/itm/Montane-Mens-Lite-Speed-Navy-Blue-Windproof-Full-Zip-Outdoors-Running-Jacket-/291030517047

ta pierwsza jest z pertex quantum, a druga z pertex microlight, którą wersję Ty masz?

z tego modelu musiałbym mieć M, co do marathona to nie jestem jeszcze pewny.

Jutro sprobuje coś zamówić :)

Jeszcze nie zamówiłem bo coś kiepsko z dostępnością...

Lite Speed M w kolorze niebieskim nigdzie nie wiedziałem w rozsądnej cenie, jest kolor kiwi po 45 funty + przesyłka

Marathon'a niebieskiego w rozmiarze M znalazłem za ok 260 zł razem z przesyłką, niestety nie ma rozmiaru L.

Co do pakajak to na początku o nim myślałem, ale przeczytałem recenzję tobo, z której wynika, że montane to dużo lepszy wybór. 

Jak nic ciekawego nie wpadnie to zamówie tego marathona, najwyżej go sprzedam jak nie podpasuje.

@AmAdeuz

Jeszcze jedna prośba, mógłbyś zmierzyć tego marathona na dole?

Czy krój tej kurtki jest zwężany w talii czy raczej prosty?

• 2 tygodnie później...

Kurtka już do mnie dotarła, pierwsze wrażenie całkiem pozytywne.

Zamówiłem M i szczerze mówiąc mogłaby być ciut większa.

Mam 185 cm wzrostu, 98-100 w klatce, pas 83 cm i waże ok 76 kg.

Kurtka ma krój raczej dopasowany, w talii leży dobrze i do biagania pewnie by się nadała, ale na rowerze trochę się napina w okolicy ramion, rękawy mogłbyby być też dłuższe. Zastanawiam się jeszcze czy nie zamówić L i 1 sztuki nie odsprzedać, ale zobaczymy.

Pomierzyłem ją dokładnie, może komuś się przyda

Montane featherlite marathon, rozmiar M:

szerokość pod pachami: 54 cm

szerokość w najwęższym miejscu w talii: 51,5 cm

szerokość na dole: 53,5 cm

długość zamka: 67,5 cm (bez stójki 60,5 cm)

długość tyłu: 82,5 cm (bez stójki 74,5 cm)

szerokość kołnierzyka u góry: 21,5 cm

szerokość kołnierzyka na dole: 23 cm

wysokość stójki: 8 cm

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...