Wiktor3210 Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam Mam problem z przeciekającą klamką. Byłem dwa razy z tym tematem w dwóch różnych serwisach w Krakowie i ... dalej szukam. W pierwszym serwisie (wrzesień 2014) był wymieniony olej i podobno była nieszczelność na przewodzie. W kwietniu 2015 (przejechane ok. 1000 km od poprzedniej naprawy)znów nieszczelność klamki, niewielkie sączenie oleju (brudzi klamkę i czuć specyficzny zapach oleju)Wizyta w innym serwisie i podobno nic nie widać. Hamulec słabszy i lekko sączy. Szukam kogoś kto faktycznie zna magurę (lub wie gdzie można kupić części) i jest w stanie mi pomóc. Pozdrawiam Cytuj
tobo Napisano 19 Kwietnia 2015 Napisano 19 Kwietnia 2015 Potrzebna Ci jest przyłączka i oliwka jak w tym filmie. Przewód trzeba odrobinę skrócić, jeśli bo skróceniu będzie za krótki - wymienić. Wyciek może być też spowodowany uszkodzeniem gwintu w korpusie klamki. W przypadku skracania przewodu niekoniecznie, ale przy jego wymianie niezbędne jest odpowietrzenie układu. Jesli przewód jest zaprawiony oryginalnymi końcówkami wciśniętymi w przewód (jak na filmie) to odciętą końcówkę wykorzystasz jako przyłącze zestawu odpowietrzającego; jeśli nie i jest tam śruba i oliwka to taką końcówkę jak przy szczękach trzeba kupić lub znaleźć odpowiednik. Co do oliwki i przyłączki to - nie mam pewności - można spróbować dopasować zamienniki, jeśli przewód jest tej samej średnicy co innych firm a oliwka ma ten sam kształt. Przewody mają średnicę chyba 5 mm. Cytuj
Wiktor3210 Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Napisano 19 Kwietnia 2015 Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zauważyłem,że problem będzie z nieszczelnością na tłoczku a nie na połączeniu przewodu z klamką. Podobno można wymienić oringi. Tylko gdzie dopaść jakiś zestaw naprawczy (tłoczek klamki + oringi) Cytuj
Wiktor3210 Napisano 11 Maja 2015 Autor Napisano 11 Maja 2015 Dziękuję za zainteresowanie. Znalazłem fachowca i temat załatwiony. Koszt naprawy śmieszny! Olej + malutki oring... godzina naprawy i jest OK. Zamykam temat Cytuj
Orinare Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Witam. Przeczytałem z zaciekawieniem post ponieważ mam dokładnie ten sam problem - wyciek przy tloczku w klamce. Niestety odwiedziłem już 4 serwisy w Poznaniu i żaden z nich nie był wstanie mi pomóc, a już wogóle nie było rozmowy o szybkiej i taniej naprawie - prawie wszyscy doradzili wymianę hamulców :-) czy mogę liczyć na kontakt do Pana serwisu? Z góry dziękuję za info Pozdrawiam Marcin Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi