Skocz do zawartości

[rower] Kross Evado 5 2014 czy 2015?

roooocky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam się do pierwszego zakupu roweru crossowego, a dokładniej do modelu Kross Evado 5, lecz z powodu mojej niewiedzy mam pewien dylemat.

Mianowicie czytając w internecie opinie o tym modelu, ludzie polecali rocznik 2014, ponieważ był lepszy od wersji 2013, a w sprzedaży pojawiła się nowa wersja - 2015, która różni się podzespołami i ramą.

Mam możliwość zakupu rocznika 2015 za 2480 zł, a wersję 2014 za 2974 zł.

Jako, że się nie znam na podzespołach, proszę o poradę, czy warto dołożyć do tej starszej wersji? 

Zauważyłem, że nowy model ma oczywiście zakrzywioną ramę. Nie wiem, czy ma to znaczenie, podejrzewam, że w tym przypadku daje to efekt jedynie wizualny.

Model 2015 nie posiada blokady skoku przedniego amortyzatora (starszy model go posiada). Nastawiam się w 90% na asfalt, więc blokada może się przydać i tu jest problem.

W specyfikacji technicznej modele różnią się też przerzutką, korbą, łańcuchem i kilkoma innymi rzeczami, lecz nic mi to nie mówi.

Linki do specyfikacji:

Model 2014: www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0?from=listing

Model 2015: www.dobrerowery.pl/kross-evado-5-0-2015?from=blog

Czy zakup rocznika 2015 jest opłacalny i czy jest dobrym wyborem?

Będę bardzo wdzięczny za Państwa szczegółowe porady i opinie.

Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Starszy lepszy. Z amortyzatorem nie chodzi tylko o blokadę, ale z 2014 jest o klasę lepszy bo powietrzny - idealnie dostosujesz sobie jego twardość pod siebie. Starszy ma też lepsze hamulce i piasty podobnie jak resztę osprzętu, ale rózncia nie jest już tak wyraźna...

Moim zdaniem jeśli masz możliwości to warto dołożyć.

Napisano

Dziękuję za info i porady. Muszę jeszcze przemyśleć ten temat.

Orientuje się może ktoś z Was gdzie można dostać model z 2014 roku w rozmiarze M - 19?

Wszędzie zostały tylko z większą ramą :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...