Skocz do zawartości

[rower] Unibike Pamir vs. Unibike Voyager - który wybrać ?

jaruone

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

W jakiś czas temu zmagałem się z wyborem Wagant vs. Unibike Expedition - od tego czasu minęło kilkanaście dni, i jestem mądrzejszy o lekturę wielu postów zarówno na tym forum jak i innych. 

Zamiast kupować w ciemno odwiedziłem dziś sklep rowerowy, porozmawiałem ze sprzedawcą o oczekiwaniach i realnych potrzebach i ustaliliśmy, że dobry będzie dla mnie Pamir lub Voyager. 

Zestawienie obu: http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/porownaj?rowery=43064:43068

Jak widać są to bliźniacze rowery - różnice to koła (26" vs. 28") , oraz kierownica. Pamir był propozycją sprzedawcy - zależało mi na "mocnych kołach" (ważę nieco ponad 105 kg), zaś Voyager to pokłosie mojego "kręcenia nosem" na koła 26". Oczywiście przed wyborem ostatecznym przejadę się na obu i podejmę decyzję, ale mam do Was kilka pytań, tak aby pozbyć się złego nastawienia ;)

1) Czy koła 28" będą faktycznie słabsze od 26" ?? Jeżdżę raczej spokojnie, planuję poruszać się po asfaltowych / utwardzanych drogach w okolicach Warszawy - czy moja waga aż tak je nadwyręży ?? Obręcze chyba w obu są przyzwoite (porównywalne na pierwszy rzut oka), szprychy też nie jakieś no-name, z tego co widzę po 36 szt. na koło - chyba będzie dobrze ??. Chodzi o to, że preferuję raczej większe koła (na 26" wydaje mi się, że wyglądam jak na komunijnym rowerze - trekking z sakwami to jednak masywna i dostojna maszyna i jakoś mi te mniejsze koła nie pasują do niego) i chciałem wyprofilowaną kierownicę - Voyager ma obie te rzeczy.

2) O jakość obręczy już pytałem - spytam jeszcze raz - są ok ?? Pozostaje jeszcze zapytać o tylną piastę - z tego co widzę to Tourney - nie będzie to pięta achillesowa tej konstrukcji ?? Pewnie jej jakość nie odbiega od Acer czy Alivio, ale jakoś tak "utarło się", że Tourney to syf (przez makrokesze).

3) Ten amor SR SUNTOUR CR-8V / SKOK 50MM to radzi sobie jakoś rozsądnie z nierównościami ?? Bo widzę , że nie ma blokady - pytanie czy do takich zastosowań jak powyżej ma to jakieś większe znaczenie ??

4) Czy warto brać Voyagera z 2014 roku ??

http://rower-sport.pl/pl/p/UNIBIKE-VOYAGER-GTS-2014/2024

Jest kilka (~200 zł) stów tańszy, ale chyba ma gorszy osprzęt - przerzutka przednia Tourney (w nowym Alivio ,a nie też Tourney), hamulce Acera (w nowym Alivio) etc. Parę złotych zostałoby na zapięcie czy amortyzację pod siodło - tylko o dziwo Unibike w wielu sklepach nie chcą wysyłać, a ten z 2014 musiałby być w ten sposób raczej kupiony - co to za polityka ?? 

EDIT - raczej w formie ciekawostki, choć nie powiem żeby ten rower nie miał swojego uroku :

5) Szukając na Allegro na stronie głównej zostałem przywitany promocją - Romet Mistral za 999 zł.Akurat dziś czytałem aktualny magazyn Logo i był tam pokazany - zwróciłem na niego uwagę, bo nie znałem tego modelu i design całkiem spoko.  Fakt że bez bagażnika, oświetlenia etc. ale cena ciekawa - warto nad tym myśleć , czy odpuścić bo zawali się pode mną i będę go nosił na plecach a nie jeździł ??

Jest też wersja Disc za 1390 zł:

http://www.romet.pl/Rower,MISTRAL_Disc,10,480,622,13815,2014.html

Z góry dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...