Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z przeciekającą klamką. Byłem dwa razy z tym tematem w dwóch różnych serwisach w Krakowie i ... dalej szukam. W pierwszym serwisie (wrzesień 2014) był wymieniony olej i podobno była nieszczelność na przewodzie. W kwietniu 2015 (przejechane ok. 1000 km od poprzedniej naprawy)znów nieszczelność klamki, niewielkie sączenie oleju (brudzi klamkę i czuć specyficzny zapach oleju)Wizyta w innym serwisie i podobno nic nie widać. Hamulec słabszy i lekko sączy. Szukam kogoś kto faktycznie zna magurę (lub wie gdzie można kupić części) i jest w stanie mi pomóc. Pozdrawiam

Napisano

Potrzebna Ci jest przyłączka i oliwka jak w tym filmie. Przewód trzeba odrobinę skrócić, jeśli bo skróceniu będzie za krótki - wymienić.

Wyciek może być też spowodowany uszkodzeniem gwintu w korpusie klamki.

W przypadku skracania przewodu niekoniecznie, ale przy jego wymianie niezbędne jest odpowietrzenie układu. 

Jesli przewód jest zaprawiony oryginalnymi końcówkami wciśniętymi w przewód (jak na filmie) to odciętą końcówkę wykorzystasz jako przyłącze zestawu odpowietrzającego; jeśli nie i jest tam śruba i oliwka to taką końcówkę jak przy szczękach trzeba kupić lub znaleźć odpowiednik. 

Co do oliwki i przyłączki to - nie mam pewności - można spróbować dopasować zamienniki, jeśli przewód jest tej samej średnicy co innych firm a oliwka ma ten sam kształt. Przewody mają średnicę chyba 5 mm.

Napisano

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zauważyłem,że problem będzie z nieszczelnością na tłoczku a nie na połączeniu przewodu z klamką. Podobno można wymienić oringi. Tylko gdzie dopaść jakiś zestaw naprawczy (tłoczek klamki + oringi)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję za zainteresowanie. Znalazłem fachowca i temat załatwiony. Koszt naprawy śmieszny! Olej + malutki oring... godzina naprawy i jest OK.

Zamykam temat

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam. Przeczytałem z zaciekawieniem post ponieważ mam dokładnie ten sam problem - wyciek przy tloczku w klamce. Niestety odwiedziłem już 4 serwisy w Poznaniu i żaden z nich nie był wstanie mi pomóc, a już wogóle nie było rozmowy o szybkiej i taniej naprawie - prawie wszyscy doradzili wymianę hamulców :-) czy mogę liczyć na kontakt do Pana serwisu?

Z góry dziękuję za info

Pozdrawiam

Marcin