Skocz do zawartości

[spinka] Nie chce zejść

Foxi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem ze spinką nie mogę jej ściągnąć.  Spinka KMC MissingLing 10 Silver łańcuch KMC x10-93. Ściągałem już sporo spinek ale to jest dla mnie nie do zdjęcia!. Spinka i łańcuch nowe mają zrobione 50km.

Wcześniej miałem Shimano i czasami też chwilę trzeba było się pomęczyć ale tu nawet nie drgnie. Czy na te spinki jest jakaś inna metoda? 

• Mod Team
Napisano

Powiem Ci tak: jakiś rok temu kupiłem dwa łańcuchy KMC X8, oba w komplecie miały spinki. Obie spinki były za grube, pierwszą ledwo zapiąłem zakładając łańcuch (musiałem stanąć na pedałach i depnąć żeby zaskoczyła). Ściągnąć się oczywiście nie dała, bez diaksa się nie obeszło, spinka w kosz. Nauczony doświadczeniem drugą spinkę wziąłem w imadło i delikatnie zeszlifowałem pilnikiem precyzyjnym. Działa bez zarzutów do teraz.

Napisano

Jest specjalne narzędzie:

10641221_1086426391387015_90059688079861

Ja przed założeniem każdej nowej spinki piłuję ją delikatnie pilnikiem tak, aby swobodnie można było w rekach rozpiąć. Sprawdzone, nigdy się żadna nie rozpięła mimo naprawdę lekkiego spasowania.

Napisano

Widziałem te narzędzia ale nigdy nie miałem takiego problemu ze spinkom. Zapinałem łatwo ale ociągnąć no nie idzie! Głupia sprawa trochę bo jak na szybko potrzeba zdjąć łańcuch to prędzej go rozkuje jak zdejmę przez spinkę :D No to muszę się zaopatrzyć w te kombinerki.

Gdzieś czytałem, że spinek Srama PowerLink nie da się w palcach rozpiąć czy to prawda? KMC są chyba zrobione podobnie. 

Napisano

łańcuchy KMC X8, oba w komplecie miały spinki. Obie spinki były za grube,

Miałem taki łańcuch ale spinkę w tym przypadku można było założyć i zdjąć w palcach, najpewniej dostałeś nieoryginalne spinki do innego modelu. KMC ma także spinki z wypustkami wewnątrz w teorii jednorazowe i z tymi miałem kłopot podczas zdejmowania. Patentu z filmiku wtedy nie znałem, użyłem szprychy i kombinerek do zdjęcia ;)

Wypustek pozbyłem się pilnikiem i tym magicznym sposobem stały się wielorazowe i dało się je rozpinać palcami :)

Napisano

Spinkę udało się rozpiąć ze wcześniejszym filmikiem z korbą ;)

Aczkolwiek na dniach kupie te specjalne kombinerki :D

Napisano

@BikerLight dobry patent z tą korbą, przed chwilą sprawdziłem u siebie i faktycznie idzie bez problemu rozpiąć spinkę. Wczoraj ściągałem łańcuch i męczyłem się strasznie ze spinką KMC dopiero kombinerkami się udało, ale chyba kupie te szczypce do spinek, bo jednak tym będzie najłatwiej a patent z filmiku przyda się jak będzie trzeba ściągać łańcuch gdzieś w terenie :)

Gość forestowy
Napisano

Zamiast kombinerek polecam spinkę connexa. Spinanie i rozpinanie w rękach w 3 sek. bez kombinowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...