Skocz do zawartości

[wybór roweru] Trance / Stance / XtC

regius15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jeżdżę aktualnie na rekreacyjnym Giant Revel 3 2013. Roweru używam głównie do pokonywania średnio długich tras 40-60km w pagórkowatych lasach w możliwie najcięższym jak na moce moje i roweru terenie oraz w niewielkim stopniu na ścieżkach rowerowych utwardzonych. Chciałbym się przesiąść na rower z odrobinę wyższej półki, w który nie będzie szkoda od czasu do czasu zainwestować.

Z racji, że jestem zadowolony z marki Giant wybierm z ich oferty. Chciałbym, żeby to był rower w pełni "zawieszony" ale niekonieczne dlatego biorę pod uwagę też model XtC.

Proszę o podpowiedź, ktory z poniższych modeli warto wybrać i dlaczego, który jest najlepiej wyposażony. Oczywiście widzę specyfikacje ale nie jestem jeszcze w stanie ocenić wyższości jednego zawieszenia nad drugim  :) Może, ktoś miał kontakt  z modelem Trance 4, Stance lub XtC i zechce podzielić się wrażeniami. Z góry dziękuję

Trance 27.5 4 (2015) | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Stance 27.5 (2015) | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

XtC 27.5 (2015) | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Który z powyższych rowerów warto zainwestować? czy któryś jest wyraźnie lepszy czy to raczej podobne jakościowo sprzęty?

Pozdrawiam :)

Napisano

Wziąłem pod uwagę również XtC ponieważ pełne zawieszenie nie jest warunkiem koniecznym. Jeśli chodzi o dopasowanie do stylu jazdy to w czym Anthem może być lepszy, ze względu na co może być lepszym wyborem? 

Jak w tym porównaniu wypada Stance, który ma ten sam amortyzator tylny co Anthem i skok widelca 120mm? Rozumiem, że pewnie chodzi też głównie o geometrię ramy. Dzięki za sugestie :)

Napisano

Stance ma jedną podstawową wadę - nie posiada zawieszenia Maestro. Dlatego tez jest tanszy. Z tego powodu ja bym go nie bral, ale to nie znaczy ze jest zły.

Napisano

Anthem to klasyczny full XC. Ma "bujające" się zawieszenie czyli wzrasta komfort jazdy. Jedni tak lubią inni nie konieczne .

Anthem jest pod względem osprzętu sporo nowocześniejszy od Stance ale trochę gorzej mu dla przykładu będą zjazdy wychodzić. Tu się kłania geometria i większy skok widelca.

Atutem dla mnie XtC jest rama w tym jej geo. Osprzęt całkiem nie najgorszy tylko hydraulikę bym wymienił od razu jak by taka opcja była.

Napisano

Na tle rekreacyjnego Revela ht raczej skłaniam się ku full ale to też taka gra w ciemno bo nie mam porównania. Zjazdów raczej nie planuję chociaż o planach ciężko mówić bo zwyczajnie nigdy ich nie probowałem :)  W sumie Anthem jest dość ciekawy i z tego co czytam cieszy się raczej dobrymi opiniami. Trochę jedynie przekracza budżet na ten cel założony, może warto się rozglądnąć za lekko używanym egzemplarzem chociaż te na pewno będą wersjami z lat poprzednich a co za tym idzie ze starszym osprzętem.

Napisano
Trance to już Enduro ze skokiem 140mm

akurat ten model dość biedny jest, brak sztycy myk-myk, napęd 2x9 , a i geo bardziej ścieżkowe niż enduro jest.

Niemniej na pewno w górach też da radę, ale czy aż enduro? raczej trail/am.

Wszystko się zmienia - takie geo i skok kiedyś miał chyba Reign :P (tylko koła były 26)

zgadzam się, że Anthem to dobra opcja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...