Mandakun Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć wszystkim, Kupiłem ostatnio używany amortyzator DT Swiss XC 100. Gdy wracałem z serwisu po docinaniu rury sterowej, zauważyłem, że rura sterowa nie idzie równolegle do goleni górnych - jest względem nich odchylona o pewien - zauważalny gołym okiem - kąt. Zaniepokoiło mnie to, bo wydaje mi się, że te elementy powinny być jednak względem siebie równoległe. Porównywałem to z moim starym, zdjętym właśnie z roweru Manitou R7 i tam wszystko wydaje się być równe. Czy takie przechylenie względem siebie jest normalne, czy też model ten jest uszkodzony bądź ma wadę fabryczną? W załączniku przesyłam zdjęcie (miarka jest równoległa względem goleni górnych). Pozdrawiam, Michał Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Mandakun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przed oddaniem do serwisu też tak była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Wydaje mi się że powinna być równoległa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandakun Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Właśnie kurde nie jestem pewien, czy przed serwisem też było pod kątem. Cały weekend oglądałem ten amortyzator, podziwiałem go i nic takiego nie zauważyłem. A po odebraniu od razu wpadło mi to oko (mimo że przy rurze o 6 cm krótszej powinno być to przecież mniej zauważalne). Z drugiej strony nie wiem co oni musieliby robić w tym serwisie, żeby wygiąć ten element. Przecież w czasie jazdy działają tam bardzo duże siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Co robili? TO: A tak na poważnie to może DT tak zaprojektował koronę i tak ma być. Jednak ja bym na Twoim miejscu zapytał u źródła czyli DT-Swiss. Chyba, że jest tu ktoś na forum kto ma ten amorek i jest w stanie rozwiać wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Rura sterowa nie jest montowana w koronie w tej samej osi co golenie, w ten sposób uzyskuje się odpowiednie "wyprzedzenie" widelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Dokładnie jak kolega wyżej napisał. Są widelce, które mają rury równolegle i trail mają uzyskiwany dopiero na hakach koła, a są takiej jak Twój, że cały widelec jest pochylony tak jakby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandakun Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Wiem, że rura nie jest montowana w tej samej osi co golenie w celu uzyskania odpowiedniego wyprzedzenia. Wydaje mi się jednak, że wyprzedzenie uzyskuje się poprzez przesunięcie tych elementów względem siebie, nie pochylenie. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Mandakun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 co prawda jest tu tylko kawałek rury ale wydaje się że idzie prosto dopiero haki są pod kątem http://www.dtswiss.com/Resources/suport/Tech-Specs/Techspecs_FORKS_2015.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Pochylenie całego widelca modyfikuje kąt jego pracy - zachowuje się jakby kąt główki ramy był ostrzejszy, ale przy zachowaniu "normalnego" prowadzenia. Sporo sztywnych widelców tak ma, aby haki zachować w osi goleni i nic się nie urywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Wiem, że rura nie jest montowana w tej samej osi co golenie w celu uzyskania odpowiedniego wyprzedzenia. Wydaje mi się jednak, że wyprzedzenie uzyskuje się poprzez przesunięcie tych elementów względem siebie, nie pochylenie. Odpowiedź już padła, jedne firmy montują prawie równolegle , inne mają bardziej pochylone. Zależy od przyjętej koncepcji. Ale jeśli wątpisz,, to tutaj na prawym rysunku widać, że rura sterowa 1 1/8" w DT jest pod kątem względem goleni : http://www.dtswiss.com/Resources/suport/FORKS/DT-Swiss-Forks-Technical-Data-MY-2014 Natomiast taperowana jest równoległa ... Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandakun Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Okej, w takim razie wszystko już wiem. Dziękuję Wam wszystkim bardzo za pomoc Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi