KrukuB Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, Muszę wymienić koła rowerowe w moim rowerku. Mój sprzęt użytkuje do jazdy na asfalcie podczas kilkudniowych wycieczek rowerowych oraz do dojazdów do pracy. Na Allegro znalazłem taką ofertę http://allegro.pl/kola-28-rigida-zac-2000-novatec-751-802-8-9-10s-i5136378155.html . Chciałbym się dowiedzieć czy te koła są dobrym wyborem biorąc pod uwagę sposób w jaki planuje je wykorzystywać? Z góry dziekuje za pomoc. Arek
dawid Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 W tej cenie raczej nic lepszego nie znajdziesz. Koła są na dobrych piastach. Obręcze są dobre, szkoda ze nie są kapslowane, ale w tej cenie nie ma co narzekać. Problemem mogą być szprychy, ale je zawsze mozna zmienic na lepsze. Szczególnie ze w tych kołach głównie płacisz za piasty
KrukuB Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Dzięki Dawid za odpowiedź. Byłem w sklepie rowerowym i zaproponowali mi jakieś fabrycznie składane koła shimano. Niestety nie podam modelu. Sądzisz że te koła to dobra opcja? Czy sprawdzą się na szosach i łatwych drogach polnych z sakwami?
dawid Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Powinny sie sprawdzić, moim zdaniem te piasty będą lepszą opcja niż piasty shimano
KrukuB Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Właśnie się zorientowałem że bębenek jest przystosowany na 8-10 biegów. Czy jeżeli mój rower ma manetki i przerzutki 7biegowe to mogę po prostu zignorować ten fakt i tak wyregulować przerzutkę bym nie miał jednego biegu? Powinny sie sprawdzić, moim zdaniem te piasty będą lepszą opcja niż piasty shimano Jedna ważna rzecz. Tamte piasty Shimano nie są na łożyskach maszynowych. Cena wyjdzie podobna jak za te koła.
dawid Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Bębenek 7 rzędowy jest nieco wezszy, bedziesz musial dolozyc podkladke plastikowa ktora pozwoli dokrecic kasete 7 rzedowa na bebenek 8 rzedowy. Takie podkladki najlepiej zdobyc z zuzytej kasety, w każdym sklepie rowerowym powinni za darmo Ci ją dać, mogę Ci wysłać taką podkładke listem
KrukuB Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Dziękuje. Wystarczy że wyślesz mi zdjęcie jak to jest zrobione i będę mega zadowolony.
copone Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 Właśnie się zorientowałem że bębenek jest przystosowany na 8-10 biegów. Czy jeżeli mój rower ma manetki i przerzutki 7biegowePod warunkiem, że nie masz wolnobiegu. Inaczej dochodzi wymiana na kasetę. Żeby być juz na 100% pewnym, to warto sprawdzić czy koła są mocowane w standardzie 135mm (na 99% tak), ale nie zaszkodzi spać spokojniej. #...#
mklos1 Napisano 15 Kwietnia 2015 Napisano 15 Kwietnia 2015 @@KrukuB, Posiadam tylne koło w identycznej konfiguracji. Wystarczy w zupełności, a komplet kół w takiej cenie... Brać póki są Co do szprych. Przede wszystkim trzeba znaleźć dobry serwis, który po kilkuset km odpowiednio wycentruje koło. Jeżeli szprychy zostaną źle naciągnięte, to koło albo szybko się "rozejdzie" albo będą strzelać - tym bardziej że nie są pewnie zbyt wysokiej jakości w tej cenie. Wydaje mi się że od tego użytkownika kupowałem koła... Ale nie pamiętam.
KrukuB Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Napisano 15 Kwietnia 2015 Pod warunkiem, że nie masz wolnobiegu. Inaczej dochodzi wymiana na kasetę. Żeby być juz na 100% pewnym, to warto sprawdzić czy koła są mocowane w standardzie 135mm (na 99% tak), ale nie zaszkodzi spać spokojniej. #...# Mam wolnobieg, ale licze się z kosztem nowej kasety Panowie a czy po prostu nie mogę założyć piasty 8-rzędowej i nie mieć działającego jednego biegu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.