Skocz do zawartości

[Przerzutki] deore xt vs deore slx vs sram x9

EmilB81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wydaje mi się że w obydwóch rowerach jest słaby amor, za te pieniądze można mieć rower z rebą lub jakimś reconem gold. W KTM jest korba z trzema blatami i wybrałbym już korbę taka jak jest w specu. SRAM jest dobry i raczej nie odczujesz różnicy. Za pięć tysi popatrzyłbym na scotty scale 950, lapierre prorace329 bądź trek superfly, orbea itd

Napisano

dzięki serdeczne. 

czyli do wymiany : manetka, i amorek 

pozostane jednak przy specu ponieważ dostałem sądzę dobrą cene 4600 z 5200 + w gratisie blokada amora w manetce

bede go i tak rozbudowywał w przyszłosci już sie nie mogę doczekać zakupu :)

Napisano

witam wszystkich 

po przeczytaniu postów zgłupiałem nosze sie z zamiarem kupna roweru

http://www.tytanrowery.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=1293&category_id=120&option=com_virtuemart&Itemid=3  lub 

http://tytanrowery.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=467&category_id=99&option=com_virtuemart&Itemid=3

-w ktm osprzęt xt ale amor jakiś taki :)

-w specu znowu wszystko ok. ale mam wątpliwości co do sram x9 

podpowiedzcie co lepsze 

pozdrawiam 

Bedziesz zadowolony zarowno z X9 jak i z XT. Sa tutaj skarajne opinie ale dla 99% ludzi oba napedy dzialaja ok. Jak wszystko ok w Specu, bierz Speca. Od siebie dodam ze tyram X9 bez blokady w gorach (glazy, przepascie :D) i daje rade 2 rok. Ostatnio nawet skrzywilem przerzutke, dziala gorzej ale nie na tyle by mi sie chcialo to zmieniac.

Napisano

Bedziesz zadowolony zarowno z X9 jak i z XT. Sa tutaj skarajne opinie ale dla 99% ludzi oba napedy dzialaja ok. Jak wszystko ok w Specu, bierz Speca. Od siebie dodam ze tyram X9 bez blokady w gorach (glazy, przepascie ) i daje rade 2 rok. Ostatnio nawet skrzywilem przerzutke, dziala gorzej ale nie na tyle by mi sie chcialo to zmieniac.

i mówisz że ten amorek też sobie da radę i nie ma konieczności odrazu wymieniać ? 

Napisano

dzięki serdeczne. 

czyli do wymiany : manetka, i amorek 

pozostane jednak przy specu ponieważ dostałem sądzę dobrą cene 4600 z 5200 + w gratisie blokada amora w manetce

bede go i tak rozbudowywał w przyszłosci już sie nie mogę doczekać zakupu :)

Trudno mi powiedziec ktory rower lepszy, sam bym takich nie kupil za te pieniadze. Zastanow sie nad tym:

https://www.canyon.com/en/mountainbikes/bike.html?b=3640

4k i 29cali. Ten rower deklasuje maszyny z Twoich linkow. Subiektywnie uznaje tylko 29 cali :D

Napisano
Trudno mi powiedziec ktory rower lepszy, sam bym takich nie kupil za te pieniadze. Zastanow sie nad tym:   Canyon | Mountain Bike | Grand Canyon AL 29 6.9   4k i 29cali. Ten rower deklasuje maszyny z Twoich linkow. Subiektywnie uznaje tylko 29 cali

29 koła odpadają gdyż do wysokich nie należę 175 cm. przymierzałem się do ktm-a właśnie na kołach 29'' no i jakoś nie czułem sie za komfortowo 

Napisano

Może nie czułeś się za komfortowo bo uważasz się za osobę niską i z tyłu głowy kołata ci się nieprawdziwy dogmat że 29`tka jest tylko dla wysokich ?? :) 

Mam tylko 5 cm więcej ... i na 29`tce poczułem co to komfort !! :D

Pozdro

Napisano

29 koła odpadają gdyż do wysokich nie należę 175 cm. przymierzałem się do ktm-a właśnie na kołach 29'' no i jakoś nie czułem sie za komfortowo 

Panie, moja dziewczyna ma 174 i popyla na 29 calach :D

Napisano

Trochę bezsensu kupić rower i za chwile wymienić amor i manetki, myślę że lepiej doskładać pare groszy i od razu kupić coś lepszego. Na scotty też są dobre rabaty ale mieć speca to też frajda :)

Mam 176 i kupiłem 27,5", teraz kupiłbym 29"...

Napisano
Trochę bezsensu kupić rower i za chwile wymienić amor i manetki, myślę że lepiej doskładać pare groszy i od razu kupić coś lepszego. Na scotty też są dobre rabaty ale mieć speca to też frajda

już dealer obiecał w cenie 4500 wstawić do tego Rockhopper Pro EVO 650b : przerzutki przód tył xt oczywiście z manetkami :}  i blokadę amora w manetce sądzę że ok? uważam za fajny przydatny gadget siodełko sterowane z manetki przydatne przy zjazdach :)

a co do amorka to chodzi całkiem dobrze na moje oko 

Napisano

czyli zamiast srama x5 z przodu i tyłu srama x9 type 2 na manetkach sram x5 da ci przód tył i manetki xt ? wydaje mi się że ten amor ma standardowo blokadę w manetce

Napisano

czyli zamiast srama x5 z przodu i tyłu srama x9 type 2 na manetkach sram x5 da ci przód tył i manetki xt ? wydaje mi się że ten amor ma standardowo blokadę w manetce

tak będzie xt kompletnie bo w sramie przede wszystkim nie ma wskaźnika na którym przełożeniu jest łańcuch

przy wadze 72 kg ten amor powinien się spisywać raczej dobrze ? 

Napisano

bo w sramie przede wszystkim nie ma wskaźnika na którym przełożeniu jest łańcuch

Rozbawiłeś mnie do łez :) ... to serio jest aż tak istotne ? :D

Pomijam fakt że w manetkach Shimano wciąż i nadal tak właściwie nie wiesz na jakim przełożeniu jesteś bo każdy bieg nie jest opisany z cyferki. 

Mam gripy X0 ... bez wskaźników - świetny sprzęt ...

Mam manetki Deore ... w których "telewizorki" zostały roztrzaskane przy upadku ... 

Miałem manetki SLX ... pierwsze co zrobiłem to zdjąłem telewizorki ...

Jak lecisz w terenie to skupiasz się na linii, którą sobie wytyczasz a nie na oglądaniu cyferek na manetkach :D

To noga ci mówi czy masz za sztywno czy za lekko ... 

Zdyskwalifikowałeś mój światopogląd ... :)

pozdro

Napisano

tak będzie xt kompletnie bo w sramie przede wszystkim nie ma wskaźnika na którym przełożeniu jest łańcuch

Tez wskaznik to totalnie zbedna rzecz :D No ale pojezdzisz, bedziesz wiedzial czego Ci trzeba.

Napisano

Manetki Shimano Deore XT SL-M780 Rapidfire Plus 2/3x10

najlepiej Przerzutka Tylna Shimano Deore XT RD-M786 Shadow+ 10-speed czarna najlepiej na średnim wózku jak napęd 2x10

Napisano

Myślę, że nie w tym przypadku. fanty podmienia sklep, więc chyba nie oddadzą klientowi roweru ze zwisającymi manetkami.

Chyba ma tu ogromne znaczenie.

A największą zaletą tych nie i-specowych jest to, że w komplecie są zaslepki...do demontażu monitorków :)

Ale rację trzeba Ci przyznac, jesli samemu się kupuije, to trzeba pamietac o tym fakcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...