Skocz do zawartości
  • 0

Stara niemiecka szosa Toscana, Jak przywrócić do życia?

Gość Marcin

Pytanie

Napisano

Witam
Przejąłem od ojca jego starą szosówkę produkcji niemieckiej, z naklejek wynika że jest to Toscana
chociaż z wyglądu przypomina mi stare romety.

Chce doprowadzić ten rower do używalności

Po pierwsze trzeba wymienić przednia część napędu bo są pogięte blaty i osłona, z tego co wiem to korba jest na klinie
czy mógłby mi ktoś coś polecić np na allegro albo powiedzieć czego szukać? 
ewentualnie czy można np wymienić suport na nowocześniejszy i do tego dobrać reszte
do tego trzeba dobrać przerzutkę przednią gdyż starej nie ma, została pewnie zdjęta bo łańcuch ocierał przez krzywe blaty

tylne koło jest lekko scentrowane, koła są stalowe w rozmiarze 27, a opony to Stomile z roku 1978 :P
tak więc chce wymienić koła na aluminiowe 28
czy dowolne koła 28 podejdą? żeby nie wydawać za dużo, wolnobieg bym po prostu przełożył na nowe koło
hamulce z tego co wiem mają taki zakres regulacji że nie będzie problemu
Proszę polecić mi jakieś koła z allegro

kierownica to przycięty baran, więc chciałbym wymienić na całego barana, najlepiej aluminium

siodełko jest bardzo niewygodne, dwie przejażdżki i nie umiem siedzieć :P
więc też trzeba by coś dobrać

rower waży 14kg, wydaje mi się że po wymianie powyższych elementów powinien być całkiem fajny ;)
jak myślicie warto w niego zainwestować?

Proszę o jak największą ilość wskazówek,  i przykładowe linki z allegro lub innych sklepów, nie chce ładować w ten rower fortuny chciałbym zmieścić się w ok 300-400zł a dobrze by było gdyby wyszło nieco taniej ;)

z góry Dzięki za pomoc ;)

Zdjęcia:
http://s1279.photobucket.com/user/NooB852/library/rower

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...