adriansocho Napisano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Jest sobie korba RaceFace Prodigy DH na oś ISIS. Jest bardzo fajna, pasuje kolorem (biały) do roweru. Ale gniazdo osi w lewej korbie trochę nie daje rady - po maksymalnym dokręceniu jest lekki luz (tylko na boki, nie ma jeszcze luzu w kierunku obracania korbą). Chciałbym, żeby ta korba jeszcze trochę pożyła. Raczej jej nie sprzedam, ale po prostu szkoda mi ją powiesić na ścianie. Znacie jakiś druciarski sposób na przedłużenie żywota? Z korbami na kwadrat robiło się tak, że wkładało się żyletkę połamaną na cztery, a tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 jest jeszcze opcja z żywicą epoksydową, tyle że później trzeba będzie obciąć oś szlifierką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 No o tym pomyślałem, ale trochę się boję krótkotrwałości takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 łostary co to się w kraju raju żywicą nie klei i się trzyma jeśli nie żywica to klej konstrukcyjny. Kleiłem tym pedał do korby(z wyrwanym gwintem) kleiłem składaka Wigry 3 bo sąsiad zgubił tę zawleczkę. o tym:http://www.ceneo.pl/27785129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozek Napisano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 W starym rowerze wycialem male blaszki z puszki po napoju i przykleilem je delikatnie w rowkach na osi suportu. Pozniej nabilem ramie mlotkiem i w tej formie wytrzymalo okolo miesiaca. Po tym czasie dalem grubsze blaszki, uzylem jeszcze loctite dla pewnosci i tym razem wytrzymalo okolo pol roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domwar Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Druciarskie metody: 1. drut stalowy, cienkie gwoździki stalowe etc - nabijać w przestrzenie pomiędzy ząbkami do uzyskania pożądanej sztywności . Podkładka , nakrętka i jeździć do pełnej agonii urządzenia. 2. żywica epoksydowa, inna masa chemoutwardzalna (np. służąca do posadowienia maszyn na fundamentach) 3. spawanie punktowe dla ustabilizowania. Demontaż w przypadku 2 i 3 nieodwracalny - tylko radykalnymi metodami - czyt. szlifierka kątowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Właśnie z tymi drucikami myślałem, w podobny sposób zrobiłem sobie zablokowany bębenek Shimano do ostrego koła. Myślałem nawet, żeby naciąć rowki na grzbietach wielowpustu w korbie, żeby druciki się leciutko zagłębiły w materiale gniazda w korbie. Nie przemawia do mnie metoda "chemiczna" czyli kleje, żywice, bo wydaje mi się, że to się wszystko powykrusza. Macie jakieś doświadczenia? Żywicę epoksydową raczej wolę stosować łączenia włókien szklanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 17 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 bo wydaje mi się dobrze to ująłeś - wydaje Ci się Mi się nie wydaje, sąsiadowi któremu kleiłem pedał do korby w której był wyrwany z mięsem gwint nadal się nie wydaje bo dalej na tym śmiga. Kleiłem też tylny trójkąt w jakimś starym holenderskim rowerku i jemu też się nie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Wydaje ci się Przeciętna żywica spokojnie da radę, byleby dobre proporcje zastosować wg. instrukcji. U mnie w 2 widelcach tak się dolna miska sterów trzyma, bo nie chciało mi się wbijać na jakieś taśmy miedziane czy innych guseł odstawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Serio, staram się używać tego wyrażenia ("wydaje m się") wtedy, gdy nie dałbym sobie ręki uciąć za poprawność danego stwierdzenia. Natomiast myślę, że lekko przeceniacie możliwości żywicy, nie wszędzie jest w stanie wytrzymać. Chociaż byłem pod wrażeniem, gdy w jednej z ram przykleiłem epoksydówką oporę pancerza przedniej przerzutki - oczywiście trzymało się. Co do korby: zastosowałem metodę mechaniczną (wyprostowane zszywki dają takie fajne druciki o przekroju prostokątnym), po skręceniu sztywno, ale jeszcze nie jeździłem - próby jutro. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez adriansocho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi