lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Panowie mam wielki problem z regulacją przedniej przerzutki (Deore), manetki (XT). Z góry powiem nie odsyłajcie mnie do poradników bo wszystkie je znam i nic z nich nie wynika. Wracając do problemu: Na 2 blacie łańcuch ociera mi o prowadnicę, nie jestem w stanie obsłużyć całej kasety, nawet na 4 zębatce od góry zaczyna ocierać Gdy popuszczę linkę na baryłce to wtedy ładnie obsługuje całą kasetę tylko nie potrafi wtedy wrzucić na 3 blat i tak w kółko. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Może ta przerzutka nie obsłuży takiego blatu (chyba że wcześniej to działało to tą opcje wykluczamy). Może za nisko przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Wcześniej działało, wysokość odpowiednia, równolegle ustawione. Zmieniłem tylko manetki z Deore na XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 a sprawdzałeś kompatybilność tych manetek właśnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 XT M-780, 3x10 Czyli pasujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 A korba jaka jest? Zuzycie korby i łańcucha nie za duże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 No to nie mam pojęcia Chyba że kupiłeś używki i ktoś coś przy nich majstrował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Nówki, korba Truvativ Stylo 3.2, nie zużyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jackon15 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 A przedtem działo dobrze? Tylko wymiana manetek miała taki efekt? Skok jest taki sam, nie powinno robić różnicy. A jaki łańcuch? Ja z założenia bym nie mieszał sprzętu Shiman / SRAM. Wiem, że są takie konstrukcje, ale nikt ich kompatybilności nie testuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 No właśnie działało, mogłem wrzucać na 3 blat i na 2 blacie była obsługa prawie całej kasety. Nie wiem co to się porobiło :/ Jedno pytanie, jak naciągam linkę to z przodu ma być przerzutka na najmniejszej zębatce czy największej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 naciąg wrzuca na wyższy blat w tym przypadku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Naciągasz to na większej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 No to pomyliłem :/ Bo naciągałem i przykręcałem na najmniejszym blacie. Jutro poprawie i zdam relacje, powinno być OK w takim razie. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 upsssssss... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Tylną przerzutkę ustawiamy na najwyższym biegu. Łańcuch na najmniejszej koronce z przodu nie powinien dotykać prowadnika przedniej przerzutki i mieć odstęp około 3mm.Tę odległość regulujemy odkręcając lub dokręcając śrubokrętem płaskim lub krzyżowym śrubę oznaczoną literką „L". Po wykonaniu tych czynności możemy zamontować przednią linkę, pamiętając o poprawnym jej ułożeniu Czemu wg. BikeWorld jest inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Bo bikeworld pisze prawde . Ustawiasz tył na największej , z przodu wkręcasz Lke tak aby prowadnica była możliwoe blisko łańcucha ale o niego nie tarła . Przykręcasz naciągniętą linke , wrzucasz na blat i ustawiasz śrubke H jednocześnie zrzucajac łańcuch na najmniejszą na kasecie . Wrzucasz na środek i z tyłu gdzieś pośrodku i baryłką dopieszczasz resztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Nie mówię o tyle tylko przodzie. H i L mam ogarnięte i nie w tym rzecz. Wg. BW i Ciebie linke naciągamy na najmniejszym blacie z przodu, z kolei koledzy powyżej napisali, że na największym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 z kolei koledzy powyżej napisali, że na największym. Mi chodziło o to że jak naciągasz linkę palcami albo czymkolwiek to zębatka ma się zwiększać w przypadku przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Naciągasz na najmniejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Czyli dobrze robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Panowie, odkryłem taki luz: https://drive.google.com/file/d/0B9z5BsEQm1WiVGVKUkUwQUhYNjg/view?usp=sharing Trochę mi się to nie podoba, co o tym sądzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Mimo wszystko powinno działać , bo przecież na starych manetkach chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Może i powinno, jednak luz w tym miejscu jest stanowczo za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 No i na sucho to nawet się wyreguluje jako tako. Ale podczas jazdy nie działa dziadostwo i tyle. W najbliższym czasie podjadę jeszcze do serwisu i niech robią bo mi już szkoda czasu na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Tam nie ma czego robić, trzeba zmienić przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.