Skocz do zawartości

[obręcz] Wytrzymała obręcz 26" pod sakwy

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po 7 latach (wyjazdy z sakwami w ostatnich trzech) moja obręcz WTB Dual Duty XC wyzionęła ducha, tj. zaczęła pękać w okolicach nypli. 

Przód jest okej więc chciałbym dobrać coś zbliżonego wizualnie - czyli czarna obręcz z rantem pod v-brake (chociaż używam tarczówek).

32 otwory, kapslowana, pod opony 1.75 - 2.1 bo teraz mam slicka do trekkingu ale niedługo pewnie wrócę do szerszych opon w teren. Obecną mam 23 mm i jest okej. 

Za czym się rozglądać? 

Jak na razie polecono mi Alexrimsa ACE 18 i DM18

Skłaniam się ku tej drugiej bo włożę szerszą oponę bez problemu a ponoć jest jeszcze bardziej wytrzymała. 

Chętnie założę też jakąś obręcz WTB bo nie mam zastrzeżeń do obecnych. 

Cena najlepiej poniżej stówki, waga raczej bez znaczenia.

Napisano

zerknij jeszcze na obręcz, która nie jest już chyba robiona ale jest naprawdę bardzo mocna (zrobiłem na nich ponad 12 tys. trekiem a teraz jeżdżę na nich dalej na zawodach MTB i XC i nie moge złego słowa powiedzieć)

szeroka opona spokojnie wejdzie (ja mam 2,1 na to założoną) a do tego można ja tanio naprawdę jeszcze dostać

Alexrims x2100

http://allegro.pl/obrecz-alexrims-x2100-559x19-26-xc-all-mountain-i5201826172.html

Napisano

O prosz

zrobiłem na nich ponad 12 tys. trekiem a teraz jeżdżę na nich dalej na zawodach MTB i XC i nie moge złego słowa powiedzieć

No i taką rekomendację rozumiem :) Moja obecna miała 25-30 tysięcy nakręcone a kiedy zaczęła pękać nawet nie zauważyłem. 

Gdzieś przeczytałem że te obręcze są lipne i zakodowało się w mózgu tak samo jak słaba opinia na temat sparrow-bike. Zaczynam weryfikować ;)

Napisano

Jeżeli wytrzymałość to polecam Mavic najlepiej z serii 7 (bodajże 717), kolega serwisant kilkanaście razy używał właśnie tych obręczy kiedy skłądał koło dla ciężkiej osoby lub kogoś kto wozi dużo cięzkich rzeczy na rowerze. Ale już nawet Mavic z serii 3 będzie bardzo dobry.

Napisano

Na temat 317 czytam sporo pochlebnych opinii, ale z dostępnością już gorzej w porównaniu do powiedzmy Alexrims i wizualnie taka obręcz pod tarcze będzie się średnio prezentowała z tą którą mam teraz z przodu.

WTB Dual Duty jest do kupienia w wersji 559 x 25C tylko jak mogę ją odnieść do obecnej 559 x 17 która ma szerokość 23 mm? Będzie dużo szersza? W sumie opony 1,75 obskoczy ale nie chciał bym się pchać w szerokie obręcze rodem z DH.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...