Skocz do zawartości

[rower] wybór roweru, pytania początkującego

blaballong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić rower. Taki do dojeżdżania (na uczelnię 2x po jakieś 10km dziennie) i pewnie też do pojeżdżenia po godzinach/w weekendy. Po tym jak sobie przypomnę jak się jeździ na rowerze. Przeglądam sobie od jakiegoś czasu to forum, patrzę co komu proponujecie i widzę, że w większości wspominacie że w kwocie 1000zł-1500zł nie da się wyczarować szałowego roweru.
Ostatni rower na jakim jeździłam (10-15 lat temu?) to był jakiś pseudoskładak z hamulcami w pedałach, więc moja wiedza na temat wszelkich tematów okołorowerowych jest żadna. Dlatego pozwolę sobie na zadanie kilku pytań dotyczących interesujących mnie kwestii.

1. W artykule na temat wyboru roweru przeczytałam coś takiego na temat ramy męskiej "Ramy takie po prostu lepiej przenoszą obciążenia, są sztywniejsze, konstrukcyjnie bliższe optimum, a więc wydajniejsze (uzyskują optymalną sztywność przy mniejszej masie niż rama damska). Także prowadzenie linek w ramach męskich zwykle jest prostsze (mniej zagięć pancerzy), co nie pozostaje bez wpływu na jakość pracy przerzutek i hamulców." (źródło: http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105130,11290948,Jaki_rower_wybrac___megaporadnik_Polski_na_Rowery.html) W związku z tym rozumiem, że da się dobrać odpowiedni rozmiar ramy męskiej dla kobiety, tak?

2. Kolejna sprawa. Jak tak przeglądam różne modele rowerów crossowych na stronach producentów to widzę, że nie posiadają one żadnego oświetlenia. Biorąc pod uwagę, że (o ile się nie mylę) jakieś tam oświetlenie jest wymagane w przypadku poruszania się jezdnią, moje pytanie dotyczy tego czy na każdym typie roweru takie oświetlenie da się zamontować?

3. Trzecia kwestia dotyczy pozycji rowerzysty. Jak tak się przyglądam rowarzystom to widzę, że część z nich ma siodełka ustawione stosunkowo nisko, a kierownicę wyżej. Pozostali (z reguły ci w strojach kolarskich) mają kierownicę poniżej poziomu siodełka. To jest jakoś powiązane z typem jazdy?

4. Rzecz kolejna. Czy taki rower (jakieś tam firmy, która rowery produkuje i przyznaje się do swoich produktów; czytaj: nie marketowy) można potem rozbudowywać o lepszy osprzęt? Czy te wszystkie elementy za które płacimy kupując rower możemy potem wymieniać na lepsze czy do danego modelu w przypadku awarii/zużycia kupuje się dokładnie to z czym rower kupiliśmy?

5. I rzecz ostatnia - czy ktoś może rzucić jakimś sensownym sklepem w Poznaniu żeby się rozejrzeć za jakimiś przyzwoitymi rowerami? Nie żadnymi z wyżej półki tylko takimi na start.

Napisano

1. możesz jeździć na męskiej ramie, tylko czy będzie ci się wygodnie wchodzić i schodzić, rozmiar ramy dobierasz do wzrostu 

da się zamontować do każdego roweru

zależy od jazdy: siodełko wyżej niż kierownica bardziej sportowy styl jazdy, rekreacyjny siodełko niżej niż kierownica, jedziesz bardziej wyprostowana.

rower możesz modyfikować, żadne części nie są na stałe wszystko idzie rozkręcić i wymienić na lepsze lub gorsze :) 

nie pomogę 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...