Skocz do zawartości

[Zakup] Romet Rambler 4.0 czy 5.0?

antidesperate

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zastanawiam się nad dwoma modelami Rometa - Rambler 4.0 i 5.0 z tych aukcji:

allegro.pl/rower-romet-rambler-4-0-altus-promocja-najtaniej-i5261473785.html

allegro.pl/rower-romet-rambler-5-0-acera-promocja-najtaniej-i5261450569.html

Czy warto dopłacić te 50 zł i wziąć Ramblera 5.0? Co sądzicie o tych rowerach, jest jakaś lepsza alternatywa w cenie 900 zł? Jestem początkujący, nie zamierzam wydawać dużo pieniędzy na rower, bo jeżdżę rekreacyjnie.

Napisano

zmien nazewnictwo tematu na nawias klamrowy :)

a czy warto doplacac, specyfikacja bardzo podobna,roznia sie korbami, przezutka i oponami. Ja bym tam doplacil :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Czesc. Troche pozno, ale moze przyda sie innym. Osobiscie bardzo odradzam rowery Romet. Zakupilem Ramblera 5.0 i po niespelna 2 miesiacach mam:
- skrzwiona korbe
- Starte siodelko

- Niedzialajace hamulce

Zastanawiam sie wiec co bedzie za kolejne dwa miesiace...

Rower pojechal do serwisu gdzie jest juz ponad 2 tygodnie. Zeby naprawic rower, Romet musi go sciagac do centrali w Debicy tak jakby nie mozna bylo wyslac nowych czesci do serwisu w Krakowie (gdzie oddalem rower).
Obawiajac sie o bardzo slaba jakosc materialow, zaproponowalem Rometowi zwrot kasy i gotowosc z mojej strony do wylozenia dwa razy tyle za rower z wyzszej polki. NIestety dzial marketingu mnie olal.

Generalnie nie polecam!

Pozdrawiam

Kamil

Napisano

po niespelna 2 miesiacach mam: - skrzwiona korbe - Starte siodelko - Niedzialajace hamulce Zastanawiam sie wiec co bedzie za kolejne dwa miesiace...
A ja się zastanawiam, co z tego wyprodukował Romet. 

Zeby naprawic rower, Romet musi go sciagac do centrali w Debicy tak jakby nie mozna bylo wyslac nowych czesci do serwisu w Krakowie (gdzie oddalem rower)
No to już trochę lipa. Choć z drugiej strony zamiast gwarancji, trzeba było skorzystać z niezgodności towaru z umową i to sklep musiałby się zająć naprawą - zwykle wychodzi odczuwalnie szybciej.
Napisano

Moja dziewczyna ma Ramblera 4.0 zrobiła na nim od maja jakieś 700km i oprócz przetartego koloru na siodełku wszystko jest ok. Nie wiem jak użytkowałeś ten rower żeby tak go poniszczyć.

Sam mam Ramblera r-line 1.0 i od tego samego czasu nabite 1500km i wszystko pięknie chodzi.

Napisano

no niestety kupując rower na Altusie czy Acerze trzeba sie liczyć z tym że te rowery są przeznaczone do rekreacyjnego używania po parkowych alejkach w mieście. Wtedy na pewno posłużą długo. 

Napisano

Ile z tego wyprodukowal Romet? Zapewne niewiele, co nie zmienia faktu, ze to Romet dobiera czesci i materialy u innych dostawcow i za nie reczy.
Jak uzytkowalem rower? Bardzo, ale to bardzo rekreacyjnie. Codziennie przejezdzam na nim 8km (czyli do pracy i z powrotem). Raz czy dwa wybralem sie na dluzszy wypad po 20 km po sciezce rowerowej. Tak wiec moje uzytkowanie roweru raczej nie spowodowalo tego.
Dodam tez, ze nie jestem jakims sumo :) Waze "tylko" 82 kg.
Chcialem wspierac polska gospodarke, chcialem kupic polska marke... Teraz tego zaluje. Tym bardziej, ze nie rozeznalem sie wczesniej (mea culpa) ale za podobna cene mozna miec rower z chociazby hydraulicznymi hamulcami...

Napisano

Czesc. Troche pozno, ale moze przyda sie innym. Osobiscie bardzo odradzam rowery Romet. Zakupilem Ramblera 5.0 i po niespelna 2 miesiacach mam:

- skrzwiona korbe

- Starte siodelko

- Niedzialajace hamulce

Zastanawiam sie wiec co bedzie za kolejne dwa miesiace...

Rower pojechal do serwisu gdzie jest juz ponad 2 tygodnie. Zeby naprawic rower, Romet musi go sciagac do centrali w Debicy tak jakby nie mozna bylo wyslac nowych czesci do serwisu w Krakowie (gdzie oddalem rower).

Obawiajac sie o bardzo slaba jakosc materialow, zaproponowalem Rometowi zwrot kasy i gotowosc z mojej strony do wylozenia dwa razy tyle za rower z wyzszej polki. NIestety dzial marketingu mnie olal.

Generalnie nie polecam!

Pozdrawiam

Kamil

o ile starte siodełko, problem z hamulcami czy rozcentrowane koła po 1000km to jestem sobie jeszcze w stanie wyobrazić o tyle to, jak Ci się udało skrzywić korbę pozostaje dla mnie zagadką - albo ta korba jest z plasteliny, albo musiał ktoś ci wjechać w tą korbę żeby coś tam skrzywić. 

Napisano

Ile z tego wyprodukowal Romet? Zapewne niewiele, co nie zmienia faktu, ze to Romet dobiera czesci i materialy u innych dostawcow i za nie reczy.

Chcialem wspierac polska gospodarke, chcialem kupic polska marke... Teraz tego zaluje. Tym bardziej, ze nie rozeznalem sie wczesniej (mea culpa) ale za podobna cene mozna miec rower z chociazby hydraulicznymi hamulcami...

Fakt że z tą korbą to dziwne.... W hamulcach się zdarza nawet najlepszych, wystarczy zatłuścić przez nieuwagę.

Nie chcę tu bronić Rometa ale...

Za te pieniądze co byś nie kupił, czy to byłby Giant, Merida itp..... to miałbyś części i co za tym idzie cały rower podobnej klasy a nawet myślę że niższej z racji opłaty za naklejkę z marką X czy Y. Więc zanim zacznie się opluwać akurat Rometa to warto by być przekonanym że w rowerze innej marki Z TEJ SAMEJ półki cenowej i opartym na PODOBNYCH komponentach to by się nie stało.

Bardziej zrozumiał bym gdybyś miał pretensje do Schimano za badziewną korbę itd.....

No chyba że wierzysz że gdyby tam pisało Giant to by się to nie stało.

Jeszcze bardziej bym był zdziwiony gdybyś wierzył że miałbyś tam leprze komponenty. Wszędzie potrafią liczyć i nikt nie jest frajerem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...