Skocz do zawartości

[koło tylne] uchodzi szybko powietrze KENDA Kwick 700x40C (28")

miccic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jakiś rok temu kupiłem rower właśnie z tą oponą (28"). Od początku jakoś szybko zaczęło uchodzić powietrze (nie do flaka, powiedzmy jakoś 1/4 ilości powietrza w oponie po czasie około 3-4 tyg) i tak co pompowanie, czy to jest normalne? i dopompowywuje opony właśnie co 4 tyg powiedzmy. Raczej z oponą jest wszystko w porządku, no bo jak by było coś nie tak to by schodziło powietrze do końca. Dzięki za jakąś pomoc.  Pozdrawiam.

Napisano

Nienormalne byłoby, gdybyś musiał pompować codziennie lub co drugi dzień. Pompowanie raz na tydzień lub dwa można już uznać za normalne. Cóż. Może Twoja dętka lub zawór jest nieco mniej szczelny.

Napisano

może to jest kwestia pompowania? zawsze pompuje "na czuja" czyli nie na "kamień", ale ktoś mi polecił żeby pompować tylne koło bardziej, przednie mniej. Ale nie pompuje do końca tak jak mówiłem. Nie bede sie bawil w wymiane detki albo sprawdzanie pod woda, skoro mowicie ze pompowanie raz na 3 tyg jest normalne. Ja to myslalem ze rower sie pompuje raz na sezon ;p ale sie nie znam wiec sie nei bede madrzyl ;)

Napisano

Mi sie nie wydaje normalne, ze po 3tyg ucieka 3/4 powietrza. Bo chyba napisales, ze zostaje 1/4, tak? Czy ucieka 1/4?

Sprawdzenie detki to kwestia 10 min.

Napisano

1/4 ucieka, dlatego mówie, ze byloby nienormalne gdyby uciekało cale powietrze po tym czasie, a ucieka 1/4 powiedzmy

Napisano

Zależy jeszcze jakie ciśnienie. Szosówkę obowiązkowo raz na kilka dni trzeba skontrolować, aby utrzymać wysokie ciśnienie. W trekingowym, którym dojeżdżam do pracy w ciągu dwóch tygodni schodzi od 1/4 do 1/3 ciśnienia pierwotnego (z tylnego koła oczywiście). Dętka dziurawa nie utrzyma ciśnienia nawet kilka godzin. Dętka "trochę" dziurawa nie wytrzyma kilku dni. Dla mnie w kategorii szczelności jest ok, ale jest to niewygodne, to można wymienić.

Napisano

Dokładnie, detka albo jest szczelna i trzymie powietrze miesiącami, albo jest mniej lub bardziej dziurawa i powietrze powoli schodzi, w garażu mi wiszą detki napompowane jeszcze z poprzedniego roweru.

Napisano

@, Nie no nie przesadzajmy. Nie zdarzyła mi się w historii mojego "kolarstwa" taka dętka, którą musiałbym dopompować np raz w sezonie. Używam dętek raczej z dolej i średniej półki, powiedzmy do 10 PLN/szt. Każda jest mniej lub bardziej porowata i będzie ciśnienie puszczać.

Napisano

Dokładnie, to jest koło 28 i chyba koło raczej gorszej jakości i dętka tak samo kenda kwick, więc chyyba bedzie gorzej trzymac powietrze. W ogóle to jest ten rower: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.4/17684/73897/   A do jakiego ciśnienia, to wam nie powiem, bo pompuje na czuja, czasami jak zapompuje na kamien to troche spuszczam, no i tak to wyglada, a jezdze czysto rekreacyjnie, nie regularnie zdarza sie ze 4 godziny tygodniowo zdarza sie ze wogole.

Napisano

Dętki to pewnie chiński noname. Trafiają się lepsze, trafiają gorsze. Jak Ci nie podchodzi takie zachowanie to spróbuj wymienić na coś markowego, Continental czy Schwalbe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...