Skocz do zawartości

[wydolność] Piwo a jazda rowerem

biker80JG

Rekomendowane odpowiedzi

piwo (tak nam mówił na zajęciach koleś z higieny żywienia) po trenigu nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie ma w sobie dużo mikroelementów, ale dawka to max jedno małe bo tak jak mówi Quibo alkohol odwadnia... z kolei moi kumple którzy czasami jeżdżą ze mną w dłuższą trasę to sobie kupują w trasie piwo na pół i potem czują się jak nowo narodzeni, swoją drogą alkohol jest np w strzelectwie uważany jako doping :wink: bo się rączka nie trzęsie , ja nie stosuję z dwóch powodów 1) nigdy nie piję jak jeżdżę 2) nie przepadam za alkoholem...

moim zdaniem piwo i inne alkohole obnizają zdolnosc psychoruchową tak więc nie jest to wskazane. wypicie piwa w wiekszych ilościach zaburza zdolnośc równowagi. pić mozna jedno małe ale nie przesadzajmy. pozatym z tego co wiem to nawet jedno małe piwko wyjdzie na jaw podczas kontroli alkomatem i moze byc niewesoło...

• 2 tygodnie później...

Jedno piwo ma tak mało alkoholu że po treningu tylko ułatwia wypoczynek :P

A tak poważnie to piwo ma bardzo wiele zalet i spożywane z głową może bardziej pomóc niż zaszkodzić.

Przede wszystkim ułatwia trawienie węglowodanów, samo również bardzo szybko ulega strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Moczopędne działanie piwa też nie jest wcale taką wadą tego napoju; po długotrwałym wysiłku ułatwia nerkom i ogólnie organizmowi oczyścić się z szkodliwych aminokwasów powstałych podczas wysiłku (m.in homocysteiny i produktów rozpady kwasu mlekowego), a to mówiąc prosto zapobiega powstawaniu zakwasów ;):):P

O tym że piwo jest bogate w prawie wszystkie witaminy i jest o wiele bardziej kaloryczne niż sok pomarańczowy krążą legendy (szczerze mówiąc słyszałem już na ten temat tyle różnych wersji że sam nie wiem jak jest naprawdę :P ), ale jest jeszcze jeden ważny mit do zdementowania: Piwo rekompensuje utratę wody i soli mineralnych ubywających podczas pocenia dlatego też zalecane jest do picia w krajach tropikalnych lub w czasie dużych upałów i zaostrza apetyt i pragnienie i przedłuża zdolność organizmu do tzw "hiperkondensacji", a to jest ważne podczas "uzupełniania baterii" po wysiłku

Jedno, dwa piwa wieczorem na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Tak więc sportowcy: Na zdrowie!!! :P

Tylko po jeździe, nigdy przed! I raczej nie codziennie, bo każdy alkohol uzależnia, nawet tak słabiutki.

Pozdrawiam

Jacunio

Ciekawostki z Kampanii Piowowarskiej.

ułatwia nerkom i ogólnie organizmowi oczyścić się z szkodliwych aminokwasów powstałych podczas wysiłku (m.in homocysteiny i produktów rozpady kwasu mlekowego), a to mówiąc prosto zapobiega powstawaniu zakwasów

Napoje gazowane po wysiłku działają podobnie.

Jak chce mi się pić to wole napić się wody mineralnej, piwo kaloryczne, powoduje apetyt na małe co nie co, co pod wieczór nie jest wskazane.

Fakt.. Swego czasu trenowałem chód sportowy i nasza trenerka parokrotna MPolski zresztą opowiadała, że na pucharach świata w Niemczech i Norwegii zawsze na mecie czekało piwo.. Podobnież zapobiega zakwaszeniu mięśni. Nie sprawdzałem w literaturze ale testowałem w praktyce :)

Piwo po trzeningu dobra rzecz :) . Od razu wracają siły :) . Aczkolwiek piwo ma jedną zasadniczą wadę....nie gasi pragnienia :) . Mozna chlać i chlać i pragnienia nie ugasisz..i tak do śmierci mozna...znaczy się do momentu kiedy już nie da rady leżeć bez trzymanki w wyniku upojenia alkoholowego :D

Sportowcy nie piją piwa :) Na 100% piwo szkodzi zdrowiu szczegolnie jak robi sie duzo km dziennie. Czytalem o tym w jakiejs gazecie rowerowej (ze nie powinno sie pic piwa)

Piwo nie szkodzi zdrowiu..o ile jest spozywane w rozsadnych ilościach.

• Mod Team

Nie wiem jakie wy piwa pijecie, że one was tak pobudzają, czy wręcz relaksują. Ja jak wypije piwo po rowerze to od razu mnie muli jestem bardziej zmęczony niż byłem i ogólnie kładłbym się spać. Nie myślcie sobie, że mnie ono upija bo to nie o tym mowa teraz. Po prostu mój wymęczony organizm źle znosi reakcję z piwem. Bardziej wolę po jeździe wejść do gorącej wanny i poleżeć sobie, nieraz zasnąć, cud miód :)

Goraca kapiel kiedy jesteś rozgrzany po jeździe na rowerze?!?!? :P . WOW ;) .

Nie wiem może masz jakiś wstręt do piwa :P ..także zamiast piwa proponuje woodke :lol: :lol:

Ja osobiście po cięzkim treningu czy też jakiejkolwiek pracy fizycznej kiedy walne sobie jedno piwko to normalnie czuje ulge :) . Kiedy jest się zmczonym to ono jeszcze bardziej smakuje :P

Samo piwo nie jest jakimś tam magicznym napojem zapobiegającym zmęczeniu, łagodzącym ból, usuwającym kurzajki, czy zanęcającym dziewczyny, natomiast jest czymś w rodzaju katalizatora dodawanego do diety. Po prostu wspomaga organizm po wysiłku w "wyciąganiu" z pożywienia tego co najlepsze żeby zregenerować siły.

Stosowane w rozsądnych ilościach jako dodatek do diety może pomóc.

Z pewnością nie pomoże sześciopak obalony wieczorem bez kolacji po 200 kilometrach w górach :)

Pozdrawiam

Jacunio

• 4 tygodnie później...

piwo do fryteczek, mniam

piwo jest znane w niemal wszystkich kulturach świata(z kokosa, chmielu, zbożowe, właściwie dla każdego rejonu świata jest to inny półprodukt, ale charakterytyczny)- gdyby szkodziło (w umiarze), to na pewno nie rozprzestrzeniłoby się i nie miało tylu zwolenników (do których należę)

a po wycieczce rowerowej fajnie golnąć sobie browar, zmęczone nóżki robią się takie fajne gumowe....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...