Boxx Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Cześć. Zmieniam napęd w rowerze. Już mam kupione manetki slx 2/3x10, przerzutkę XT 10s oraz kasetę 11-34 10s. Przyszła kolej na kupno korby i teraz moje dylematy. Czy przy rowerze 26 cali warto iść w napęd 2x10 ? Jeśli tak to ile zębów mają mieć zębatki. myślałem nad 24/38, jednak nigdy nie jeździłem na rowerze z takim napędem i nie wiem czy to będzie dobry wybór. Teraz jechałem pierwszy maraton [ w perspektywie mam częstsze uczestnictwo ] i ten trzeci blat mało był używany - w zasadzie nie potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Niestety sam musisz wybrać czy warto i w jakiej wielkości blaty się pakować. Sam uzużywam 2x9 i dla mnie nie ma już powrotu do trójblatu. IMHO przy 2x10 aż się prosi wybrać kasetę 11-36, na pewno nie zaszkodzi mieć w terenie bardziej miękkie przełożenia. Choć maratony też są rożne, i górskie i nizinne płaskie jak stół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxx Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 @@modrzew, kasetę 11-34 kupiłem okazyjnie, 78 pln za praktycznie nową mi się wydawało dość przystępnie. Gdy czytam to większość korb jest do rowerów 27.5 i 29. Czy przy 26 też to będzie się równie dobrze kręcić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A czemu nie? Sam mam 26", korba na bazie m430 z blatami 36T i 24T i kaseta 11-34T (w odwodzie 12-36T). Oczywiście może zaraz wpaść tu maruda od "dokręcania na zjazdach" co to bez blatu 44T ani rusz, także wszystko kwestia indywidualnych potrzeb i wymagań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 ten trzeci blat mało był używany - w zasadzie nie potrzebny. sadze ze sam sobie odpowiedziales na pytanie ale wez poprawke na to ze nie codziennie jezdzi sie w maratonie i jakich przelozen uzywasz przy normalnej jezdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxx Napisano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 trzeciego blatu mało co używam. więc chyba decyzja okazała się ostateczna. Teraz tylko ile zębów mają mieć dwa blaty. Tutaj już ciężko z moją praktyką jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Radziłbym Ci poszukać korby z zębatkami 40/28 lub 40/26 żebyś mógł osiągać wystarczająco duże prędkości na zawodach. 38 są raczej do większych kół, które trudniej rozpędzić dlatego przełożenia muszę być bardziej miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.