Skocz do zawartości

[Northtec] Cayon czy warto?

w_l_o_c_h

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale po co komu Amulet, skoro Northtec jest bardzo dobrą opcją. I to jest temat o Northtecu, czy warto - odpowiedź - tak ...

Napisano

Noto ciekawa opcja ale rozkładając go na detale to:

- Jest Alivio ale stare - jeśli ja miałbym brać to tylko 2015 M4000 z technologią Shadow itp. inaczej wolę sprawdzone dotychczas przez lata DeoreDeore

A wiesz na czym polega ta "technologia shadow"? I czym różni się "stare Alivio" od "sprawdzonego przez lata Deore" ;)

- Manetki Acera a nie Alivio jak w Canyon

Jeden pies, żeby poczuć wyraźną różnicę to od XT w górę.
Napisano

Ja wiem na czym polega Shadow a Ty jak nie wiesz to wcześniej wrzuciłem linka.

Technologie z rgup wyższych w Shimano co roku idą do grup niższych dlatego moim zdaniem Alivio 2015 jest naprawdę atrakcyjne (wizaualnie i technologicznie). Ale nie o tym jest temat. Pytanie nie o to czym rozni sie stare alivio od starego deore ale czym rozni sie NOWE Alivio od starego Deore?

Co do akapitu drugiego to w sumie sie z tym zgodzę z tym że pisałem ze jeśli by sprobowac rozlozyc te rowerki na detale to mozna wyszukac tak jak opisalem roznice. Po co przeplacac w roweze za Acera jak mamy w Cayonie Alivio w tej samej cenie. A czy jest tu duza roznica w manetkach na poziomie amatorskim to juz inna dyskusja.

Napisano

Spodziewałem się takiej odpowiedzi ;) Jak na razie to po prostu przeklepujesz na forum slogany rodem z katalogu Shimano i przeczytanych w mecie artykułów, te "technologie schodzące niżej" itp.

Wytłumacz teraz jasno czemu rzeczony szadoł jest przydatny do jazdy rekreacyjnej oraz czemu starsze Deore jest git, a starsze Alivio be.

Napisano

Zakładający temat pyta Czy warto kupić Cayona a nie o grupy Shimano ich technologiczą historie. Jesli chcesz to napisz na PM to pogadamy jak sie nudzisz - albo trzymaj sie tematu.

ZbyszekZmysichKiszek

Którego masz Cayona i na jakim osprzęcie? Jestem również zainteresowany zakupem - wymieniłbym wysłużony stary sprzęt (choć jeszcze jeździ).

Napisano

tego: http://www.bikestats.pl/rowery/Northec-Cayon-29_14873_14326.html  . zdjecia w garazu. wymienilem w nim tylko kierownice na 750mm Funn Flat Out, sztyce na Turnera i tarcze na 2x180mm. 

i pedaly, orginalne alu rozlecialy sie szybko. pedaly wymienilem  na platformy ALU VP-568

oraz mostek na ZOOM TDS-D365 60mm. taki krotki ze wzgledu na szeroka kierowniczke. 

Napisano

to jaka to byla polka ceowa bo widze z opisu ze glownie grupa DEORE tam jest. Czy zaplaciles za niego cos w rzedzie wielkosci Cayona DR czyli 2,8 tys? Czy w czasach 2012 byl do drozszy sprzet?

Napisano

Jak to możliwe że za rower na deore dales 2 tys? A przeciez w tamtych czasach wielkie kolo bylo nowoscia i kosztowalo wiecej niz 26 o tym samym osprzecie? Nie czaje. nawet dziś pełnego Deore w tej cenie nie kupisz. Kupiles w promocji czy calkowicie osprzet przy zakupi byl inny bo nie jarze za bardzo?!?!?

Co do amuleta to ja bym nie bral. Wolalbym nawet do najtanszej wersji Cayona dolozyc amor powitrzny i doplacic. A coraz bardziej przekonuje mnie wersja DR + lepszy amor powietrzny.

Napisano

konczyl sie rok 2012, zostalo im sporo rowerow. a nowe na rok 2013 juz magazynowali. poza tym Northtec to niszowy roweroskladacz. do zakupu Cayona XL przekonala mnie ta pompka. GRATIS. i takiz sam transport. plus b. dobra komunikacja ze sprzedawca. 

mam tez Kandsa Maestro z 2011 roku. wowczas zaplacilem za niego 899pln, teraz, 4 lata pozniej , chca z 1500pln. ok, poprawili osprzet ale zeby zdrozal ponad 50%? dziwny jest ten swiat...

Napisano

Dziękuję wszystkim kolegom za rady. Kupiłem, nabyłem, korzystam z wersji DR. Po przesiadce z 26" staruszka przepaść ogromna. Jeździ fantastycznie! Miałem obawy co do zębatki z przodu z 40 zębami, że czasem zabraknie. Nic z tych rzeczy. Komfort jazdy bardzo wysoki. Właściciel sklepu, w którym go kupiłem pierwszy raz spotkał się z tą marką dzięki mnie i nie żałuje. To była pierwsza sztuka. Reszta schodzi fantastycznie. Ja jestem zachwycony, ale może to wrażenie człowieka, który długo czekał na wymarzony rower. Postaram się wrzucić zdjęcia i ewentualnie odpowiedzieć na pytania zainteresowanych osób. Pozdrawiam.

Napisano

konczyl sie rok 2012, zostalo im sporo rowerow. a nowe na rok 2013 juz magazynowali. poza tym Northtec to niszowy roweroskladacz. do zakupu Cayona XL przekonala mnie ta pompka. GRATIS. i takiz sam transport. plus b. dobra komunikacja ze sprzedawca. 

mam tez Kandsa Maestro z 2011 roku. wowczas zaplacilem za niego 899pln, teraz, 4 lata pozniej , chca z 1500pln. ok, poprawili osprzet ale zeby zdrozal ponad 50%? dziwny jest ten swiat...

Składacz Kandsa jest jeszcze bardziej niszowy, jednak w jakiś sposób już znany, więc jaki ma sens sprzedawanie rowerów dużo poniżej ceny konkurencji, która jest i tak gorzej wyposażona, musieli by być upośledzeni.

Napisano

Dzięki. Panowie. Wideł sprężyna. Nie mogłem już się doczekać i wziąłem to, co przyszło. Ale nie powiem żeby było źle z amortyzacją. Jeździłem na kolegi Rockshox 30 powietrznym i muszę przyznać, że porównywalnie. Jestem mile zaskoczony tą sprężyną. Po przejechaniu 80 km dwa małe defekty. Prawy klocek w przednim hamulcu trze i przy zmianie z 5 na 6 zębatkę z tyłu wymaga regulacji. jazda  w 90% teren. Jestem zachwycony przy podjazdach. Dzisiaj przejechałem http://mtbobiszow.pl/ po raz pierwszy i jestem zaskoczony o ile lżej mi to poszło. Oczywiście parę razy zsiadłem przy podjazdach, ale to kwestia kondycji. Ponadto  jest piękny! Zjazd po tłuczniu 45 km/h i po żużlu daje adrenalinę. Wiem, wrażenia świeżaka, który przesiadł się na prawdziwy rower. I to jest najlepsze-ten rower jest prawdziwy! nie jakiś marketowiec na deore za 1200 PLN. Jeżeli się pojawią jakiekolwiek problemy na pewno o nich napiszę.

Napisano

Może i błąd. Ale to jak czekać na prezenty od mikołaja. Moja cierpliwość nie przetrwała próby. Cóż, za brak cierpliwości się płaci.

Napisano

Rozumiem to znaczy ile trzeba czekac po zamowieniu? Dzwonilem tam w zeszlym tyg. ale konkretnie sie nic nie dowiedzialem. Wiem ze w Czechowicach te rowerki na alivio sa w roznych ramach a amory powietrzne tez sa tylko kwestia serwisu by je zalozyc. Ile Tobie powiedzieli?

Napisano

Ja czekałem od marca. Na alivio pojawiły się pierwsze gdzieś końcem kwietnia. A deore tzry tygodnie temu. Tylko, że założyłem, że kupię stacjonarnie i ten termin trochę się przedłużył. Jezeli chodzi o telefon to można. Niestety mają problem z terminami. Najpierw nie dostali ram w terminie, później czegoś z osprzetu. A kwiecień i maj to na montaż idą w pierwszej kolejności tzw. komunijne. To nie jest kolos pokroju Scott'a, Trek'a czy Giant'a.

Napisano

Wg mnie tak to wyglada. Dr za 2,7 i doplata dzis pytalem do dr raidon jest 150. Calosc zamyka sie w 2.85tys. Serwis mowi ze w przyszlym tyg beda znowu dostepne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...