Skocz do zawartości

[koła] Wytrzymają wagę jeźdzca?

Siodemek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/kola-dt-swiss-xr-4-1d-370-straight-pull-1695g-50-i5260851514.html

Zastanawiam się tylko czy 28 szprych wytrzyma pod ~100kg schabem. Kółka fajne, lekkie, odpowiadają kolorystycznie. Jeżdzę górki, laski, trochę asfaltu, nie jakoś hardcorowo ale mam zamiar to zmienić (zwiększyć intensywność i częstotliwość no i ogólnie zejść z wagi). BTW: to jest dziwnie tanio czy mi sie wydaje? 

Napisano

Naczytałem się o prostych szprychach o sztywności i komforcie jazdy. Teraz jak powiedziałeś o tcyh mavicach zastanawiam się jeszcze bardziej. Szczególnie, że chciałem zacząć modernizację roweru we wrześniu. Widziałem mavici takie jak Twoje po 550PLN + przesyłka, z drugiej strony te DT SWISSy kolorystycznie by pasowały no i mają 4 szprychy więcej. A jakbyś jeszcze mógł powiedzieć, wytrzymują 100kg ale w jakich warunkach?

Napisano

z racji że ważę 100 to nie zjeżdżam po schodach, ostrych skoków też nie uprawiam, ale szybką jazdę po lasach i dziurach wytrzymują, kupiłem je bo pasowały mi kolorystycznie i kosztowały ok 500zł gdzie normalnie cena była ok 750zł i w opisie miały podany limit jeźdźca 100kg (więc pewnie jeszcze jakąś granicę producent przewidział) kółka mają już z 7000km i nie mam z nimi żadnych problemów, chciałem je wycentrować przed sezonem, ale nie było potrzeby. Nie namawiam cię do kupna tego modelu, chciałem ci tylko przekazać że nawet 24 szprychy  wytrzymują 100kg konia.

Napisano

Hmmmm.... Generalnie ja czasami jakiś schody zaliczę, jakieś skoki z pół metra może więcej też się zdarzają ale generalnie to las, górki no i asfalt żeby dojechać do tego lasu. Widzę, że można kupić kółka z prostymi szprychami w dobrej cenie. Poczekam do września chyba tak jak planowałem, żeby kupić wszystko na raz i mieć wszystko na gotowo :) Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...