Skocz do zawartości

[Endomondo] Zurzycie kalorii w programach typu Endomondo

DarkoZZZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korzystam z programu Endomondo i zastanawiam się jak liczy kalorie. Rozumiem że wykorzystuje do tego wiek i wagę, które się wpisuję we właściwościach programu, dystans z GPS i wysokości z mapy. To są stałe które program zna, ale są jeszcze niewiadome które mają również spore znacznie - typ roweru, szerokość opon. Pewnie twórcy programu założyli jakiś standardowy rower - w Europie rowery MTB nie sa popularne do jazdy po mieście, bardziej jakieś crossy lub trekkingi.

Jak myślicie, jeżdżąc na rowerze MTB powinienem liczyć że więcej spalam (opony 2,1, koła 26"), a ktoś na szosówce liczyć że mniej spala niż program pokazuje? Jakie to mogą być różnice?

Napisano

Szacunek wydatku energetycznego bez pomiaru tętna to jak pomiar spalania paliwa w aucie bez pomiaru obrotów silnika i znajomości objętości.

To jest kompletne przybliżenie i nie ma co sobie tym głowy psuć - ma pokazywać najwyżej proporcje intensywności każdej z jazd (taki stosunek profilu trasy do średniej prędkości).

Napisano

OK, czyli z tego wynika ze ktoś kto jest wytrenowany będzie mniej spalał niż kanapowiec który zaczyna przygodę ze sportem, albo nawet dojazdami do pracy ( wyższe tętno)

Napisano

Korzystam z programu Endomondo i zastanawiam się jak liczy kalorie. Rozumiem że wykorzystuje do tego wiek i wagę, które się wpisuję we właściwościach programu, dystans z GPS i wysokości z mapy. To są stałe które program zna, ale są jeszcze niewiadome które mają również spore znacznie - typ roweru, szerokość opon. Pewnie twórcy programu założyli jakiś standardowy rower - w Europie rowery MTB nie sa popularne do jazdy po mieście, bardziej jakieś crossy lub trekkingi.

Jak myślicie, jeżdżąc na rowerze MTB powinienem liczyć że więcej spalam (opony 2,1, koła 26"), a ktoś na szosówce liczyć że mniej spala niż program pokazuje? Jakie to mogą być różnice?

W którymś z ostatnich numerów BikeBoard chyba Kozela odnosiła się do tych szacunków, pokazując że są one mocno zawyżone, pdobnie zresztą "pomiar" zmian wysokości npm.

To nawet ma sens - podwyższenie zamozadowolenia ze spalania kalorii przełożyć sie może na "milsze odczucia" z użytkowania aplikacji ;-)

Pozdrawiam Witek

Napisano

Ja zauważyłem że tzw. "jazda na rowerze" wykazuje więcej spalonych kalorii niż ten sam trening, przemianowany na "kolarstwo górskie".

Tego nijak nie rozumiem.

Napisano

Używam z pulsometrem, czujnikiem kadencji i gpsem - gpxa wrzucam do Stravy a potem do Endomondo... Endo zdecydowanie zawyża wartość spalanych kalorii - wg mnie min. o 1/3 (jak pokazuje 1500 to trzeba przyjąć ok 1000 wg mnie).

Napisano

No tak, ale jak zawyża o 1/3 to może jest to bliższe typowemu polskiemu userowi aplikacji. Na zachodzie jeżdżą dużo na szosówkach, mieszczuchach lub ewentualnie crossach. Wszystko na w miarę cienkich oponach w przeciwieństwie do 80% Polaków którzy jeżdżą na MTB 26 i do tego oponach 2,1 i więcej :)

A co do różnicy w spalaniu między kolarstwo i kolarstwo górskie to rozumiem że twórcy aplikacji założyli że kolarstwo to może być szosowe z ciękimi oponami na dobrych nawierzchniach a górskie na szerokich oponach po szutrze...to mocno zmienia zapotrzebowanie na kalorie.

Mnie tylko dziwi w Endomondo tryb cycling(sport) i cucling(transportation) - niby jak jadę rekreacyjnie to spalam inną ilość kalorii na tej samej trasie jak jadę do pracy? :)

Napisano

W którymś z ostatnich numerów BikeBoard chyba Kozela odnosiła się do tych szacunków, pokazując że są one mocno zawyżone, pdobnie zresztą "pomiar" zmian wysokości npm.

To nawet ma sens - podwyższenie zamozadowolenia ze spalania kalorii przełożyć sie może na "milsze odczucia" z użytkowania aplikacji ;-)

Pozdrawiam Witek

Dokładnie, znajoma używała kiedyś z jakiejś apki podczas biegania i zmieniła na inną bo więcej kalorii z nią spalała  :laugh:

Napisano

Dzień dobry

Tak, jak inni - zdecydowanie zawyża spalanie kalorii. Podejrzewam, że dodatkowo brane są pod uwagę pogoda, temperatura, prędkość max. co rejestruje aplikacja. Właśnie... Pół biedy kiedy korzysta się z apki w telefonie, znacznie gorzej przy wrzucaniu gpx zapisanego w samodzielnym rejestratorze gps. Zrobiłem test z kolegą, wiek, waga bardzo zbliżone. Trasę przejechaliśmy ramię w ramię. U mnie (korzystałem z apki) spalanie 1500, a u niego (korzysta z Holuxa), po wrzuceniu na Endo - nieco ponad 8000.... Szok. 

Pozdrawiam 

Napisano

OK, wygląda że te programy nie są dokładne, ale z drugiej strony motywują do ruchu. W dwa tygodnie zrzuciłem 1,5 kg, więc jakoś to działa i nie ma się co rozdrabniać tylko pedałować i liczyć kalorie - te prawdziwe i te ekstra od programu też, skoro poprawia nam się przy okazji humor :) Do tego jak widzę że przy dojeździe do pracy zużywam 600 kcal, to mam naprawdę sporą motywację, żeby nie wsiadać do samochodu :) Więc może nawet spalam "tylko" 400 kcal, ale to zawsze lepsze niż nic jadąc samochodem. Nie mówiąc że po jeździe do pracy podkręca się metabolizm.

A najbardziej podoba mi się w Endomondo opcja Commitment, gdzie można ustawić jaki dystans albo ile kalorii chce spalić tygodniowo i liczy do tego wszystkie sporty. Ja na razie ustawiłem 4500 kcal i już wczoraj mi się udało dojść do tego poziomu - pedałując do pracy, po pracy rekreacyjnie i chodząc na basen.

Napisano

Ciekaw jestem jak to funkcjonuje w przypadku zastosowania takowej aplikacji z pulsometrem połączonymi via bluetooth czy ant+

Wskazania są realne czy jest to ponownie jakaś wypadkowa algorytmu aplikacji?

Napisano

Na jakiej podstawie ma pokazać realnie ?

Brak podstawowej danej aby przeliczyć kcal/kJ wszystko to szacowanie i algorytmy mniej lub bardziej dopracowane.

Jedyny realny przelicznik jaki można zastosować to przeliczenie z czujnika mocy z piasty koła ...

Wtedy wyliczysz z bardzo dużą dokładnością kcal ... Wat jest wprost przeliczalne na Jul co za tym idzie na kcal.

Przy szacowaniu z tętna mamy taki paradoks że ta sama osoba wytrenowana, w tych samych warunkach, na tej samej trasie robi średnie tętno niższe niż jakby była niewytrenowana ... Endomondo dla niewytrenowanego przeliczy więcej kcal mimo ze w fizyka mówi że praca do wykonania jest dokładnie taka sama.

Pozdro 

Edit ...

Z ciekawostek jak edytuje treningi na www i dopisuję tętno średnie i max to zazwyczaj Endomondo mi dodaje kcal.

Moje średnie tętno nie należy do grupy ludzi oglądających mecz przy piwie i czipsach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...