Marcin9 Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam Zauważyłem ostatnio że kaseta w dziwny sposób faluje. Wiecie może czym to jest spowodowane i jak to naprawić ? Koła to shimano wh-mt35. Przebieg około 300km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Taki problem to nie problem. To częsta przypadłość tanich piast. Wynika z niedokładnego spasowania bębenka do korpusu piasty - delikatny brak osiowości. Podczas napędzania roweru nic nie faluje, ale kiedy wnętrze bębenka obraca się względem kasety mamy widoczny efekt. Ni ma co się przejmować. Wolnobiegi to dopiero falują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozek Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Moja była piasta dartmoor x-force chodziła tak z założoną kasetą falowanie było jeszcze większe niż u Ciebie i nic złego się z nią nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_wh Napisano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Mam nowy rower z przebiegiem około 100km i zauważyłem falowanie kasety. Od początku falowała mi tarcza hamulcowa ale sprzedawca zaręcza że to norma. Co sadzicie? Mam się przejmować? https://youtu.be/8FTB4pa22g4 '> https://youtu.be/8FTB4pa22g4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Norma ze jest krzywa?A obciera CI klocki . Falowac to raczej bedzie zawsze na poczatku uzytkowania pozniej wiecej (przy budzetowych piastach). Prosty test jezeli kaseta rusza sie na bebenku przy poruszaniu na boki to bedzie falowac, jezeli zastosujes dobrej klasy piaste+kaseta na pajaku to nie ma bata:) nie bedzie falowac. Ja kiedys probowalem, podkrecac, podkladki podkladac, kupowac bebenki na troche pomoglo ale powrocilo i jezdze tak przez jakies 4 lata. Kwestia budowy i jakosci piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Od początku falowała mi tarcza hamulcowa ale sprzedawca zaręcza że to norma. Falowanie tarczy nie jest normą. Jest to znak że ona jest krzywa a sprzedawca mówi nieprawdę. Falowanie kasety nie musisz się przejmować ale tarczy już tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.