Skocz do zawartości

[pomoc w zakupie roweru] pilnie poszukuję kogoś kto zna się na osprzęcie rowerowym i zechce doradzić

milosz123jc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników , jak widać w tytule poszukuję pomocy w sprawie zakupu roweru a w zasadzie rowerów (2) dla siebie i brata . Jako że jesteśmy amatorami chcemy zwrócić się do bardziej doświadczonych rowerzystów by podjąć decyzję o zakupie najlepszego roweru w podanym przedziale cenowym powiedzmy maksymalnie 1400 zł . Przeglądałem rowery szukałem informacji czegoś tam się dowiedziałem ale nie chciał bym kupić bubla więc liczę na fachowe opinie . Jeden rower bardzo przypadł nam do gustu gdyż z tego co zasięgnąłem wiedzy ma naprawdę niezłe wyposażenie w dobrej cenie , mimo iż firma nie jest zbyt znana . Nie mniej jednak bylibyśmy w stanie zaryzykować jeśli ktoś powiedział by że warto takie rowery zakupić . Czekam zatem na odpowiedzi i ewentualne propozycje czegoś w zamian . 

mój e-mail : milosz123jc@gmail.com 

http://allegro.pl/rower-sundeal-expander-m7-potwor-pelna-hydraulika-i5202437196.html

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Miłosz ;)

Napisano

Jak na cenę 1200 zł jest to bardzo dobrze wyposażony rower, podejrzewam, że cena jest tak atrakcyjna ponieważ to rower na kołach 26" z dosyć słabą korbą z ramionami 170 mm. Tylko czy na pewno potrzebujesz takiego roweru ?

Napisano

Napisz coś więcej .Na początek :  Ile macie lat i wzrostu obecnie ? Jaki teren preferujecie do jazdy - szosa/twardy grunt czy wypady w las i bezdroża ? 

Witam A więc tak wiek 23 i 21 lat . wzrost ok 172 cm a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć ;) powiem tak przemyślałem sprawę i maksymalnie mogli byśmy wydać 1500 za rower . Może to pomoże wam sprecyzować jakiś konkretny model . ;)

Jak na cenę 1200 zł jest to bardzo dobrze wyposażony rower, podejrzewam, że cena jest tak atrakcyjna ponieważ to rower na kołach 26" z dosyć słabą korbą z ramionami 170 mm. Tylko czy na pewno potrzebujesz takiego roweru ?

Co masz na myśli pytając czy na pewno potrzebuję takiego roweru ??? Jeśli masz jakieś ciekawe propozycje co do modeli i mógł byś coś polecić będę wdzięczny . Tak jak mówię kwota maks 1500 zł . Tyle mógł bym wydać jeśli rower który miał bym kupić miał być porządny ;)

Napisano

Pytanie miało dać odpowiedź, czy rower pseudo-górski to jest to czego wam potrzeba, czy może odpowiedniejszy będzie crossowy.

To diametralnie zmienia  zakres poszukiwań :)

A tak na marginesie - co to jest za  kaseta SHIMANO 9 12 ?

Napisano

Czekam zatem na odpowiedzi i ewentualne propozycje czegoś w zamian
 Ja ci polecę Makalu na kołach 27,5"     http://nrowery.pl/2015/mtb-275/makalu-al  ma    lepszy osprzęt. Jest droższy ale przy zakupie dwóch rowerów mozesz wywalczyć większy rabat. Zadzwoń czy napisz do nich i zacznij negocjować może kupisz z cena przybliżona do swojego budżetu. O ile pamiętam to któś na furum dostał na jeden rower crossowy 10% rabatu, przy dwóch może być więcej.
Napisano

Witam A więc tak wiek 23 i 21 lat . wzrost ok 172 cm a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć ;) powiem tak przemyślałem sprawę i maksymalnie mogli byśmy wydać 1500 za rower . Może to pomoże wam sprecyzować jakiś konkretny model . ;)

Co masz na myśli pytając czy na pewno potrzebuję takiego roweru ??? Jeśli masz jakieś ciekawe propozycje co do modeli i mógł byś coś polecić będę wdzięczny . Tak jak mówię kwota maks 1500 zł . Tyle mógł bym wydać jeśli rower który miał bym kupić miał być porządny ;)

Tak więc jasne jest że już nie rośniecie :) Pytałem pod kątem wielkości roweru oraz faktu ,że pokazany przez Ciebie rower nie ma regulacji mostka kierownicy. Nie mógłby "rosnąć" razem z użytkownikiem...  Dla Was rama 19" , lub max 20" będzie odpowiednia . Przy tej Twojej propozycji jest 15 ,17 i 19 ,więc musiałbyś zapytać o dostępność tej 19" ....Ale...Czy w ogóle jest sens pytać... Ten rower tylko cenę ma atrakcyjną (no,powiedzmy) .Dlatego ,że osprzęt to żadne halo: przerzutki Altus ,korba z nie do końca fajnymi tarczami ,na kołach 26" ... Słabo. 

Budżet rozszerzony do 1500 zdecydowanie powiększa pole poszukiwań. Czy nie myślałeś nad znalezieniem używanego roweru z wyższej półki ? To nie jest zły pomysł .Za takie pieniądze dostaniesz już niezły sprzęt ,a jeśli dobrze poszukać to często jest mało używany. Ludzie kupują rowery " po cenie" "po wyglądzie" " po nazwie" a później używają go sporadycznie lub nie spełnia on oczekiwań i pozbywają się ,a cena spada bardzo mocno. Osobiście wolałbym używkę na osprzęcie Deore niż nowy na takim Altusie. 

Druga rzecz i chyba najistotniejsza - tak jak napisał Pablo59 : potrzebujecie roweru typu cross a nie górskiego . " a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć "   Jeśli mają być różne nawierzchnie ale do lasu najbliższego masz kilka kilometrów to de facto i tak 70procent czasu będziesz spędzać na twardych i równych nawierzchniach. Obawiam się ,że nie wiecie jeszcze co Was będzie kręcić : teren czy szosa :)  Każdy tak ma na początku i popełnia błąd w wyborze roweru. Ale cross będzie najbardziej uniwersalny do takich zadań .Żadne mtb !  Ważnym elementem byłby amortyzator z blokadą skoku (wyjeżdżasz na ulice i blokujesz - nie tracisz swojej energii na jego pracę góra/dół gdy to niepotrzebne) Koła 28" na odpowiednich oponach (semislick 1,80 ) dadzą Ci prędkość a spokojnie poradzą sobie w ewentualnym terenie. 

Czy można polecić konkretne rowery ? Sporo możliwości - dużo szukania. Przejrzyjcie serwisy olx czy allegro pod kątem : cross, rama 19" lub 20" , koła 28" , amortyzator z blokadą skoku ,shimano deore lub alivio , korba o odpowiednich blatach np.48-38-28 ,kaseta co najmniej 8-rzędowa i dobre siodełko np.Selle Royal .To siodełko to taki pomijany często element podczas zakupów ,ale baaaardzo ważna rzecz w rowerze ,bo potrafi nieźle dopiec (!) a koszt dodatkowy to czasem 7-8procent wartości roweru. Lepiej mieć od razu właściwe i nie przepłacać . Grosz do grosza za dodatki o których nie pomyślałeś przy zakupie i robi się kilka stówek.

Napisano

Tak więc jasne jest że już nie rośniecie :) Pytałem pod kątem wielkości roweru oraz faktu ,że pokazany przez Ciebie rower nie ma regulacji mostka kierownicy. Nie mógłby "rosnąć" razem z użytkownikiem...  Dla Was rama 19" , lub max 20" będzie odpowiednia . Przy tej Twojej propozycji jest 15 ,17 i 19 ,więc musiałbyś zapytać o dostępność tej 19" ....Ale...Czy w ogóle jest sens pytać... Ten rower tylko cenę ma atrakcyjną (no,powiedzmy) .Dlatego ,że osprzęt to żadne halo: przerzutki Altus ,korba z nie do końca fajnymi tarczami ,na kołach 26" ... Słabo. 

Budżet rozszerzony do 1500 zdecydowanie powiększa pole poszukiwań. Czy nie myślałeś nad znalezieniem używanego roweru z wyższej półki ? To nie jest zły pomysł .Za takie pieniądze dostaniesz już niezły sprzęt ,a jeśli dobrze poszukać to często jest mało używany. Ludzie kupują rowery " po cenie" "po wyglądzie" " po nazwie" a później używają go sporadycznie lub nie spełnia on oczekiwań i pozbywają się ,a cena spada bardzo mocno. Osobiście wolałbym używkę na osprzęcie Deore niż nowy na takim Altusie. 

Druga rzecz i chyba najistotniejsza - tak jak napisał Pablo59 : potrzebujecie roweru typu cross a nie górskiego . " a co do terenu to różnie bo i asfalt i leśne ścieżki i różne tereny wyboiste gdziekolwiek da się jeździć "   Jeśli mają być różne nawierzchnie ale do lasu najbliższego masz kilka kilometrów to de facto i tak 70procent czasu będziesz spędzać na twardych i równych nawierzchniach. Obawiam się ,że nie wiecie jeszcze co Was będzie kręcić : teren czy szosa :)  Każdy tak ma na początku i popełnia błąd w wyborze roweru. Ale cross będzie najbardziej uniwersalny do takich zadań .Żadne mtb !  Ważnym elementem byłby amortyzator z blokadą skoku (wyjeżdżasz na ulice i blokujesz - nie tracisz swojej energii na jego pracę góra/dół gdy to niepotrzebne) Koła 28" na odpowiednich oponach (semislick 1,80 ) dadzą Ci prędkość a spokojnie poradzą sobie w ewentualnym terenie. 

Czy można polecić konkretne rowery ? Sporo możliwości - dużo szukania. Przejrzyjcie serwisy olx czy allegro pod kątem : cross, rama 19" lub 20" , koła 28" , amortyzator z blokadą skoku ,shimano deore lub alivio , korba o odpowiednich blatach np.48-38-28 ,kaseta co najmniej 8-rzędowa i dobre siodełko np.Selle Royal .To siodełko to taki pomijany często element podczas zakupów ,ale baaaardzo ważna rzecz w rowerze ,bo potrafi nieźle dopiec (!) a koszt dodatkowy to czasem 7-8procent wartości roweru. Lepiej mieć od razu właściwe i nie przepłacać . Grosz do grosza za dodatki o których nie pomyślałeś przy zakupie i robi się kilka stówek.

Powiem tak , macie rację że to MTB nie do końca jest potrzebne , lepsze coś uniwersalnego co nada się i w teren i na szosę czy leśne ścieżki . Powiem tak ja nie szukam jakiegoś mega sprzętu w tej cenie ale chciał bym żeby to działało i byśmy byli zadowoleni z zakupu . Co sądzicie o tym KANDSIE który kolega polecił , jaki jest stosunek ceny do oferowanego w tym modelu osprzętu czy uważacie że to rozsądna cena za taki rower ??? Nawet fajnie byłoby kupić Polski rower i dać zarobić Polakom , nie będę ukrywał , że jestem człowiekiem dla którego Ojczyzna jest ważna ;). Oczywiście to nie żadna propaganda ;D . Nadmienię , że zakup rowerów będzie się odbywał w systemie ratalnym tak więc raczej używki odpadają . Chciał bym że byście się wypowiedzieli bo powiedzmy że zależy nam też trochę na czasie by to wszystko załatwić . Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś propozycje to prosił bym o konkretne modele z konkretnymi konfiguracjami . Pozdrawiam .

Napisano

Kands to rowery które mają bardzo dobry stosunek ceny do wyposażenia, raczej trudno będzie znaleźć coś podobnie wyposażonego za takie same pieniądze.

Napisano

Zgadzam się z przedmówcą . Ten Kands to niezły sprzęt w tej cenie.   W podobnej cenie znajdziesz coś niemieckiego ,czasem nawet na lepszym osprzęcie Shimano. Ale... niemieckiego.  Jeśli więc dodatkowo chcesz wspierać polskich przedsiębiorców ,to jest to jedyny słuszny wybór :) Polecany powyżej Makalu firmy Northtec to też polski wyrób ,ale cenowo odstaje od Twego budżetu. 

Napisano

Może i nieznacznie droższy aczkolwiek stwierdziłem że lepiej wydać ciut więcej i mieć coś porządnego , a dwa będziemy kupować 2 rowery więc być może uda się wynegocjować jakiś rabat dodatkowo . Będę jutro dzwonił do tego sklepu i dowiadywał się co i jak . A 2 fajna sprawa że sklep mieści się w Poznaniu a to żabi skok ode mnie ;).

Napisano

Jest też inna wersja - tańsza z lekko zmodyfikowaną konfiguracją...  Tylko rama potrzebna by Ci była mniejsza... 
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5092149447&ars_source=ars&ars_socket_id=13&ars_rule_id=81

Myślę,że spokojnie goście złożą Ci to co będziesz potrzebować. Skontaktuj się z nimi. Co prawda obecnie jest sezon "komunijny" i mogą być zawaleni robotą (weź pod uwagę ,że dostępność może być mniejsza oraz ceny mogą być lekko wyższe...)  ale myślę ,że przy 2sztukach spokojnie mogą chcieć posłuchac głosu konsumenta i nawet zrobić coś pod Ciebie. To nie jest ogromny koncern ,który tworzy masówkę i pojedynczy klient nie ma znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...