Skocz do zawartości

[rower] Canyon Grand Canyon AL 5.9

Nooblike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że się uparłeś na tego canyona. Na początek na pewno wystarczy :thumbsup:

Co do full fejsa to faktycznie też myślę że nie ma sensu bedzie Ci się ciężko jeździło szczególnie latem , a szczękę to prędzej Ci na mieście lub w pubie przestawią niż na rowerze. (przy upadku odruchowo wystawia się ręce żeby nie spaść na twarz)

Jeśli chodzi o ciuchy to dobrą firma choć dosyć drogą jest endura. Odzież jest bardzo wysokiej jakości i na pewno starczą Ci na kilka sezonów http://endurastore.pl

Co do pedałów to kup sobie na początek jakieś dobre platformy tutaj masz duży wybór http://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly/platformowe?&filter[sort]=2

Do tego wystarczą zwykłe sportowe buty np adidas ważne żeby miały w miarę twardą i płaską podeszwę . Ja jeżdżę w takich http://allegro.pl/natychmiastowo-buty-adidas-neo-city-racer-f38451-i4904253494.html i trzymają się jak przyklejone.

Napisano

Powertowałem jeszcze trochę internet i naszła mnie taka myśl czy jestem wstanie złożyć lepszy rower samodzielnie niż AL 6.9 w kwocie do 4.5k? Oczywiście mam na myśli same nowe części. Dzisiaj pojeździłem na szybko Krossem B8 i bardzo spodobała mi się praca SRam'owych komponentów.

Napisano

Biorąc pod uwagę ramę, amor i resztę szpejów z tego AL 6.9 nie jesteś w stanie w kwocie 4,5K się zmieścić.

B8 z kolei nie ma sztywnej osi i sam wideł to podstawa z powietrzniaków RS'a. Nie ma startu do Reby. Reszta szpejów również nie powala na kolana. Ja już to kiedyś napisałem więc powtórzę, że trzeba być frajerem by w tych pieniądzach wybrać Krossa.

Napisano

A gdyby zejść do Recon'a Gold'a? Orientujesz się może w temacie sklepów w których mógłbym dostać wszystkie części potrzebne do złożenia roweru i porównać ceny?

Napisano

I tu się zaczyna kombinowanie ...dajcie mi gotowy przepis i miejsca gdzie mogę wydać swoja kasę.

Podkreślę to 

NIE MASZ ŻADNEJ ALE TO ŻADNEJ SZANSY ZŁOŻYĆ ROWER W ZGODNEJ SPECYFIKACJI DOAL 6,9 UŻYWAJĄC DO TEGO 100% NOWYCH CZĘŚCI.

:)

Jakby się dało taniej to na tym forum jakaś połowa właścicieli Canyona GC AL, GC AL SLX  czy serii karbonowej CF dawno by poskładała rowery z części zamiast kupować gotowce.

Ze mną na czele :D

Pozdrawiam

Napisano

W porządku przyjąłem do wiadomości a teraz prosiłbym o informacje na temat rzetelnych sklepów z sensownymi cenami części chyba że allegro najlepsze?

Napisano

A gdyby zejść do Recon'a Gold'a? Orientujesz się może w temacie sklepów w których mógłbym dostać wszystkie części potrzebne do złożenia roweru i porównać ceny?

Tym sposobem to można zejść do XC 30 w wersji Coil :whistling:

Powiedzmy, że rama z 1200zł, wideł tyle samo, cała hydraulika na poziomie Deore 600zł, koła 800zł do 1K. Już mamy blisko 4K a gdzie reszta w tym złożenie tego wszystkiego do kupy?? Na mój gust potrzebujesz grubo powyżej 5K ale bliżej 6K.

O sklepy pytaj kogo innego bo ja mam dostęp do szpejów bezpośrednio z Shimano. Skoro mieszkasz blisko Krk to uderz do odpowiedniego sklepu-serwisu i zapodaj temat. Jeśli większość części kupisz u nich to jest spora szansa, że poskładają Ci to za pół darmo.

Napisano

Ale to nie ma nic do rzeczy dla kogoś kto buduje sprzęt dla siebie pod kątem pewnej idei. To może być waga, niepowtarzalność czy odpowiedni dobór szpejów. Cena wtedy schodzi na dalszy plan. Ja tu tego nie widzę tym bardziej, że miało być dość skromnie bo potem full.

Napisano

Czym Cię ten Sram tak zauroczył?? Pytam całkiem serio bo osobiście poza manetkami, zmieniarkami i amorem nic z tej firmy bym nie kupił. Przejdz się do Rometa w Krk i zobacz sobie na Mustanga 1.0. Nie musisz kupować tylko zobacz co i jak bo ten rower jest bardzo "równo" poskładany. Zwróć uwagę na pracę manetek, tylnej zmieniarki już na sprzęgle, hydrauliki. Wtedy jakieś porównanie będziesz miał.

Napisano

Miałem okazje pojeździć w Tarnowie na Kellys'ie Reyon'ie 50 a dzisiaj w Krakowie na Kross'ie B8 i organoleptycznie mogę stwierdzić że "feeling" jazdy na osprzęcie SRAM'a bardziej mi pasował. Tym bardziej mnie dziwi że tak ciężko dostać rower na ich komponentach.

Napisano

Miałem okazje pojeździć w Tarnowie na Kellys'ie Reyon'ie 50 a dzisiaj w Krakowie na Kross'ie B8 i organoleptycznie mogę stwierdzić że "feeling" jazdy na osprzęcie SRAM'a bardziej mi pasował. Tym bardziej mnie dziwi że tak ciężko dostać rower na ich komponentach.

Sram jest cholernie drogi i w niczym no może poza przerzutkami nie przewyższa Shimano. Kasety, korby ma nawet sporo gorsze. To samo z hamulcami więc masz odpowiedz czemu wszędzie panoszy się Shimano.

Napisano

Skoro tak mówisz jednak SRAM jest już jakiś czas na rynku i nie wygląda aby miała paść. Dziękuję za pomoc w takim razie nie pozostaje mi nic tylko zebrać do kupy zdobytą dzięki wam wiedzę i coś zadecydować, jeszcze raz wielkie dzięki.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Sram jest cholernie drogi i w niczym no może poza przerzutkami nie przewyższa Shimano. Kasety, korby ma nawet sporo gorsze. To samo z hamulcami więc masz odpowiedz czemu wszędzie panoszy się Shimano.

Pragnę się nie zgodzić. Mam kasetę sramowska i łańcuchy w trekkingu co przejechaly że mną 12000 km i nic jeszcze nie przeskakuje(jeżdżę na 3 łańcuchy.

Jeśli chodzi o przerzutki to ma shimano lata świetlne do srama.nawet naciąg łańcucha jest w sramie dużo lepszy.

Pzdr

Napisano

Skoro tak mówisz jednak SRAM jest już jakiś czas na rynku i nie wygląda aby miała paść.

A czy ja napisałem, że ma paść bo robi dziadostwo?? Część osprzętu ma lepsze Shimano a inna Sram. Do tego Sram to Rock Shox czyli wiodący producent amorów i tłumików. Nie moja wina, że prekursorem najdoskonalszych hamulców hydraulicznych jest również to nieszczęsne Shimano chociaż Sram dość mocno skrócił dystans. Dochodzą też takie sprawy jak "co oto lubi".

@Hydrauliczy a ja mam już blisko 20 letni staż więc trochę po drodze szpejów miałem. I co to zmienia?? Nic. To tak jak stękanie kogoś tutaj bo zniszczył kasetę po 1,5kkm albo szybciej a drugi na tej samej robi już 2-cyfrowy wynik. Elementy "zębate" jak świat światem od czasu wejścia Amerykańców na nasz rynek zawsze miał Sram "masłowate". Do dzisiaj nie udało im się nawet zbliżyć do Shimano. Co do zmieniarek to przecież napisałem, że kupił bym bez najmniejszego zawahania.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

A czy ja napisałem, że ma paść bo robi dziadostwo?? Część osprzętu ma lepsze Shimano a inna Sram. Do tego Sram to Rock Shox czyli wiodący producent amorów i tłumików. Nie moja wina, że prekursorem najdoskonalszych hamulców hydraulicznych jest również to nieszczęsne Shimano chociaż Sram dość mocno skrócił dystans. Dochodzą też takie sprawy jak "co oto lubi".

@Hydrauliczy a ja mam już blisko 20 letni staż więc trochę po drodze szpejów miałem. I co to zmienia?? Nic. To tak jak stękanie kogoś tutaj bo zniszczył kasetę po 1,5kkm albo szybciej a drugi na tej samej robi już 2-cyfrowy wynik. Elementy "zębate" jak świat światem od czasu wejścia Amerykańców na nasz rynek zawsze miał Sram "masłowate". Do dzisiaj nie udało im się nawet zbliżyć do Shimano. Co do zmieniarek to przecież napisałem, że kupił bym bez najmniejszego zawahania.

To dlaczego w rowerze którym jeżdżę po miescie jest shimano i już po 2 tys km łańcuch hg50 zaczął przeskakiwac a kaseta jest już zzuzyta?pisaliście że hg50 czy inne to guma od gaci..
Napisano

Może dlatego, że HG50 to po prostu kiepski łańcuch i załatwił kasetę. Nie wiem bo osobiście korzystam tylko z najwyższych grup łańcuchów Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...