roooocky Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam, Przymierzam się do pierwszego zakupu roweru crossowego, a dokładniej do modelu Kross Evado 5, lecz z powodu mojej niewiedzy mam pewien dylemat. Mianowicie czytając w internecie opinie o tym modelu, ludzie polecali rocznik 2014, ponieważ był lepszy od wersji 2013, a w sprzedaży pojawiła się nowa wersja - 2015, która różni się podzespołami i ramą. Mam możliwość zakupu rocznika 2015 za 2480 zł, a wersję 2014 za 2974 zł. Jako, że się nie znam na podzespołach, proszę o poradę, czy warto dołożyć do tej starszej wersji? Zauważyłem, że nowy model ma oczywiście zakrzywioną ramę. Nie wiem, czy ma to znaczenie, podejrzewam, że w tym przypadku daje to efekt jedynie wizualny. Model 2015 nie posiada blokady skoku przedniego amortyzatora (starszy model go posiada). Nastawiam się w 90% na asfalt, więc blokada może się przydać i tu jest problem. W specyfikacji technicznej modele różnią się też przerzutką, korbą, łańcuchem i kilkoma innymi rzeczami, lecz nic mi to nie mówi. Linki do specyfikacji: Model 2014: www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0?from=listing Model 2015: www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0-2015?from=blog Czy zakup rocznika 2015 jest opłacalny i czy jest dobrym wyborem? Będę bardzo wdzięczny za Państwa szczegółowe porady i opinie. Pozdrawiam serdecznie.
seraph Napisano 16 Kwietnia 2015 Napisano 16 Kwietnia 2015 Starszy lepszy. Z amortyzatorem nie chodzi tylko o blokadę, ale z 2014 jest o klasę lepszy bo powietrzny - idealnie dostosujesz sobie jego twardość pod siebie. Starszy ma też lepsze hamulce i piasty podobnie jak resztę osprzętu, ale rózncia nie jest już tak wyraźna... Moim zdaniem jeśli masz możliwości to warto dołożyć.
roooocky Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Napisano 16 Kwietnia 2015 Dziękuję za info i porady. Muszę jeszcze przemyśleć ten temat. Orientuje się może ktoś z Was gdzie można dostać model z 2014 roku w rozmiarze M - 19? Wszędzie zostały tylko z większą ramą
rodszyld69 Napisano 17 Kwietnia 2015 Napisano 17 Kwietnia 2015 Orientuje się może ktoś z Was gdzie można dostać model z 2014 roku w rozmiarze M - 19? dowiedz się tu Evado 5.0 , lub tutaj bądź tutaj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.