Skocz do zawartości

[bidony] jakie polecacie?

Xider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Rozglądam się od jakiegoś czasu za bidonami i ciężko cokolwiek wybrać. Mam dwa, ale są paskudne, nie dość że walą plastikiem (po przejeżdżonym całym sezonie), to na dodatek ciężko je utrzymać w czystości. Jakich używacie, i jakie byście polecili do 100 zł za dwa? Mogą być termiczne, ale nie koniecznie muszą :)

Pozdrawiam!

Napisano

Elity z koszyczkami też Elita. Używam w szosie i nie wypadają, nie śmierdzą, musisz tylko rozkręcić poi jeździe i umyć w zmywarce lub w płynie z użyciem czyścika do butelek.  

Mam zwykłe nie termiczne i po roku są nadal ok a cena to 25/33 zł. 

Napisano

Jeśli jeździsz po ścieżkach, lasach to polecam Elite Coca-cola. Nie śmierdzi, ustnik jest przykryty także nie zbiera całego syfu no i przyzwoita cena. Jedyny minus to taki, że czarny się trochę rysuje bo jest matowy ale mi to osobiście nie przeszkadza.

Napisano

Dziękuje za pomoc. Tylko czy każdy sprzedawca/producent ma obowiązek dokładny skład tego z czego jest wykonany bidon ?

Jeśli widnieje tylko informacja np. materiał: tworzywo sztuczne to skąd mam to wiedzieć czy zawiera akurat BPA ?

Przykładowy tekst z aukcji bidonu Kross Mover który zamierzam właśnie kupić.

Bidon rowerowy wykonany z nietoksycznego tworzywa sztucznego.

Napisano

Tylko czy każdy sprzedawca/producent ma obowiązek dokładny skład tego z czego jest wykonany bidon ?
Czy sprzedawca to nie wiem ale producent raczej powinien.

Jeśli widnieje tylko informacja np. materiał: tworzywo sztuczne to skąd mam to wiedzieć czy zawiera akurat BPA ?
Wtedy możesz założyć ze zawiera, brak BPA jest plusem więc jakby był bez to na pewno sie tym pochwalili. 

to skąd mam to wiedzieć czy zawiera akurat BPA ?
jeszcze jedna lektura  http://sklep.mambaby.pl/bpa_free.html
Napisano

W bidone ważny jest ustnik, ten kross mover jakoś nie prezentuje się za ciekawie. I ogólnie przydaje się " taki z czapeczką", bo kurz nie smakuje za dobrze.

#...#

Napisano

5b94badeb1f0e1d7f3a564d96766fdfc.jpg

Decathlon, 9.90 pln. (Na stronie ich nie ma, kupiłem w sklepie stacjonarnym)

Pojemność 900ml - dla mnie wielki plus.

Na minus brak ochrony ustnika ale jakoß da się z tym żyć.

Woda smakuje z niego normalnie...

Napisano

A czym jest BPA ?

Bisfenol A wywołuje zaburzenia hormonalne, przez co człowiek m.in. tyje. Zauważono też przemianę komórek jąder w komórki tłuszczowe. Wchłaniasz go np. przez skórę gdy dotykasz rachunek wydrukowany na kasie termotransferowej. Jest wiele związków podobnych do BPA, ale jakoś europejczycy to olewają. Najlepsza sytuacja jest w Kanadzie gdzie BPA jest wpisany na listę substancji trujących i nie może występować nie tylko w produktach mających kontakt z żywnością, ale w ogóle jest zakazany..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...