Skocz do zawartości

[buty] spd MTB na początek

Bajerniak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

szukam dobrych i tanich w miarę butów spd na początek mojej przygody z mtb

Mój budżet to max 200-250zł, mogą być używane.

Ja jako swoje pierwsze buty spd wybralem xc31 http://rowertour.com/shimano-sh-xc31-buty-mtb-xc-spd-czarne.html

Starszy model xc30 z pewnoscia znajdziesz kilkanascie zlotych taniej. Ja z zakupu jestem zadowolony - buty maja 3 rzepy i nie widze potrzeby posiadania klamry jak niektorzy sugeruja.

Ja jako swoje pierwsze buty spd wybralem xc31 http://rowertour.com/shimano-sh-xc31-buty-mtb-xc-spd-czarne.html

Starszy model xc30 z pewnoscia znajdziesz kilkanascie zlotych taniej. Ja z zakupu jestem zadowolony - buty maja 3 rzepy i nie widze potrzeby posiadania klamry jak niektorzy sugeruja.

ja również jako swoje pierwsze buty wybrałem xc31i jestem bardzo zadowolony.mam już je prawie rok, użytkuje wraz z pedałami m520, rzepy dobrze trzymają. dalej są jak nowe choć trochę je cioram :-)

• 1 miesiąc temu...

Witam,

mam pytanie odnośnie różnic pomiędzy butami Shimano model SH-XC31, a model SH-M089, jak one wyglądają? Oprócz wizualnych różnic oczywiście ;-) Z czego wynika różnica w ich cenie? Mam zamówione model SH-M089 i ciągle się zastanawiam nad tymi SH-XC31. Dodam, że to moje pierwsze buty SPD. Na forum czytam sprzeczne opinie dotyczące klamry. Jedni twierdzą, że bez klamry nie ma porządnego buta, inni że same rzepy też dają radę. Trapi mnie jeszcze kwestia nieprzemakalności butów, bo dostrzegłam opinie, iż mocowanie modelu SH-M089 do pedałów nie gwarantuje, że nie dostanie mi się woda do wnętrza (pomijam siateczkę, przez którą ta sama woda dostanie się do buta zapewne). :-P Szukam jeszcze jakiś linków do testów wyżej wymienionych butów. Jeśli ktoś z Was posiada ww. model bardzo proszę o spostrzeżenia na jego temat. Dzięki.

Pozdrawiam

Kamyk07

shimano dodaje naklejkę, która zabezpiecza przez wodą od spodu - jak to się sprawdza w praktyce nie wiem, bo akurat z tej firmy butów nigdy nie miałam

czym się różnią... klamrą przede wszystkim po za tym 89 mają system torbal - co niby ma zwiększyć skuteczność pedałowania, dzięki zmiennej sztywności podeszwy

• 3 tygodnie później...

dzięki,

a może coś z SIDI ?

warto dopłacić? bo produkty tej marki nie są tanie.

Zdecydowanie warto. Ale musiałbyś dopłacić ok. 400. I tak większość kupuje najpierw podstawowe modele Shimano, a później wyższe modele bardziej wyszukanych marek. Tyle, że nie jest łatwo się przełamać i już na początku kupić buty za 500, czy 700, bo "a, może pojeżdżę jeden sezon i rzucę rower w kąt". Mam dobre buty mtb, które nie kosztowały dużo - Louis Garneau multi air flex. Mają trzy zalety: bardzo wygodne, bardzo lekkie, super przewiewne. To ostatnie jest dla mnie w zimne dni jesieni i wiosny wadą. Lepiej mieć inne buty na zimniejsze temperatury. Mnie jest wtedy w nich za zimno. Zwłaszcza w mocno stłuczoną kiedyś stopę. Jak dla mnie stosunek ceny do jakości - rewelacja.

@@siwy1973, możesz napisać coś więcej? Jak z przewiewnością? Wyglądaj raczej solidnie czy jest szansa, że nie przeżyją cięższego sezonu? Jeżeli możesz to wrzuć jakieś zdjęcia i może wagę :)

Jak dobrałeś rozmiar? na stronie nie ma tabelki z wkładką w mm. 

Dzięki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...