Tau271182 Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam w niedługim czasie wybieram się na wyprawę Świnoujście - Hel - Gdańsk. Obecnie posiadam siodełko WTB Pure ale niestety po przejechaniu około 40 km muszę zmieniać pozycję bo 4 litery nie dają żyć. Moje pytanie zastanawiam się nad kupnem http://www.selleroyal.com/en/comfort/viento-athletic http://www.sportourer.com/index.php/work/garda-man-gel-flow/?lang=en Czy ktoś miał może do czynienia z tymi siodełkami. Poszukuję siodełka na którym bez większych problemów mógłbym przejechać 100 km a może nawet więcej.
chudeusz09 Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 Cześć (Marcin?). Na początek zmierz rozstaw kości kulszowych i dobierz odpowiednią szerokość siodełka. Z autopsji wiem, że na dłuższe wycieczki raczej twardsze siodełka się sprawdzają. Nie ma wygodnego taboretu dla wszystkich. To co jednemu pasuje, drugiemu już nie koniecznie .
Tau271182 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Napisano 22 Kwietnia 2015 Hej zmierzyłem domowym sposobem czyli tektura falista i wychodzi mi 140 mm
chudeusz09 Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 140mm rozstaw kości? To sporo, ale reguły nie ma. Według różnych producentów, do rozstawu kości dodać należy 20-30mm i takiej szerokości siodełka szukać. Jak masz problemy z dopasowaniem tyłka to na początek zacznij od dobrania odpowiedniej szerokości.
Tau271182 Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Napisano 22 Kwietnia 2015 Poprawka bo dokładnym zmierzeniu wychodzi 12 cm
chudeusz09 Napisano 22 Kwietnia 2015 Napisano 22 Kwietnia 2015 No to coś w rozmiarze 140-145mm na początek szukaj. To Twoje obecne siodełko jest miękkie? Poszukaj czegoś twardszego ale bez przesady, żeby tyłek szoku nie doznał . Ja przyzwyczajam swoją dooope do nowego taboretu i może się dogada z obecnym. Z jazdy na jazdę jest coraz lepiej ale to jeszcze nie to, mimo około 370km. Nie wiem jak długo tyłek powinien się przyzwyczajać ale jeszcze powalczę bo siodełko tanie nie było .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.